Πορτογαλία

«Αγγίζει» μεγάλο ρεκόρ η Μπενφίκα

Η Μπενφίκα των Μήτρογλου και Σάμαρη, βρίσκεται μία «ανάσα» από την κατάκτηση-και-του φετινού πρωταθλήματος και αν το καταφέρει θα «σπάσει» ένα μεγάλο ρεκόρ.

Τα τελευταία χρόνια η Μπενφίκα, κυριαρχεί στο Πορτογαλικό ποδόσφαιρο. Μετά από μια δεκαετία που η Πόρτο κατέκτησε οκτώ στους δέκα τίτλους, οι «αετοί» δείχνουν ανίκητοι στα εγχώρια από το 2013 έως και σήμερα.

Οι «κόκκινοι» της Λισαβόνας, απέχουν μόλις δύο βαθμούς από την κατάκτηση και του φετινού πρωταθλήματος, πράγμα που σημαίνει πως αφενός θα διατηρήσει την εντός Πορτογαλίας κυριαρχία της και αφετέρου θα «καταρρίψει» ένα σπουδαίο ρεκόρ.
Συγκεκριμένα, αν η Μπενφίκα στεφθεί πρωταθλήτρια, θα κατακτήσει το πρωτάθλημα για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, πράγμα που θα καταφέρει για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Οι «αετοί», έχουν φτάσει πολλάκις κοντά στο ρεκόρ, συγκεκριμένα έξι φορές έχουν πάρει τρεις σερί τίτλους, όμως ποτέ δεν κατάφεραν να πετύχουν αυτό που έχουν ήδη κάνει Πόρτο και Σπόρτινγκ Λισαβόνας, δηλαδή να πάρουν το πρωτάθλημα για τέσσερα συναπτά έτη.

Αυτό θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι… κομματάκι οξύμωρο αφού η Μπενφίκα έχει τα περισσότερα πρωταθλήματα στη χώρα της, 35 στο σύνολο, έναντι 27 της Πόρτο και 18 της Σπόρτινγκ.

Πρώτο σερί ρεκόρ

Η πρώτη ομάδα στην Πορτογαλία που κατάφερε να πάρει δύο και στη συνέχεια τρία σερί πρωταθλήματα ήταν η Μπενφίκα του. Από τη σεζόν 1935/36 μέχρι και το πρωτάθλημα της περιόδου 1937/38 οι «αετοί» πήραν κεφάλι έναντι των ανταγωνιστών τους στους τίτλους. Όμως την επόμενη χρονιά, τερμάτισαν στην τρίτη θέση με 21 βαθμούς, πίσω από τις Πόρτο και Σπόρτινγκ που είχαν 23 και 22 αντίστοιχα.

Δεκαπέντε χρόνια στην κορυφή, ποτέ τέσσερα σερί

Από το 1962 μέχρι το 1977, η Μπενφίκα του Εουσέμπιο πήρε 12 τίτλους, όλους με τον ίδιο τρόπο. Τρία σερί πρωταθλήματα, και στο τέταρτο τερμάτιζε πάντα δεύτερη. Πάντα έφτανε στην πηγή όμως ποτέ δεν κατάφερε να πιει νερό. Συγκεκριμένα πήρε την κούπα τις περιόδους 1962/63, 1963/64 και 1964/65 όμως η συμπολίτισσα Σπόρτινγκ της χάλασε το ρεκόρ την επόμενη χρονιά.

Ίδιο «μοτίβο» για ακόμα μία τριετία. Πρωτάθλημα τις χρονιές, 1966/67, 1967/68 και 1968/69, όμως και πάλι η Σπόρτινγκ την αφήνει στη δεύτερη θέση.

«Καρμπόν» κατάσταση και στις αρχές του ’70. Πρωταθλητές οι «αετοί» από το 1971 μέχρι το 1973 με τα «λιοντάρια» να κάνουν ξανά αυτό που είχαν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.

Το 1977, «κλείνει» αυτός ο κύκλος με τις σερί κατακτήσεις της Μπενφίκα. Οι «κόκκινοι» πήραν το πρωτάθλημα από το 1975 μέχρι το 1977 όμως η Πόρτο, που επέστρεψε στους τίτλους μετά από 19 χρόνια, της πήρε το ρεκόρ μέσα από τα χέρια αφού στέφθηκε πρωταθλήτρια στην ισοβαθμία (51 πόντοι).

Φέτος, όπως όλα δείχνουν, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι «αετοί» θα πετύχουν το ρεκόρ που ψάχνουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Από το 2014, η κυριαρχία της Μπενφίκα καλά κρατεί και αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται κάποιος που μπορεί να αλλάξει άμεσα αυτή την κατάσταση.

Αρχής γενομένης από το σερί τεσσάρων συνεχόμενων κατακτήσεων που – σίγουρα - θα πετύχει, θα κυνηγήσει του χρόνου τα πέντε συνεχόμενα της Πόρτο από το 1995 μέχρι το 1999.

Επιμέλεια: Στέλιος Σαϊπάς

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x