Stoiximan Super League

«Φτιάχτηκε» για… Καραϊσκάκη η ΑΕΚ!

Ιδανικό ζέσταμα για τον πρώτο μεγάλο τελικό του πρωταθλήματος έκανε η ΑΕΚ! Με κορυφαίο και σκόρερ (ξανά) τον Λιβάγια, καθάρισε 2-0 τη Λαμία και πάει αποφασισμένη για διπλό τίτλου στο «Καραϊσκάκη».

Σε θέση βολής από την κορυφή του πρωταθλήματος εξασφάλισε ότι θα πάει στο «Καραϊσκάκη» η ΑΕΚ!

Σοβαρή και συγκεντρωμένη, η «Ένωση» καθάρισε 2-0 τη Λαμία και έφτιαξε την ψυχολογία και τον κόσμο της για τον πρώτο μεγάλο «τελικό» στη μάχη του τίτλου.

Το γκολ του Χριστοδουλόπουλου έπειτα από υπέροχο συνδυασμό (40’) εξαφάνισε αυτή τη φορά τον εφιάλτη των χαμένων ευκαιριών και εκείνο του (κορυφαίου και πάλι) Λιβάγια στο 63’ κλείδωσε την επιστροφή των «κιτρινόμαυρων» στις νίκες.

Εξαιρετικός και ο Έλντερ Λόπες, που επέστρεψε στη φυσική του θέση (αριστερός μπακ) και αποτέλεσε μαζί με τον Κροάτη σταρ τη μεγαλύτερη πηγή κινδύνων της ομάδας του Χιμένεθ.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα επίσημα στιγμιότυπα της Nova από την αναμέτρηση στο ΟΑΚΑ.

Πώς έπαιξε

Εκτεταμένο rotation έκανε ο Μανόλο Χιμένεθ στο αρχικό σχήμα της ΑΕΚ. Ο Ανδαλουσιανός ξεκίνησε μόλις πέντε από τους βασικούς του αγώνα Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, ενώ επανέφερε στην ενδεκάδα τον Βράνιες. Αλλαγή έγινε και στον τερματοφύλακα (με τον Τσιντώτα αντί του Μπάρκα), ενώ στον πάγκο έμεινε έπειτα από πάρα πολύ καιρό ο Μπακάκης. Με αυτά τα δεδομένα, το 4-2-3-1 των «κιτρινόμαυρων» διαμορφώθηκε ως εξής στον αγωνιστικό χώρο:

inner

Το ματς

Αγριεμένη και αποφασισμένη να μην επιτρέψει αυτή τη φορά ελπίδες στον αντίπαλο ότι θα της κλέψει αποτέλεσμα μπήκε στο ματς η ΑΕΚ. Από τη σέντρα κιόλας του αγώνα η «Ένωση» στρίμωξε τη Λαμία και πριν καν συμπληρωθεί πεντάλεπτο είχε αγγίξει ήδη δυο φορές το προβάδισμα! Όμως το δοκάρι δεν επέτρεψε στον Μπακασέτα να πετύχει ένα υπέροχο γκολ (με άψογο φαλτσαριστό σουτ έπειτα από «κομπίνα» σε κόρνερ). Το ίδιο έκανε, δε, και ο Πίτκας, αποκρούοντας δύσκολα κεφαλιά του Λιβάγια από σέντρα ακριβείας του Γκάλο.

Το θέμα όμως για τους «κιτρινόμαυρους» ήταν ότι δεν συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό. Είχαν μεν τη συντριπτική κατοχή της μπάλας και διαρκώς τους φιλοξενούμενους μέσα στην περιοχή τους, ωστόσο δυσκολεύονταν να διασπάσουν το αμυντικό τους τείχος. Χαρακτηριστικό της πίεσης που ασκούσε η ομάδα του Χιμένεθ ήταν το γεγονός ότι σε 24 λεπτά είχε κερδίσει ήδη 8 κόρνερ! Και επίσης χαρακτηριστικό της αδυναμίας της να τα εκμεταλλευτεί ότι πέρασαν όλα ανεκμετάλλευτα. Όπως ανεκμετάλλευτες επίσης περνούσαν οι όμορφες ενέργειες του Λιβάγια, που ζάλιζε σε κάθε ευκαιρία τους αντιπάλους του.

Εκεί λοιπόν που όλοι άρχισαν να συμβιβάζονται με την ιδέα ότι θα ακολουθήσει ένα ακόμα 45λεπτο άγχους για την ΑΕΚ, βρέθηκε ο τρόπος να ξεκλειδώσει το… οχυρό της Λαμίας: Χάρη σε έναν υπέροχο συνδυασμό των Λιβάγια-Μπακασέτα-Σιμόες και άψογο γύρισμα του Πορτογάλου που αξιοποίησε ο (κακός μέχρι εκείνο το σημείο) Χριστοδουλόπουλος. Αν μάλιστα δεν υπήρχε ο εξαιρετικός Πίτκας -να κάνει εξαιρετική απόκρουση σε σουτάρα του Λιβάγια με το εξωτερικό φάλτσο- η «Ένωση» θα μπορούσε να έχει καθαρίσει πρόωρα.

inner

Όσο εντυπωσιακά έκλεισε όμως το πρώτο ημίχρονο (με τα κόρνερ εν τω μεταξύ να έχουν φτάσει τα 12) τόσο επιπόλαια ξεκίνησε το δεύτερο η ΑΕΚ. Και θα μπορούσε να το πληρώσει ακριβά. Ευτυχώς όμως για ‘κείνη, το αβίαστο λάθος του Γκάλο και η κόντρα που έβγαλε τον Αναστασόπουλο φάτσα με το τέρμα δεν της κόστισε: Αποκλειστικά και μόνο εξαιτίας του Τσιντώτα, που έκανε μεγάλη επέμβαση και κράτησε το προβάδισμα. Αφού όμως τη γλίτωσε εκεί, η ομάδα του Χιμένεθ σοβαρεύτηκε. Μπορεί να μην απειλούσε το ίδιο, αλλά ήλεγξε απόλυτα το ματς. Και κατάφερε τελικά να το κλειδώσει.

Δεν χρειάστηκε λοιπόν τίποτα περισσότερο από ένα γνώριμα δυνατό σουτ του Μπακασέτα εκτός περιοχής -το οποίο δεν κατάφερε να συγκρατήσει ο Πίτκας- για να βρεθεί ο Λιβάγια εκεί που έπρεπε και με ένα πλασέ πανεύκολο για την κλάση του να… σχολάσει τον γάμο. Έτσι, η ΑΕΚ καθάρισε το παιχνίδι και ο Χιμένεθ βρήκε την ευκαιρία να δώσει χρόνο στους Κλωναρίδη και Γιακουμάκη.

Μάλιστα ο δεύτερος θα μπορούσε να χριστεί σκόρερ, αν προλάβαινε μια από τις πολλές εξαιρετικές σέντρες του Λόπες. Ακόμα κι αν δεν άλλαξε όμως το σκορ, νίκη ήρθε άνετα για την «Ένωση». Με τον Τσιντώτα να έχει μερίδιο (και) σε αυτό, κάνοντας μια ακόμα μεγάλη απόκρουση (σε φαλτσαριστό σουτ του Καραγιάννη).

inner

Δείτε πώς παρακολουθήσατε σε real time την εξέλιξη του αγώνα από το control room του sport-fm.gr



Οι συνθέσεις των ομάδων

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Τσιντώτας, Γκάλο, Βράνιες, Λαμπρόπουλος, Λόπες, Σιμόες (80’ Αϊντάρεβιτς), Μοράν, Χριστοδουλόπουλος (69’ Κλωναρίδης), Μασούντ, Μπακασέτας, Λιβάγια (73’ Γιακουμάκης)

Στον πάγκο έμειναν οι: Μπάρκας, Μπακάκης, Τζανετόπουλος, Γαλανόπουλος

ΛΑΜΙΑ (Μπάμπης Τεννές): Πίτκας, Μπουλούλης, Αναστασιάδης, Κουκόλης, Παπαργυρίου, Όμο, Αναστασόπουλος, Ορτέγκα (75’ Λινάρδος), Καραγιάννης, Τσούκαλος (61’ Μπούτνικ), Ακόστα (57’ Παντελιάδης)

Στον πάγκο έμειναν οι: Παπαδόπουλος, Φράγκος, Βασιλαντωνόπουλος, Βάντερσον

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Κουτσιαύτης (Άρτα)
ΒΟΗΘΟΙ: Φραγκιαδάκης (Δωδ/νήσου), Παλαμίδας (Λακωνίας)

ΓΗΠΕΔΟ: ΟΑΚΑ

Γιώργος Μαραθιανός

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x