Βάιος Τσούτσικας

Όταν παίρνει φόρα...

Μια εντός έδρας νίκη απέναντι σε ομάδες σαν τον Ερυθρό Αστέρα δεν μπορεί ποτέ να κάνει τη διαφορά. Τουλάχιστον για τον Παναθηναϊκό που φιλοδοξεί να επιστρέψει στο φάιναλ φορ. Γράφει ο Βάιος Τσούτσικας

Μια εντός έδρας νίκη απέναντι σε ομάδες σαν τον Ερυθρό Αστέρα δεν μπορεί ποτέ να κάνει τη διαφορά. Τουλάχιστον για τον Παναθηναϊκό που φιλοδοξεί να επιστρέψει στο φάιναλ φορ μετά από χρόνια. Το τελικό 91-71, λοιπόν, μπορεί να θεωρηθεί και ως η δουλειά που πρέπει να κάνει κάθε σωστός επαγγελματίας κάθε μέρα στο γραφείο...

Του Βάιου Τσούτσικα

Υπάρχουν και επιμέρους στοιχεία, ωστόσο, τα οποία μπορούν να συζητηθούν λεπτομερέστερα. Κατ' αρχάς τα προφανή: ο Παναθηναϊκός με τη 16η του νίκη στη διοργάνωση σφράγισε μια θέση στην 8αδα. Αν θυμηθούμε τις κουβέντες που γίνονταν μετά το ματς στη Μαδρίτη θα καταλάβουμε γιατί ακόμα και αυτό που έμοιαζε αυτονόητο μέχρι τον Γενάρη έχει αξία να το σημειώνουμε ως προίκα του ματς με τον Αστέρα.

Σημαντικό επίσης το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός δεν χρειάστηκε να σπατάλησει μεγάλο μέρος των δυνάμεων του. Ο Πασκουάλ μοίρασε τον χρόνο, έδωσε ανάσες στους παίκτες του και απέφυγε τη φθορά του ενόψει και του ματς στο Ισραήλ. Έτσι όπως έγινε το πράγμα μετά την ήττα της Ρεάλ από τη Βαλένθια, οι παίκτες του Παναθηναϊκού θα πάνε στο Τελ Αβίβ και για να διεκδικήσουν κάποιες ελπίδες κατάκτησης της 4ης θέσης που έμειναν ζωντανές. Το γεγονός λοιπόν ότι πάει στο Ισραήλ με τους παίκτες του σχετικά φρέσκους είναι ένα δεύτερο μεγάλο συν...

Γενικά μιλώντας, στα κέρδη που ξεπήδησαν από το ματς με τον Αστέρα ήταν και η συνολικά καλή εικόνα του Παναθηναϊκού που έρχεται ίσως ως συνέχεια της πρώτης σημαντικής νίκης που έκανε τον τελευταίο μήνα. Αυτής κόντρα στη Μάλαγα. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι η εικόνα των προπονήσεων της ομάδας είναι εξαιρετική τον τελευταίο καιρό. Εικόνα που δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι γρήγορα η ομάδα θα βγάλει την εικόνα αυτή και στα παιχνίδια. Το έκανε στο τελευταίο δεκαπενταλεπτο κόντρα στη Μάλαγα, το έκανε κατά διαστήματα και απέναντι στον Αστέρα. Ίσως είναι πια πιο εύκολο να γίνει αυτό με τα πόδια των παικτών πιο ελαφριά μετά το αποτέλεσμα στην Ανδαλουσία.

Ειδικότερα, τώρα, από το ματς με τους Σέρβους, οι οποίοι στ αλήθεια δείχνουν χειρότεροι συγκριτικά με τις προηγούμενες βερσιόν τους, προκύπτουν σημαντικά κέρδη και από τις ατομικές εμφανίσεις ορισμένων παικτών.

Ο Νικ Καλάθης αν χρειαζόταν να μείνει περισσότερη ώρα στο ματς μπορούσε να κάνει ακόμα και quadraple-double. Από τις πρώτες φάσεις του ματς έδειξε αποφασισμένος να επιτεθεί στο ένας εναντίον ενός δείχνοντας ότι η ψυχολογία του είναι σε καλά επίπεδα ενώ μάζευε ριμπάουντ, έκλεβε μπάλες και μοίραζε ασίστ με συχνότητα παίκτη βγαλμένου από το play station. Να τα λέμε κι ας είναι προφανή: με τον Καλάθη καλοκουρδισμενο ο Παναθηναϊκός ανεβαινει επίπεδο.

Το ίδιο συμβαίνει και όταν ο Σινγκλετον θυμίζει τον παίκτη για τον οποίο στήθηκε δημοπρασία πέρυσι το καλοκαίρι. Αλήθεια είναι ότι φέτος ο Αμερικανός μας έχει χορτάσει στις χαμηλές πτήσεις. Σαν να περνούσε ένα παρατεταμένο ντεφορμαρισμα. Και λέω περνούσε διότι η εικόνα του τις τελευταίες μέρες έχει αλλάξει. Τόσο στη Μάλαγα όπου έπαιξε άμυνα υψηλού επιπέδου όσο και κόντρα στον Αστέρα ο Σινγκλετον υπενθύμισε πως στην καλή του φόρμα μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και φυσικά να αλλάξει το στάτους του Παναθηναϊκού. Αν αυτό που βλέπουμε δεν είναι έκλαμψη αλλά σημάδι αγωνιστικής ανάτασης ο Πασκουάλ μόνο να πανηγυρίζει μπορεί.

Σημαντική ήταν και η εικόνα που έβγαλε στο ματς ο Τζέιμς. Ήταν σαφώς πιο ήρεμος, πιο ομαδικός, πιο στρωμένος και με πιο καθαρό μυαλό στο 90% των κατοχων του. Εικόνα που έρχεται ίσως ως αντίδραση στην απόφαση του Πασκουάλ να τον αφήσει εκτός στο τελευταίο δεκάλεπτο κόντρα στη Μάλαγα. Πολλές ασίστ, ελάχιστες ως καμία βεβιασμένη επιλογή. Είναι σαφές πως είναι δύσκολο για τον Μάικ να φρενάρει μετά τα όσα έκανε στους Σανς, είναι επίσης σαφές όμως πως για να βοηθήσει ουσιαστικά τον Παναθηναϊκό όπως πέρυσι πρέπει να βρει ρόλο δίπλα στον κορυφαίο γκαρντ της ομάδας που είναι ο Καλάθης.

Και κάτι για τον Πέιν... Μπορεί επιθετικά η συγκομιδή του να έμεινε φτωχή λόγω ορισμένων ατσαλων τελειωματων του ωστόσο η εικόνα του σε κάθε διεκδίκηση ριμπάουντ, και στις δύο ρακέτες, ήταν εξαιρετική. Ένα ακόμα στοιχείο που μπορεί να εξελιχθεί σε τεράστιο ατού του Παναθηναϊκού σε αυτές τις τελευταίες στροφές, δεδομένου ότι ο Πέιν είναι ο μόνος παίκτης του ροτεισον που μπορεί να παίξει τον ρόλο του Γκιστ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x