Euro 2024

Έκανε check-in για τους «16» η Γαλλία!

Είχε τον τρόπο. Δίχως να εντυπωσιάσει, η Γαλλία επικράτησε 1-0 του Περού, έκανε το «2x2» και σφράγισε εισιτήριο για τους «16» του Μουντιάλ, βγάζοντας νοκ-άουτ τους Λατίνους. Έγραψε ιστορία ο Εμπαπέ.

Από τώρα στους «16» η Γαλλία.

Χωρίς να εντυπωσιάσουν και πάλι, οι «τρικολόρ» νίκησαν 1-0 του Περού, έκαναν το «2x2» στον τρίτο όμιλο του Μουντιάλ και προκρίθηκαν στη νοκ-άουτ φάση της διοργάνωσης. Όπου δεν θα αγωνιστεί η ομάδα του Γκαρέκα, καθώς έμεινε στο… μηδέν και αποκλείστηκε από σήμερα, αν και είχε θετική παρουσία στα δύο πρώτα ματς.

Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης σημείωσε ο Κιλιάν Εμπαμπέ στο 34’, όταν και του στρώθηκε η μπάλα μετά το σουτ του Ζιρού, που κόντραρε σε αντίπαλο. Παραλίγο να ισοφαρίσουν οι Λατίνοι στο 50’, όταν ο Ακίνο έριξε… ρουκέτα, στέλνοντας την μπάλα στη συμβολή των δοκών του Γιορίς. Με αυτόν τον τρόπο έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας σε Μουντιάλ, σε ηλικία 19 ετών και 183 ημερών.

inner

Το ματς


Με το… μαχαίρι στα δόντια μπήκε στον αγωνιστικό χώρο το Περού, που είχε αφήσει καλές εντυπώσεις και στην πρεμιέρα του στη διοργάνωση και με την ήττα (1-0) από τη Δανία δεν πήρε αυτό που άξιζε. Γνωρίζοντας ότι δεν γίνεται να φύγει και πάλι με… άδεια τα χέρια από τον αγωνιστικό χώρο, προσπάθησε να πιάσει από τον… γιακά τους «τρικολόρ» και να τους αιφνιδιάσει.

Παρά ταύτα, ένα μακρινό σουτ (με σκοπό να πιάσει στον «ύπνο» τον Γιορίς) του Γκερέρο στο 7’ και μια σέντρα του Καρίγιο λίγο μετά, ήταν οι μοναδικές φάσεις των Λατίνων στο πολύ καλό πρώτο δεκάλεπτο που είχαν. Η Γαλλία μπόρεσε να ισορροπήσει την κατάσταση από εκείνο το σημείο και μετά, κρατώντας περισσότερη ώρα την μπάλα στην κατοχή της και σταδιακά έγινε πιο επικίνδυνη.

Γκριζμάν (10’) και Πογκμπά (12’) είχαν τις πρώτες τελικές για τη Γαλλία και αν ο άσος της Ατλέτικο Μαδρίτης ήταν πιο προσεκτικός θα μπορούσε να κάνει τη ζημιά, αν και βρέθηκε σε κάπως πλάγια θέση. Η ομάδα του συνέχισε να «ανεβαίνει» και μέχρι να μπει το γκολ του Εμπαπέ η «μάχη» ήταν ισορροπημένη και χάθηκε από μια καλή φάση εκατέρωθεν.

Στο 14’, η Γαλλία «άγγιξε» το 1-0, με την εκτέλεση κόρνερ του άσου των «ροχιμπλάνκος» και την κεφαλιά του Βαράν, που έστειλε την μπάλα λίγο δίπλα από την αντίπαλη εστία. Στο 31’, μετά από κακή αντίδραση στην άμυνα της Γαλλίας, ο Κουέβα βρήκε τον Γκερέρο, που έδειχνε να αιφνιδιάζεται και από την καρδιά της αντίπαλης περιοχής δεν έκανε καλό σουτ και ο Γιορίς έδιωξε ενστικτωδώς. Ενδιάμεσα, ο Φλόρες με το εντελώς άστοχο σουτ του δεν μπόρεσε να κάνει τον Γιορίς να… ιδρώσει.

inner

Η ποιότητα των «τρικολόρ» φάνηκε στο 34’, όταν ο Πογκμπά και έκλεψε λίγο έξω από την περιοχή του Περού και μοίρασε ωραία για τον Ζιρού, που, χωρίς να το έχει σχεδιάσει τροφοδότησε (μετά την κόντρα στο σουτ του) τον Εμπαπέ, ο οποίος με την μπάλα να έχει κατεύθυνση προς τα δίχτυα, τη… φύσηξε για το 1-0. Από εκεί και πέρα (και μέχρι την ανάπαυλα), η ομάδα του Ντεσάμπ κυριάρχησε, αυτή του Γκαρέγκα έχασε την αυτοπεποίθησή της και τη συγκέντρωσή της, με αποτέλεσμα οι τυπικά γηπεδούχοι να φλερτάρουν με δεύτερο τέρμα.

Στο 39’, στο… τσακ δεν ολοκληρώθηκε η φάση μετά από ωραία κυκλοφορία της μπάλας, ο Ζιρού δεν κατάφερε να γίνει κάτοχός της. Η μπάλα… κρύφτηκε από τους Γάλλους στο 43’, με τον Γριζμάν να μην χρεώνεται ασίστ, αφού μπορεί να έστρωσε στον Ερναντέζ, που νικήθηκε από τον Γκαλές, αν και ήταν σε πολύ καλή θέση.
inner

Αρκετά πιο φτωχό σε θέαμα ήταν το δεύτερο μέρος, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε δυνατά. Το Περού μπήκε με διάθεση να παίξει πιο επιθετικά (γνωρίζοντας ότι αν με ήττα… χάνεται), με τον Γκαρέκα να κάνει δύο μαζεμένες αλλαγές μετά την ανάπαυλα. Οι Λατίνοι «άγγιξαν» το 1-1 στο 50’, όταν ο Ακίνο εξαπόλυσε… ρουκέτα περίπου 10 μέτρα μακριά από τη μεγάλη περιοχή και έστειλε την μπάλα στη συμβολή των δοκών του Γιορίς.

Αντιθέτως, η Γαλλία είχε διάθεση για… λίγες και καλές επιθέσεις, έδωσε μέτρα και την μπάλα (έφτασε και στο 43%57% το ποσοστό) στον αντίπαλο, κοντά τις γραμμές της, ώστε να κλείσει χώρους στο Περού. Ουσιαστικά, απείλησε μόνο σε δύο στιγμές. Στην κεφαλιά του Ουμτιτί έπειτα από την αποτυχημένη προσπάθεια του Γκαλές να μπλοκάρει, αλλά ο στόπερ της Μπαρτσελόνα δεν μπόρεσε να στείλει την μπάλα στην ανυπεράσπιστη εστία. Όπως και με τον Ζιρού, που έφτασε στα αντίπαλα καρέ στις καθυστερήσεις, αλλά άργησε να… οπλίσει και κέρδισε ένα κόρνερ.

Το δεύτερο μέρος άνηκε στο Περού, αλλά χωρίς να έχει πολλές (ή έστω αρκετές) καλές φάσεις. Δυσκολευόταν να διασπάσει την πολυπρόσωπη αμυντική γραμμή των Γάλλων και να πατήσει περιοχή, με αποτέλεσμα να χάνει τη… λογική της κατά διαστήματα και να προσπαθεί με μακρινά σουτ να κάνει τη ζημιά, είτε με σουτ του Αντίκουλα, που δεν είχε καμία… τύχη είτε με τον Καρίγιο, που ανησύχησε τον Γιορίς. Ουσιαστικά, πέραν του δοκαριού, μόνο με τον Φαρφάν στο 74’ (έπειτα από το γύρισμα του Καρίγιο), που έστειλε την μπάλα στην εξωτερική πλευρά των διχτύων, πλησίασε στο γκολ. Έτσι, χωρίς να εντυπωσιάσει, αλλά έχοντας την ουσία, η Γαλλία έφτασε σε μια (όπως συνηθίζουμε να λέμε), επαγγελματική νίκη.

Τα highlights





Οι συνθέσεις

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Γιορίς, Παβάρ, Βαράν, Ουμτιτί, Ερναντές, Καντέ, Πογκμπά (89' Ενζονζί), Ματουϊντί, Εμπαπέ (75' Ντεμπελέ), Γκριεζμάν (80' Φεκίρ), Ζιρού.

Περού (Ρικάρντο Γκαρέκα): Γκαλές, Αντβίνκουλα, Ράμος, Ροντρίγκες (46' Σανταμαρία), Τράουκο, Ακίνο, Γιοτούν (46' Φαρφάν), Καρίγιο, Κουέβα (82' Ρουιντίας), Φλόρες, Γκερέρο.

Διαιτητής: Αμπντουλά Μοχάμεντ (ΗΑΕ)

Αποστόλης Λιβάνιος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x