Διονύσης Δεσύλλας

Με πλάνο και ψυχή έμεινε όρθιος στο Καραϊσκάκη

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για την προσπάθεια των παικτών του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι, το πλάνο του Δώνη και το αποτέλεσμα που αφήνει γλυκόπικρη γεύση.

Σε προηγούμενα κείμενα γράφαμε ότι ο Παναθηναϊκός θα είναι ανταγωνιστικός στο «Γ. Καραϊσκάκης» και θα βάλει δύσκολα στον Ολυμπιακό. Τονίζαμε, επίσης, το αυτονόητο: Ότι, δηλαδή, οι «ερυθρόλευκοι» είναι το ξεκάθαρο φαβορί για τη νίκη, λόγω ποιότητας, εμπειρίας και βάθους, στοιχεία στα οποία υπερτερούσε και υπερτερεί έναντι του «τριφυλλιού».

Τι ήθελε να κάνει ο Παναθηναϊκός και τι κατάφερε για μεγάλο διάστημα στο ντέρμπι; Το εξηγήσαμε αρκετές φορές τις προηγούμενες ημέρες και στον «αέρα» του ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή afteradio. Να είναι πειθαρχημένος τακτικά, να κλείσει διαδρόμους, να θωρακίσει τη μεσαία του γραμμή και να μη δώσει την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να κάνει το παιχνίδι του.

Οι «πράσινοι» στον συγκεκριμένο τομέα παίρνουν εξαιρετικό βαθμό. Το παραπάνω το έκαναν σχεδόν άκοπα, - αναγκάζοντας τον Ολυμπιακό να παίξει με γιόμες και σέντρες στο πουθενά-, με εξαίρεση το τελευταίο 10λεπτο στο οποίο οι Πειραιώτες πίεσαν πολύ, είχαν δυο σημαντικές ευκαιρίες (φάουλ Χριστοδουλόπουλου, δοκάρι Σισέ) και κατάφεραν να σκοράρουν για να σώσουν την παρτίδα.

Νωρίτερα, αν ο Παναθηναϊκός είχε λίγο πιο καθαρό μυαλό σε φάσεις που δημιούργησε μετά το εκπληκτικό γκολ του Κάτσε, θα μπορούσε να είχε κάνει το 0-2 και να βάλει ένα τέλος στη σεμνή τελετή, φεύγοντας με ένα σπουδαίο διπλό από το Καραϊσκάκη. Δεν το κατάφερε, κυρίως στην πολύ μεγάλη ευκαιρία με τον Ινσούα, με αποτέλεσμα να παίζει με τη φωτιά μέχρι το φινάλε και να δεχθεί το γκολ.

Οι «πράσινοι» έκαναν σχεδόν τέλεια δουλειά στο θέμα της τακτικής που επέλεξαν. Εκαναν, όμως, και λάθη. Δεν κρατούσαν μπάλα σε σημαντικά χρονικά σημεία, με αποτέλεσμα να δίνουν συνεχώς επιθέσεις στον Ολυμπιακό. Ο Δώνης φώναζε από τον πάγκο στους ποδοσφαιριστές του να πάρουν κατοχή, αλλά αυτό δεν συνέβαινε πολύ κυρίως στο τελευταίο 20λεπτο.

Επίσης, οι φιλοξενούμενοι θα μπορούσαν να ήταν λίγο πιο τολμηροί. Να ανέβασαν περισσότερο τις γραμμές τους και να πατούσαν πιο πολύ περιοχή, βάζοντας ακόμη πιο δύσκολα στον Ολυμπιακό, ο οποίος μέχρι να πιέσει στα τελευταία λεπτά, είχε την κατοχή, μα και μια ποδοσφαιρική φλυαρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι να γίνει το φάουλ του Λάζαρου και η τρομερή επέμβαση του Κότσαρη, ο Ολυμπιακός, το φαβορί για το ντέρμπι και ο γηπεδούχος, είχε μόλις μια ευκαιρία με τον Ποντένσε στο πρώτο μέρος.

Δεν μπορούμε να πούμε ότι υστέρησε κανείς από το «τριφύλλι» σε αυτό που έκανε. Κορυφαίοι, όμως, ήταν οι Κάτσε, Ινσούα (συγκλονιστικός ο Αργεντινός) και Κολοβέτσιος. Οι τρεις τους ήταν εξαιρετικοί στους ρόλους τους και δικαίως παίρνουν τον καλύτερο βαθμό.

Το αποτέλεσμα αφήνει μια… γλυκόπικρη γεύση στους ανθρώπους της ομάδας. Μπορεί ο Παναθηναϊκός να πήρε αποτέλεσμα, να έδειξε ανταγωνιστικός (αλλά και ότι χρειάζεται ακόμη 3-4 ποιοτικές προσθήκες για να ανέβει σκαλοπάτι και να πρωταγωνιστήσει στα ντέρμπι και στο πρωτάθλημα), να έμεινε για τέταρτο σερί αιώνιο ντέρμπι αήττητος, αλλά όταν δέχεσαι γκολ στις καθυστερήσεις, μια πίκρα την έχεις.

Η ουσία είναι ότι ο Παναθηναϊκός στάθηκε όρθιος, οι ποδοσφαιριστές του πήραν εμπειρίες από ένα τέτοιο μεγάλο ματς και κοιτάζει τη συνέχεια με αισιοδοξία, αλλά και με χαμηλούς τόνους. Η δουλειά συνεχίζεται και το ταμείο θα γίνει στο τέλος. Η ομάδα φτιάχνεται όλο και περισσότερο και φτιάχνει και τον κόσμο της που βλέπει την πολύ σημαντική προσπάθεια και την κατάθεση ψυχής σε κάθε γήπεδο. Θα έρθουν και οι νίκες στα μεγάλα παιχνίδια. Όλα γίνονται βήμα – βήμα. Το γκρουπ του Δώνη έπειτα από τα τρια ματς με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακό, έφτιαξε χαρακτήρα και έκανε ζημιές. Αυτά είναι τα πιο σημαντικά στην παρούσα φάση...

Υ.Γ: Περαστικά στον Σωκράτη Διούδη και να γυρίσει πιο δυνατός. Ο τραυματισμός του ήταν σοκαριστικός, αλλά ευτυχώς τα χειρότερα αποφεύχθηκαν. Σιδερένιος…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x