Το ενδεχόμενο να παρατείνει για 60 ημέρες την προθεσμία που είχε δώσε για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κίνα εξετάζει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg.

Τον Δεκέμβριο οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο συμφώνησαν να αναστείλουν την εμπορική αντιπαράθεσή τους έως την 1η Μαρτίου, προκειμένου να αναζητούσουν κοινά αποδεκτές λύσεις στις διαφωνίες τους.

Εάν η 1η Μαρτίου παρέλθει χωρίς συμφωνία ο Λευκός Οίκος προτίθεται να υπερδιπλασιάσει τους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές ετήσιας αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Τραμπ είναι διατεθειμένος να δώσει δύο ακόμα μήνες στους διαπραγματευτές. Το Πεκίνο φέρεται να είχε ζητήσει παράταση 90 ημερών.

Αμερικανική αποστολή της οποίας ηγούνται ο αντιπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης για το εμπόριο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μανούτσιν διεξάγει σήμερα συνομιλίες υψηλού επιπέδου με μια αντιπροσωπεία υπό τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Λίου Χε.

Πριν λίγες ημέρες ο κ. Τραμπ δήλωσε πως οι διαβουλεύσεις προχωρούν «καλά», χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Δεν είναι πάντως σαφές εάν οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία, δεδομένου ότι η Ουάσιγκτον επιδιώξει βαθιές αλλαγές στην λειτουργία της κινεζικής οικονομίας, καθώς καταγγέλλει κλοπή ή αναγκαστική μεταφορά αμερικανικής τεχνογνωσίας.

Πηγή: skai.gr