Παλαιότερες

Ιστορικό λάθος!(SportDay/ Αντώνης Πανούτσος)

Η οικονομική κατάρρευση του ΠΑΟΚ θα είναι το πρώτο σοβαρό τεστ της ΝΔ στον χώρο του ποδοσφαίρου. Θα περιοριστεί στον ελεγκτικό ρόλο μιας κυβέρνησης ή θα συνεχίσει να τα χώνει, συντηρώντας κρατικοδίαιτες ομάδες και διαιωνίζοντας το πρόβλημα;

Μέχρι σήμερα οι ελληνικές ομάδες εκβιάζουν το κράτος με επιχείρημα τον Ολυμπιακό μετά την εποχή του Κοσκωτά. «Εσείς δεν σώσατε τον Ολυμπιακό; Τώρα θα πρέπει να σώσετε κι εμάς». Συνήθως οι λεπτομέρειες, όπως ότι ο Ολυμπιακός πλήρωσε το σύνολο των χρεών του στο Δημόσιο, αλλά όχι τις προσαυξήσεις, παραλείπονται. «Εσείς δεν τον σώσατε; Θέλουμε κι εμείς κοκό». Ετσι σώθηκε η ΑΕΚ με το 44, που πλήρωσε το 30% των χρεών της στο Δημόσιο, έτσι παλεύει να σωθεί και ο ΟΦΗ. Η υπόθεση όμως των ομάδων της Θεσσαλονίκης είναι περισσότερο ιδιότυπη. Οι ομάδες της Θεσσαλονίκης δεν απαιτούν από το κράτος να τους σβήνει χρέη, αλλά θέλουν να τους βρίσκει και ιδιοκτήτες. «Εχουμε πρόβλημα. Οπότε, σας παρακαλούμε βρείτε μας έναν δυναμικό, εύπορο κύριο, με καλό σκοπό. Και για να μη μουρμουράει ο κύριος, δώστε για προίκα μερικά δημόσια έργα και κάποιες κρατικές χορηγίες να τις βάλουμε στη φανέλα». Ετσι εμφανίστηκε να παίρνει τον Ηρακλή ο Σπανουδάκης και τον ΠΑΟΚ ο Γούμενος. Ο ρόλος όμως του κράτους ως προξενήτρας δεν σταματάει εκεί. Εάν ο καλός κύριος σταματήσει να θέλει ή να μπορεί, το κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη να βρει τον επόμενο κύριο που πρέπει να τα πάρει για να αναλάβει τις ευθύνες του προηγούμενου. «Η κυβέρνηση δεν ήταν που μας έφερε τον απατεώνα τον Τάδε, που μας κατέστρεψε; Η κυβέρνηση λοιπόν έχει την υποχρέωση να βρει τον Δείνα, που θα μας σώσει από την καταστροφή». Σ' αυτό το σημείο βρισκόμαστε με τον ΠΑΟΚ κι έτσι και η κυβέρνηση επέμβει για να τον σώσει, ζήτω που καήκαμε.

Γιατί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ έχει ένα επιχείρημα. Δεν ήταν αυτή που έφερε τους σωτήρες στη Θεσσαλονίκη. Τις ταρζανιές τις είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ, κυρίως επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου. Οπότε, η σημερινή κυβέρνηση μπορεί ευκολότερα να γυρίσει σελίδα, χωρίς να μπορούν να της επιμετρήσουν κομματικό χρέος. Θα το κάνει; Με τον Γιώργο Ορφανό υφυπουργό στον ρόλο του ψηφοσυλλέκτη είναι αμφίβολο. Ολο και κάπου θα βγει να πει «η σωτηρία του ιστορικού σωματείου του ΠΑΟΚ είναι ευθύνη μας» και μετά η κατηφόρα δεν θα έχει τέλος. Οι παράγοντες της ομάδας σε κάθε ευκαιρία θα του θυμίζουν τη δέσμευση, η κυβέρνηση θα υποχωρήσει και το έργο το έχουμε ξαναδεί. «Γιατί η κυβέρνηση έσωσε τον ΠΑΟΚ και δεν σώζει και το δικό μας ιστορικό σωματείο;».

Δεν ξέρω αν συνηθίζεται, αλλά πριν πάνε και μπλεχτούν στον ρόλο του σωτήρα, ο Γιώργος Βουλγαράκης ας ζητήσει μία γνώμη από τον προκάτοχό τους. Θα ακούσει για το τραγικό Venizelos syndrome, που όσο περισσότερα λεφτά τους έδινε τόσο πιο πολύ τον βρίζανε. Σε μερικές περιπτώσεις το κράτος πρέπει να μένει μακριά κι όπως στη φύση να αφήνει την οικονομία να κρίνει την επιβίωση των ισχυρών. Σύμφωνα με τον νόμο του Δαρβίνου, το είδος που δεν μπορεί να προσαρμοστεί είναι καταδικασμένο να εξαφανιστεί. Οποιος το διασώζει, διατηρεί κάτι σακάτικο, το οποίο δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί και θα το εξυπηρετούν μια ζωή. Τροφή για σκέψη πριν η απίστευτη ελαφρότητα του Γιώργου Ορφανού κάνει την ανεπανόρθωτη ζημιά.

Εδώ και πέντε μέρες η συζήτηση στα δημοσιογραφικά γραφεία ήταν «Υπάρχει ένα Φίτσος, ένας ήρωας να δημοσιεύσει πρώτος τη λίστα της Κανέλλη για να ξεκινήσει η συζήτηση στα σοβαρά;». Η λίστα ή αποσπάσματά της ήταν από καιρό γνωστά. Από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η Αριστέα Μπουγάτσου είχε αποκαλύψει στο Σκάι ότι η Σταματίνα Σαμαρά, σύζυγος του Γιώργου Σαλονίκη, εμφανιζόταν να έχει κερδίσει 4,7 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα με τη λίστα ήταν πρώτον ότι κυκλοφορούσε χωρίς πατρώνυμα. Ιδιαίτερα στην περίπτωση όσων επωνύμων έχουν κοινό όνομα κι επίθετο, ο κίνδυνος συνωνυμίας ήταν μεγάλος. Για παράδειγμα, στη λίστα αναφέρεται το όνομα «Θόδωρος Θεοδωρίδης» με κέρδη 127.936 ευρώ. Αυτόματα το μυαλό πηγαίνει στον Θόδωρο Θεοδωρίδη, γιο του Σάββα, παράγοντα της ΕΠΟ και «πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ στην Ελλάδα», σύμφωνα με τον allenatore Nicolo. Από το πρωί χθες το τηλέφωνο του Θεοδωρίδη άρχισε να χτυπάει. «Αντε, Θοδωράκη, και καλοφάγωτα. Μαζί με τον Ρέβη τα παίζατε». Γιατί στον κατάλογο εμφανίζεται και το όνομα «Σπύρος Ρέβης, 119.279 ευρώ». Ο Θεοδωρίδης τρελάθηκε. Εφτασε στο σημείο να πάρει τηλέφωνο τον πρόεδρο του ΟΠΑΠ Σωτήρη Κωστάκο και να του ζητήσει έγγραφη βεβαίωση ότι ο Θεοδωρίδης της λίστας αναφέρεται «...του Βασιλείου» και όχι «... του Σάββα». Τώρα τι θα κάνει, άγνωστον. Πιθανότατα θα βάλει τη βεβαίωση σε πλαστικό φάκελο, θα την κρεμάσει με σπάγκο από τον λαιμό και θα μπαίνει στο Deals όπως αυτοί που ζητιανεύουνε στον ηλεκτρικό και μπαίνουνε στα βαγόνια με το απολυτήριο της φυλακής.

Το ότι το πατρώνυμο της λίστας δεν είναι το δικό του, το έλεγε χθες κι ο Μιχάλης Κουντούρης της Θύρας 7. Οπως και το «Εμμανουήλ Σαριδάκης» είναι πολύ κοινό όνομα στην Κρήτη. Τώρα, αν είναι ο γνωστός Μανώλης Σαριδάκης, έχει κερδίσει 918 εκατ. δρχ. και κάνει μεταμεσονύκτια εκπομπή στην ΕΡΑ Σπορ με τον Αρη Γάτα, είτε το κάνει από μεράκι είτε το κάνει για ξεκάρφωμα, γιασασίν του μάγκα Μανώλη και σε καλή μεριά.

Υπάρχουν όμως και κάποια ονόματα στη δημοσιευμένη λίστα που αν το πατρώνυμο στην επίσημη λίστα είναι διαφορετικό, θα πρόκειται για σατανική σύμπτωση. Παράδειγμα το όνομα «Ευθύμης Μουτζουρούλιας», που αν δεν είναι ο πρώην ιδιοκτήτης του Πατραϊκού και της Παναχαϊκής, στο Στοίχημα θα πλήρωνε 300:1. Υπάρχουν άλλα ονόματα που το επίθετο τραβάει το μάτι, αλλά το μικρό όνομα δεν κολλάει. Ο Γιδάκος, για τον οποίο στο ανυπόγραφο κείμενο του «Παρασκευή και 13» ο συντάκτης αναρωτιέται αν είναι ο πρώην πρόεδρος της Προοδευτικής, δεν υπάρχει λόγος να αναρωτιέται. Λέγεται Νίκος κι από την εποχή που ο Εθνικός Κήπος χώραγε σε γλάστρα, πρόεδρος της «Προό» είναι ο Γιάννης Καρράς. Για το θέμα ο Νίκος Γιδάκος δεν έκανε δήλωση, αλλά κύκλοι του περιβάλλοντος του Γιδάκου έλεγαν «ο Νίκος ούτε τα είδε τα 58 εκατ. δρχ. Ο Γιώργος όμως, που είναι πολύ τσέντλεμα (σ.σ. έτσι λέγεται το τζέντλεμαν στον Πειραιά) τα 58 τα έχει για τα αρχ...α του».

Στον εξωτικό χώρο της διαιτησίας, ο Γιάννης Σπανέας δεν σήκωνε το κινητό για να πει αν είναι το ίδιο άτομο που κέρδισε τα 282 χιλ. ευρώ. Οσο για τον «Ηλία Σπάθα», που στη λίστα έχει κερδίσει 141 χιλ. ευρώ, δεν είναι ο πρώην θρυλικός πρόεδρος των διαιτητών Πειραιά Γιάννης Σπάθας. Ο Γιάννης όμως έχει έναν γιο που είναι διαιτητής και ονομάζεται Ηλίας. Μπορεί λοιπόν να μην είναι το «Γουρούνι», αλλά το «Γουρουνάκι». Αλλά εδώ είναι εύκολο να βγει άκρη. Εχουν τα δελτία λεκέδες από σάλτσα ψητού; Αν ναι, ο Γιάννης είναι ένοχος.

Από το περασμένο φθινόπωρο η λίστα είχε κοινοποιηθεί από τον ΟΠΑΠ στο ΣΔΟΕ και την Εισαγγελία. Από πού διέρρευσε, είναι πλέον αδιάφορο. Αυτό που ενδιαφέρει είναι πρώτον ο ΟΠΑΠ να κοινοποιήσει τη λίστα επίσημα και με πατρώνυμα ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι τα ονόματα επωνύμων αναφέρονται στα συγκεκριμένα άτομα. Δεύτερον, στο μυαλό του κοινού πρέπει να ξεκαθαρίσει ένα πράγμα. Τα ποσά που αναφέρονται είναι τα μικτά κέρδη. Δηλαδή, δεν αναφέρονται τα ποσά που έχει χάσει ο παίκτης. Ενδεικτικά να γράψω ότι στο όνομα «Αγγελος Τραυλός» αναφέρεται ως κέρδος το ποσό του μισού εκατομμυρίου ευρώ. Αν πρόκειται για τον γνωστό μάνατζερ, με τους ρυθμούς που παίζει μπορεί να είναι και χαμένος.

Επειδή, λοιπόν, αν στις συνωνυμίες μπλεχτούν και τα λογισμικά η έρευνα δεν θα καταλήξει πουθενά, η απορία που πρέπει να λυθεί είναι μία. Στην πραγματική ζωή δεν μπορείς να βρεις γυναίκα για να δείτε παρέα ένα ματς στην τηλεόραση. Σε ποια λοιπόν εικονική πραγματικότητα εμφανίζονται γυναίκες που παίζουν και κερδίζουν στο Στοίχημα πάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ; Αν ήμουν ανακριτής, θα τις καλούσα στο γραφείο μου και θα τις ρώταγα: «Σε ποια ομάδα παίζει ο Ροναλντίνιο;» κι όποια δεν απάνταγε, με συνοπτικές διαδικασίες κλείσιμο στην κουζίνα να πλένει πιάτα μια ζωή. Αν θέλεις να ξεπλένεις τέτοια ποσά, τουλάχιστον, κυρία μου, μελέτα να μάθεις κάτι.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x