Χρήστος Ρομπόλης

Η απάντηση του… Ηττούδη και τα μαθήματα του F4 στους «αιώνιους»

Ο προπονητής που απαξιώθηκε ακόμη και από τους συμπατριώτες του σήκωσε δεύτερη Ευρωλίγκα σε μια πενταετία από ένα Final 4 με πολλά διδάγματα για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Αντιμετωπίστηκε ως ανεπαρκής διαχειριστής ενός απεριόριστου μπάτζετ και της πίεσης στα Final 4. Χαρακτηρίστηκε απαξιωτικά ακόμη και… Ηττούδης επειδή έφτασε στην πηγή αλλά δεν ξεδίψασε παρά μόνο μία φορά. Μέχρι και η Ευρωλίγκα που κατέκτησε αποδόθηκε από κάποιους «πονηρούς» σε… χάρισμα του κουμπάρου του. Όμως η δουλειά και τα αποτελέσματα αποτελούν πάντα την καλύτερη απάντηση στους ανόητους και η ιστορία γράφει πως από το βράδυ της Κυριακής ο Δημήτρης Ιτούδης μετρά δύο Ευρωλίγκες μέσα σε μια πενταετία. Not bad…

Φυσικά και ο ίδιος έμαθε από τα λάθη του. Τις περισσότερες από τους προηγούμενες σεζόν η ομάδα του έφτανε σχεδόν αψεγάδιαστα στο Final 4, με μετρημένες ήττες στη regular season και συνήθως «σκούπες» στα playoffs, αλλά στο φινάλε τα θαλάσσωνε και ο Ιτούδης έμενε να γκρινιάζει για το άδικο σύστημα της Ευρωλίγκας που «ακυρώνει» τη συνολική διαδρομή μιας ομάδας λόγω μιας κακής βραδιάς. Η ΤΣΣΚΑ της φετινής περιόδου ήταν εντελώς διαφορετική. Έμοιαζε ίσως περισσότερο γήινη και «θνητή» από ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια μέχρι το Final 4, όμως στη Βιτόρια παρουσίασε την καλύτερη εκδοχή της. Παρά τον ανεκδιήγητο Βατούτιν που φόρτωσε με αχρείαστο βάρος τις πλάτες του προπονητή κι όλης της ομάδας τονίζοντας πως το μέλλον τους θα κριθεί ουσιαστικά από δύο παιχνίδια…

Ο Έλληνας τεχνικός δεν έκανε πολλές αλλά λίγες πλην όμως πολύ σημαντικές παρεμβάσεις στο ρόστερ. Η προσθήκη του Χάκετ πρόσφερε στα γκαρντ τη σκληράδα που λείπει από Ντε Κολό και Σέρχιο, ο χρήσιμος Κουρμπάνοφ ξεπέρασε στο ροτέισον τους πιο δαντελένιους Πίτερς και Βοροντσέβιτς, ενώ Κλάιμπερν και Χίγκινς (τους οποίους ο ίδιος «ψώνισε» από χαμηλότερο level του ευρωπαϊκού μπάσκετ και σύστησε στη μεγαλύτερη σκηνή) πέρασαν σε πρώτους ρόλους φέτος από δεύτερους πέρσι. Στους τελευταίους εξακολουθούν να διαπρέπουν ο Χάινς και ο Χάντερ. Στο Final 4 η ΤΣΣΚΑ εμφανίστηκε με μια ομάδα χωρίς αμυντικούς αδύναμους κρίκους, ακόμη κι αν αυτό συνεπαγόταν δύσκολες αποφάσεις όπως τον περιορισμό του Ροντρίγκεθ σε 14:32 λεπτά στο παρκέ. Επίσης-επειδή το μπάσκετ παρά τα αντιθέτως λεγόμενα είναι το άθλημα των κοντών-εμφάνισε την πληρέστερη γραμμή γκαρντ, με παίκτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά που ο ένας συμπλήρωνε και κάλυπτε τον άλλο.

Ασφαλώς άπειρα respect αξίζουν στην Εφές. Έπαιξε στα όριά της και ακόμη παραπάνω. Κοίταξε στα μάτια τα θηρία, κέρδισε το ένα και έβγαλε την ψυχή στο άλλο τρυπώντας το ταβάνι της πολλές φορές μέσα στη σεζόν. Οι 17 περισσότερες κατοχές στον τελικό αν μη τι άλλο μαρτυρούν απίστευτη θέληση. Ο Εργκίν Αταμάν έκανε άριστη δουλειά, ξεκινώντας από τη δόμηση της ομάδας με… νορμάλ μπάτζετ, αλλά τελικά πλήρωσε τις λιγοστές αδυναμίες τις οποίες «σημάδεψε» αλύπητα και με χειρουργική ακρίβεια ο μεγάλος αντίπαλος. Το -16 του Πλάις και το -17 του Άντερσον τα λένε όλα και ήταν λογικό, αφού ο Ντάνστον και ο Μίσιτς με τον Λάρκιν δεν ήταν δυνατό να παίξουν 40 λεπτά.

Το Final 4 ολοκληρώθηκε και με πολύτιμα διδάγματα για τους «αιώνιους». Η πληρότητα των γκαρντ πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα μιας ομάδας που στοχεύει ψηλά. Αυτό το στοιχείο οδήγησε ΤΣΣΚΑ και Εφές μέχρι το τέλος της διαδρομής, ενώ οι επίσης σπουδαίες Ρεάλ και Φενέρ πλήρωσαν τη… μοναξιά των Καμπάτσο και Σλούκα στην οργάνωση του παιχνιδιού. Δεύτερο ζητούμενο, το ακόμη «δαιμονοποιημένο» στην Ελλάδα τρίποντο, που δεν προσφέρει μόνο… έναν παραπάνω πόντο από το δίποντο, αλλά κυρίως δημιουργεί αποστάσεις και χώρους. Ο Ολυμπιακός του 35,3% και ο Παναθηναϊκός του 32,4% φέτος, είδαν στο Final Four την ΤΣΣΚΑ να σουτάρει με 57,5% (23/40) και την Εφές με 40,6% (32/70). Τα δύο αυτά στοιχεία πρέπει να είναι προτεραιότητες για τους «αιώνιους» στη μελλοντική τους στελέχωση. Γιατί στο πρόσφατο παρελθόν έκαναν καλές επιλογές αλλά και πολλά λάθη. Αρκεί να δουν οι φίλοι του Ολυμπιακού που βρίσκονται πλέον ο Χάκετ, ο Χάινς, ο Ντάνστον και ο Σλούκας, αλλά και οι φίλοι του Παναθηναϊκού σε ποιους πάγκους κάθονται πια Ιτούδης και Ομπράντοβιτς.

*Κάθε Κυριακή τα λέμε σταθερά στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ (όχι μόνο για «αιώνιους» αλλά για όλους), ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x