Oλλανδία

Ντούσαν Τάντιτς: Ένας Σέρβος από την… Βραζιλία

Στα 30 του χρόνια, ο Ντούσαν Τάντιτς έκανε τη σπουδαιότερη χρονιά της καριέρας του με τον Άγιαξ, με το νταμπλ στην Ολλανδία αλλά και φτάνοντας μια… ανάσα από τον τελικό του Champions League.

Παίρνει την μπάλα λίγο κάτω από το κέντρο ανάμεσα σε τέσσερις αντιπάλους. Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές θα έχαναν τη μπάλα, όχι όμως εκείνος. Θα κάνει μία, δύο προσποιήσεις με το κορμί του και θα κερδίσει λίγα μέτρα παραπάνω.

Εκείνη τη στιγμή το μυαλό του δεν δουλεύει με τους ρυθμούς ή τον τρόπο ενός κανονικού ανθρώπου, καθώς την ώρα που βλέπει τον Κασεμίρο μπροστά του θα τον περάσει σαν άλλος Ζιντάν με μια “ρουλέτα”. Η φάση όμως δεν τελειώνει εκεί, ο υπολογιστικός εγκέφαλός του θα “δει” μία πάσα και με την κατάλληλη διαταγή, τα πόδια του θα υπακούσουν ιπποτικά το μυαλό και η μπάλα θα καταλήξει στο Νέρες, ο οποίος θα κάνει το 2-0 μέσα στο θρυλικό Santiago Bernabeu.

Όταν ο Ντούσαν Τάντιτς υπέγραφε τον Ιούνιο στον Άγιαξ, δεν θα περίμενε να ζήσει αυτά που τελικά συνέβησαν. Φυσικά, ο Σέρβος μεσοεπιθετικός δεν είναι “νέος” στον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Βοιβοντίνα, Γκρόνινγκεν, Τβέντε και Σαουθάμπτον ήταν οι ομάδες που υπηρέτησε και με το παραπάνω πριν πάει στον “Αίαντα”. Σε αυτά τα 13 χρόνια καριέρας έχει σκοράρει αρκετά για την θέση που αγωνίζεται αλλά ειδικότητά του είναι να “σερβίρει” γκολ.

Συγκεκριμένα, ο Τάντιτς στα περίπου 500 ματς της καριέρας του έχει μοιράσει σχεδόν 130 ασίστ ενώ το ποσοστό του στις πάσες παραμένει σταθερά πάνω από 75%. Όλα αυτά είναι στατιστικά που παραπέμπουν σε έναν σταθερά δημιουργικό αλλά και game changer παίκτη.

Ο καθένας μπορεί να πει πως ο Τάντιτς έχει κάνει τα “καλά” του νούμερα στο κάπως αδύναμο αμυντικά Ολλανδικό πρωτάθλημα. Αξίζει όμως να θυμηθούμε πως την περίοδο που ο Σέρβος αγωνιζόταν στην αγγλική Σαουθάμπτον (2014-18), οι “Άγιοι” τερμάτισαν στην 7η,6η,8η και 17η θέση αντίστοιχα ενώ παράλληλα έπαιξε και μέχρι τους ομίλους του Europa League. Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια ο Τάντιτς ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας, σε ένα ρόστερ που είχε ποδοσφαιριστές όπως οι Μόργκαν Σνάιντερλεν, Σάντιο Μανέ, Βίκτορ Βανιάμα, Γκρατσιάνο Πελέ αλλά και Βίρτζιλ Φαν Ντάικ.

Η φετινή σεζόν όμως ήταν μοναδική. Ο Ντούσαν Τάντιτς σε σύνολο 52 εμφανίσεων σκόραρε 37 γκολ ενώ μοίρασε και 22 ασίστ, συμμετέχοντας έτσι στα 59 από τα συνολικά 175 γκολ της ομάδας του, αριθμός που φυσικά αποτελεί ρεκόρ. Στο πρωτάθλημα βγήκε πρώτος στις ασίστ(για τρίτη φορά στην Ολλανδία) με 14, βραβείο το οποίο μοιράστηκε με τον συμπαίκτη του Ζίγες, ενώ πήρε και το βραβείο του πρώτου σκόρερ με 28 γκολ, το οποίο επίσης μοιράστηκε με τον Ντε Γιονγκ της Αιντχόβεν.

Ορόσημο της εκπληκτικής σεζόν του Τάντιτς όμως ήταν η εξωπραγματική εμφάνισή του μέσα στο Santiago Bernabeu, στο 4-1 του “Αίαντα” επί της πρωταθλήτριας Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Σέρβος πέτυχε ένα γκολ και μοίρασε δύο ασίστ, παίρνοντας το βραβείο του MVP. “Είναι σίγουρα μια πολύ σημαντική στιγμή για μένα αλλά και για τον Άγιαξ και δώσαμε το δικαίωμα στους οπαδούς της ομάδας να νιώθουν περήφανοι. Τα συγχαρητήρια ανήκουν σε όλους. Το σταφ, τη διοίκηση και τους υπαλλήλους”. Αυτά ήταν τα ταπεινά λόγια του Σέρβου για αυτή την μυθική βραδιά.

Ο λόγος όμως που αυτή η εμφάνιση θα μείνει στην ιστορία είναι πως έγινε μόλις ο ένατος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών που βαθμολογείται με 10/10 από την L’Equipe. Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι πως λίγο καιρό αργότερα, ο Λούκας Μόουρα με τα τρία γκολ που πέτυχε εναντίον του Άγιαξ έγινε ο δέκατος παίκτης στην ιστορία που παίρνει 10/10.

Μια πρέζα ηγετική ικανότητα, 2 κουταλιές της σούπας κυνικότητα, μισό φλιτζάνι “αλητεία” και μπόλικη αντίληψη. Αν ο Θεός ήταν ο Πανοραμίξ τότε σίγουρα ο Τάντιτς θα ήταν ο Οβελίξ που θα είχε βουτήξει από μικρός σε αυτό το πολύ ιδιαίτερο μείγμα.

Επιμέλεια: Θάνος Κονταξής

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x