Χρήστος Ρομπόλης

Βελτιωμένος Παναθηναϊκός, όχι κακή η ΑΕΚ αλλά θα «μετρηθούν» αλλού

Ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει στοιχεία προόδου, η ΑΕΚ θα αδικηθεί αν κριθεί από το -21 απέναντι σε έναν πολύ ανώτερο αντίπαλο, αλλά αμφότεροι θα αξιολογηθούν σε άλλα ματς.

Το μεγαλύτερο πλέον (ελλείψει Ολυμπιακού) ματς της φετινής Basket League ήρθε πολύ νωρίς για Παναθηναϊκό και ΑΕΚ. Οι μεν έδειξαν φανερή πρόοδο σε σχέση με το «Παύλος Γιαννακόπουλος», οι δε είναι άδικο να κριθούν αυστηρά τόσο πρόωρα και σε ένα παιχνίδι απέναντι σε αντίπαλο άλλου επιπέδου.

Επίθεση και δημιουργία σε άλλο level, «θεματάκια» στην άμυνα

Ο Παναθηναϊκός μετά από την πρώτη πραγματικά κανονική εβδομάδα προετοιμασίας για τη νέα σεζόν παρουσίασε εμφανή πρόοδο, τόσο στην αμυντική του συμπεριφορά, όσο και στις επιθετικές συνεργασίες.

Στο τελευταίο κομμάτι, οι 28 ασίστ λένε πολλά (αν και τα 17 λάθη δεν είναι λίγα) αλλά όχι την πλήρη αλήθεια. Το κυριότερο είναι πως ο Νικ Καλάθης δεν νιώθει πλέον μοναξιά στην δημιουργία. Δίπλα στις δικές του 10 ασίστ ο Ταϊρίς Ράις πρόσθεσε άλλες 7 (με μόλις ένα λάθος) παίζοντας μόνο για 19:41. Ο προκάτοχός του, Λούκας Λεκαβίτσιους, είχε τόσες ασίστ στην διετία του στην ομάδα μόνο μία φορά, στο 108-63 επί του Λαυρίου πέρσι.



Συν τοις άλλοις, πιστοποιήθηκε πως φέτος το ρόστερ είναι σε πολύ ανώτερο επίπεδο σε απειλή από μακριά. Τα 11/24 τρίποντα και μάλιστα με τρεις παίκτες που είχαν από τρία (3/5 οι Τόμας, Φριντέτ και Ράις) είναι εξαιρετικό νέο για μια ομάδα που πέρσι ήταν κακή πίσω από τα 6,75μ. και υποχρέωσε τον Ρικ Πιτίνο να περιορίσει στο ελάχιστο τα μακρινά σουτ.

Είναι επίσης πασιφανές, από τα πρώτα φιλικά, πως ο Αργύρης Πεδουλάκης έχει προσαρμόσει την φιλοσοφία του στο ρόστερ του. Ο Παναθηναϊκός παίζει σε πολύ υψηλό τέμπο, με μεγάλο αριθμό κατοχών και πολλές επιθέσεις που εκδηλώνονται γρήγορα έχοντας κύριο εκφραστή τον Τόμας που έχει ανεβάσει την απόδοσή του σε άλλο επίπεδο. Μάλιστα είναι σίγουρα κέρδος ότι ο Φριντέτ δείχνει διάθεση να προσαρμοστεί σε έναν ρόλο off ball εκτελεστή αντί να κρατά την μπάλα πολλή ώρα στα χέρια του. Χθες σε 22:07 πήρε μόλις οκτώ σουτ, αριθμός που-πιστέψτε μας-για τις δικές του συνήθειες είναι πολύ μικρός.

Ένα ζήτημα για τον Παναθηναϊκό είναι η αμυντική συμπεριφορά όταν παίζει με βαρύ πεντάρι. Παπαγιάννης (κυρίως) αλλά και Βουγιούκας έγιναν εύκολος στόχος για το πικ εν ρολ του αντιπάλου και η άμυνα λειτούργησε πολύ καλύτερα με τον Γουάιλι, ο οποίος βρίσκει κώδικες επικοινωνίας με τα γκαρντ (κατά βάση τον Καλάθη) για να γίνεται παράγων και στην επίθεση.

Κι όμως, η ΑΕΚ δεν ήταν κακή

Μοιάζει παράδοξο, αλλά ακόμη και σε μια βαριά ήττα σαν την χθεσινή μπορεί να διακρίνει κανείς βάσεις για αισιοδοξία στη νέα ΑΕΚ. Άλλωστε όποιος περίμενε πως μια ομάδα με μόλις δύο «βασικούς» παίκτες από το περσινό ρόστερ (Ματσιούλις και Σαντ Ρόος) και τόσα νέα πρόσωπα θα νικούσε ή έστω θα απειλούσε τον Παναθηναϊκό του πενταπλάσιου μπάτζετ απλώς είχε προετοιμάσει τον εαυτό του για μια μεγάλη απογοήτευση.



Παρά την δεδομένη και λογική διαφορά ποιότητας, βάθους αλλά και αθλητικότητας, η ΑΕΚ παρουσίασε κάποια πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία για την συνέχεια. Ξεχώρισαν ως αρετές οι καλές αποστάσεις και η γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, όταν η φθορά των φάουλ δεν είχε επηρεάσει τόσο την χημεία της. Μπορεί οι «κιτρινόμαυροι» να κατέγραψαν μόλις 11 ασίστ (για 9 λάθη), ωστόσο αυτό οφείλεται στις κακές εκτελέσεις τόσο σε εύκολες φάσεις υπό τον φόβο των πιο μεγαλόσωμων και αλτικών αντιπάλων τους (18/44 δίποντα), όσο και σε ελεύθερα σουτ από μακριά (5/26 τρίποντα). Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που προσφέρθηκαν στον Παναθηναϊκό πολλές ευκαιρίες να τρέξει στο πρώτο ημίχρονο, όταν πήρε το 1/4 του σκορ του στο ανοιχτό γήπεδο (12 πόντους).

Στις πρώτες εικόνες από την ομάδα που φτιάχνει ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, είδαμε πως δεν συνυπάρχουν για πολλά λεπτά στην ίδια πεντάδα Λάνγκφορντ και Ρέι, δύο παίκτες που μπορούν να προσφέρουν προσωπικούς πόντους. Αντίθετα, προτιμώνται «κλασικοί» πλέι μέικερ, ο Γκίκας και ο Τολιόπουλος, που μπορούν να δημιουργήσουν με πικ εν ρολ (ειδικά ο πρώτος) αλλά και να απειλήσουν, αν και το μικρό κορμί τους προσφέρει «στόχευση» στην αντίπαλη επίθεση.

Πάντως οι δυο τους, όπως και ο Κακλαμανάκης που τα έβαλε με τα θηρία και κέρδισε αρκετές μάχες, ίσως γίνουν το μεγαλύτερο κέρδος της φετινής ΑΕΚ, που μετά τις αποχωρήσεις Λαρεντζάκη και Σάκοτα αναγκάστηκε να ανανεώσει τον ελληνικό κορμό της. Σίγουρα θα βοηθήσει περισσότερο στην συνέχεια ο Χρυσικόπουλος, που έχασε αρκετό χρόνο από την προετοιμασία, ειδικά όσο ο Γιάνκοβιτς ψάχνει ακόμη τον ρόλο του στην ομάδα. Η δε επιστροφή του Σλότερ θα τονώσει την αθλητικότητα που είναι ένα ζήτημα στο κιτρινόμαυρο ρόστερ, πόσω μάλλον όταν ο άλλος πιο ανταγωνιστικός εγχώριος αντίπαλος, Προμηθέας, δείχνει σε πρώτη φάση να υπερτερεί σε αυτό το κομμάτι.

Θα κριθούν όταν τα βάλουν με κάποιους στα μέτρα τους…

Φυσικά ασφαλέστερα συμπεράσματα θα βγουν όταν έχουμε και περισσότερα δείγματα της νέας ΑΕΚ, αλλά και όταν θα μετρήσει τις δυνάμεις της με ομάδες που δεν έχουν ξεφύγει σε επίπεδο μπάτζετ. Ομοίως και για τον Παναθηναϊκό, που θα κριθεί για την φετινή σεζόν όχι βάσει της πορείας του στο ελληνικό πρωτάθλημα όπου απέχει πολύ από τον ανταγωνισμό, αλλά στην Ευρωλίγκα.

*Την Κυριακή τα λέμε στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x