Γενικά

Πανένκα: «Αν είχα χάσει εκείνο το πέναλτι, θα δούλευα 40 χρόνια σε εργοστάσιο»

Ο άνθρωπος που έδωσε το όνομά του στην περίφημη εκτέλεση πέναλτι, μίλησε σε ισπανικό μέσο για την επίδραση που είχε αυτό στη ζωή του.

Ο τελικός του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου του 1976 ανάμεσα στην Τσεχοσλοβακία και τη Δυτική Γερμανία έμελλε να γραφτεί στην ιστορία για το τελευταίο πέναλτι που έκρινε τον τροπαιούχο.

Όχι τόσο για το ότι ο Αντονίν Πανένκα ευστόχησε και έδωσε τον ευρωπαϊκό τίτλο στην Τσεχοσλοβακία, όσο για τον τρόπο με τον οποίο εκτέλεσε «την εσχάτη των ποινών». Ο τότε 28χρονος παίκτης άφησε τον τερματοφύλακα των Δυτικογερμανών Ζεπ Μάγερ να πέσει στην αριστερή γωνία και έσκαψε την μπάλα στο κέντρο της εστίας.

Έκτοτε, εκατοντάδες ποδοσφαιριστές εκτελούν τα πέναλτι κατ΄ αυτόν τον τρόπο, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως πέναλτι «α λα Πανένκα».

Ο 71χρονος σήμερα άνδρας μίλησε σε συνέντευξή του στην ισπανική «As» για την επίδραση που είχε εκείνο το πέναλτι στη ζωή του.

Σχετικά με το γεγονός πως όλοι συνδέουν το όνομά του όχι με την συνολική καριέρα του, αλλά με τη συγκεκριμένη εκτέλεση πέναλτι είπε: «Μου αρέσει να με συνδέουν με το πέναλτι. Με έκανε διάσημο και αισθάνομαι πολύ ευγνώμων, οπότε δεν έχω κανένα πρόβλημα να μιλάω για αυτό δέκα εκατομμύρια φορές. Ωστόσο με κάποιο τρόπο, όντως, έμεινα δέσμιος του πέναλτι και μερικές φορές με στεναχωρεί λίγο να μιλάνε μόνο για το πέναλτι. Έπαιξα ποδόσφαιρο, δεν εκτέλεσα μόνο ένα πέναλτι στην καριέρα μου».

Όσο για το τι διαφορετικό θα είχε συμβεί στη ζωή του, αν είχε χάσει εκείνο το πέναλτι, δήλωσε τα εξής: «Αστειεύομαι πάντα με αυτό: θα εργαζόμουν 30 ή 40 χρόνια σε ένα εργοστάσιο ως μαθητευόμενος. Εκείνο το πέναλτι ήταν ένα πολιτικό ζήτημα. Αν δεν το είχα βάλει, αυτό θα έβλαπτε τον κομμουνισμό. Ακόμα και αν είχα χάσει αυτό και είχα βάλει αργότερα κάποια άλλα».

Τέλος, σχετικά με το αν έχει δει και ξαναδεί από τότε την εκτέλεσή του, είπε: «Δεν είμαι μαθηματικός για να ξέρω πόσες φορές το έχω δει, ούτε οικονομολόγος. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το πέναλτί μου έχει ταξιδέψει στο χρόνο και στους ποδοσφαιρικούς αγώνες».

Το πέναλτι του Αντονίν Πανένκα στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 1976 Τσεχοσλοβακία – Δυτική Γερμανία στο 1.41 του βίντεο:



Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαούτσος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x