Κώστας Μιαούλης

Αύριο πρωί δεν μπορεί να υφίσταται αρχιδιαιτητής Περέιρα

Το φιάσκο της διαιτησίας των αγώνων Κυπέλλου, αποτελεί τον καθρέφτη της...δουλειάς που (δεν) έκανε στην ελληνική διαιτησία ο έτσι κι αλλιώς τελειωμένος Μέλο Περέιρα. Γράφει ο Κώστας Μιαούλης.

Ο άνθρωπος που είναι επιφορτισμένος με την εκπαίδευση των Ελλήνων ρέφερι έχει αποτύχει οικτρά. Ευρισκόμενος στο πόστο του για 3η σεζόν, βοηθοί και διαιτητές παρουσιάζουν μια τραγελαφική εικόνα, ικανή να τινάξει το ποδόσφαιρο στον αέρα. Αποκλειστική ευθύνη για την επιμόρφωσή τους έχει ο Πορτογάλος, αλλά τα αποτελέσματα τα βλέπουμε. Οι διαιτητές, αλλά πολύ περισσότερο οι βοηθοί δεν πετυχαίνουν ούτε τον λήγοντα. Γιατί αν είναι να θες VAR, σε φάσεις τόσο εύκολες όπως του τελευταίου διημέρου που δεν είναι καν οριακές και δύσκολες, τότε δεν κάνεις απλά για διαιτητής ή βοηθός.

Αυτό δεν αποτελεί κάτι που αφορά μια κρίση υποκειμενική, αλλά είναι κάτι δεδομένο. Όταν βλέπεις την πλειοψηφία των διαιτητών, αλλά κυρίως των βοηθών που έπαιξαν στα μέχρι τώρα ματς του Κυπέλλου, ειδικά σε αυτή τη φάση των «16», όχι μόνο να μην πετυχαίνει φάση, αλλά να βρίσκεται συνεχώς σε λάθος θέση, ώστε να κρίνει αν υπάρχει οφσάιντ ή όχι, σε κάθε επίθεση της μίας ή της άλλης ομάδας και όχι μόνον στις επίμαχες περιπτώσεις, τότε μιλάμε για έναν ανεπαρκή αρχιδιαιτητή, που θα πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα, αφού αυτοί που εκπαιδεύει έχουν γίνει χειρότεροι χρόνο με τον χρόνο.

Ο Περέιρα έχει αποτύχει παταγωδώς. Για να θυμηθούμε ποιοι τον υπερασπίζονται ακόμα, είναι αυτοί που αντέδρασαν στην ανακοίνωση της ΑΕΚ την Κυριακή, όταν η Ένωση έκανε λόγο για συγκεκριμένα λάθη στον αγώνα της Τούμπας και σαφώς στόχευσε προσωπικά στον Πορτογάλο αρχιδιαιτητή και τις επιλογές του. Αυτός που αντέδρασε είναι και εκείνη η ομάδα που τον επιθυμεί ακόμα.

Το κείμενο γραφόταν από το 0-1 δηλαδή πριν την ανατροπή του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΣ. Τώρα για να μην υπάρχουν παρερμηνείες ας σκεφτεί κάποιος με ποιες ομάδες έγιναν όργια σε βάρος του Παναθηναϊκού φέτος. Νομίζω πως το ματς με τα Γιάννενα, μπαίνει άνετα δίπλα στην αλλοίωση αποτελέσματος που έγινε στο ΠΑΟ-Ξάνθη, έστω και αν σήμερα οι «πράσινοι» κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση. Σε ποιας μεγάλης ομάδας τη σφαίρα επιρροής βρίσκονται η Ξάνθη και ο ΠΑΣ; Αυτής που έχει κάνει θεσμό τις «σφαγές» υπέρ της με μια ιδιαίτερη προτίμηση στο Κύπελλο, την τελευταία τετραετία!

Κοιτάξτε να δείτε τώρα πώς τα έφερε η ζωή: Την επόμενη μέρα μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση με την οποία η ΕΠΣ Φθιώτιδας άλλαξε χέρια και έφυγε από την επιρροή του ΠΑΟΚ, έλαχε (προς αποφυγή παρεξηγήσεων οι ορισμοί έχουν γίνει από την Παρασκευή) να είναι βοηθός ο απίθανος Καλύβας που προέρχεται από αυτή την ΕΠΣ, στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΣ με το ξεκάθαρο γκολ του Ινσούα που δεν μέτρησε, αλλά και ένα ακόμα οριακό οφσάιντ σε βάρος των «πράσινων» αμέσως μετά. Με τέτοιους βοηθούς πώς να μην έχουν αγανακτήσει στην Φθιώτιδα και να μην θεωρούν επιβεβλημένη την αλλαγή της κατάστασης;

Τώρα αν κάποια ΜΜΕ προσπαθούν να πετάξουν την μπάλα στα…μνήματα για την απόπειρα ενός αποκλεισμού του Παναθηναϊκού (πέρα από τον Καλύβα και ο Παπαδόπουλος δεν έδωσε 2η κίτρινη στον Μπουκουβάλα στη φάση του πέναλτι), ρίχνοντας την ευθύνη στην αδύναμη διοίκηση του Παναθηναϊκού να υπερασπιστεί την ομάδα στο παρασκήνιο, οφείλω να τονίσω, πως εγώ το δέχομαι, αλλά θα πρέπει να μας δώσουν τα φώτα τους και από ποιόν παρασκηνιακό κύκλο προέρχονται αυτές οι αστείες διαιτησίες σε βάρος των «πράσινων». Ειδικά όταν οι μνήμες του Κύζα είναι νωπές ακόμα, το έπαθλο της απάντησης το πολύ να είναι μια κουκουρούκου.

Ήθελα ν’ ασχοληθώ και με τον Κάκο, που προτρέπει τους ποδοσφαιριστές να διαμαρτύρονται σε διαιτητές για να βρουν το δίκιο τους, όταν πιστεύουν πως αυτοί τους έχουν αδικήσει. Γιατί ως τέτοια έκκληση μπορείς να εκλάβεις την τοποθέτησή του για την πιο κρίσιμη φάση στο κυριακάτικο ματς της Τούμπας. Θυμάμαι τώρα πως στο πέναλτι που έχασε ο ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ και σωστά είχε δοθεί, ο Μπακάκης είχε διαμαρτυρηθεί. Άρα σύμφωνα με τον Κάκο, αυτό θα ήταν επιχείρημα πως δεν ήταν χέρι, εκείνη η ξεκάθαρη παράβαση, που έχασε την ευκαιρία να κάνει γκολ ο Μπίσεσβαρ.

Έτσι λοιπόν, πρώην κορυφαίος ρέφερι, προτρέπει τους παίκτες σε διαμαρτυρίες προς τους πρώην συναδέλφους που από μόνες τους αποτελούν εστία ανάφλεξης για εντάσεις στα γήπεδα και κατ’ επέκταση στις κερκίδες.

Αλλά σκεφτείτε πόσο επικίνδυνο είναι ένας πρώην διαιτητής και άμισθος (κατά δήλωσή του) πλέον σχολιαστής, να έχει τέτοιες απόψεις. Προφανώς ο Κάκος ήθελε ο Βράνιες ν’ αρχίσει να διαμαρτύρεται στην Τούμπα, ενώ η φάση εξελισσόταν ή όταν δόθηκε το πέναλτι. Το πόση προσπάθεια έχει γίνει να μην αντιδρά έντονα ο Βράνιες ίσως το έχει ακούσει. Το τι θα γινόταν στην Τούμπα, αν διαμαρτυρόταν ο συγκεκριμένος παίκτης, μπορεί να το βρει, αν μπορέσει, σε μία από τις τρεις επόμενες επιλογές: Α) Θα του πετούσαν λουλούδια Β)Θα του έλεγαν για την Καρλέουσα Γ) Θα γινόταν η Τούμπα-Βιετνάμ.

Τα συγγενικά ΜΜΕ του μέσου στο οποίο σχολιάζει, θα μιλούσαν αν γινόταν το τρίτο που αποτελεί την σωστή απάντηση, για την ΑΕΚ που τίναξε το ματς στον αέρα, για τον κακό χαρακτήρα του Βράνιες και πως η Ένωση σηκώθηκε να φύγει πάλι κτλ.

Οι ίδιοι άνθρωποι που ζητούσαν από τον Βράνιες να παρατήσει το ματς και να διαμαρτύρεται για να βρει το δίκιο του στον Γκρίνφελντ, έχουν περάσει γενεές 14 τον Βόσνιο, ειδικά στη φάση που ασχολιόταν με τον Τσιντώτα ενώ ο Ολυμπιακός σημείωνε το γκολ που τελικά δεν μέτρησε, στον αγώνα του Φαλήρου. Μονά-ζυγά ο Βράνιες θα φταίει πάντα!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x