Κώστας Μιαούλης

Ο «Απάτσι» των ντέρμπι και ο αδικημένος Χασάν

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για τα δύο πρόσωπα που σημάδεψαν με τα γκολ τους την 23η αγωνιστική, γράφει για την διαφορά που κάνει ο Αραούχο και για τον Χασάν που έχει ακούσει πολλά άδικα σχόλια.

Αυτή τη Κυριακή μίλησαν τα βαριά χαρτιά σε δύο πολύ κομβικά παιχνίδια για την εξέλιξη του πρωταθλήματος. Με δύο εξαιρετικά, όσο και δύσκολα γκολ, ο μεν Αραούχο έδωσε τρίποντο στην ΑΕΚ, σε ντέρμπι μετά τον Απρίλιο του 2018, ο δε Χασάν το δικαίωμα στον Ολυμπιακό να διατηρήσει το +2 από τον ΠΑΟΚ, στο τελείωμα ενός εξαιρετικά δύσκολου αγώνα. Κι αν για τον Αργεντινό, η αξία του είναι δεδομένη, όπως και από το κοινό της ομάδας που αγωνίζεται, για τον Αιγύπτιο, τα όσα έχει ακούσει από τους φίλους του Ολυμπιακού, την περσινή χρονιά ήταν σε πολλές περιπτώσεις, πέρα από το όριο της αδικίας.

Για το πόσο καταλυτική είναι η παρουσία του Αραούχο σε αγώνες με τους άλλους τρεις μεγάλους, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Η ΑΕΚ στα ντέρμπι με τον «Τσίνο» σε πρωτάθλημα και πλέι-οφ έχει πάρει 10 από τα 12 παιχνίδια, δίχως να λογαριάζω το παιχνίδι της Τούμπας που δεν τελείωσε ποτέ. Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα στατιστικό που αποδεικνύει πόσο κομβικός είναι ο Αραούχο που έχει καλή παράδοση και με τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο, με τέρμα τόσο στο «Καραϊσκάκη» στο 1-2 του 2016-17, όσο και στο 2-1 του 2017-18 για τον θεσμό στο ΟΑΚΑ. Επτά γκολ σε ντέρμπι, ειδικά για έναν παίκτη που θεωρητικά οι αντίπαλες άμυνες σε τέτοια ματς είναι επικεντρωμένες πάνω του, αποτελούν έναν τεράστιο αριθμό, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε την συμβολή του σε ματς που δεν σκόραρε, αλλά βοήθησε στην επίτευξη του πρώτου γκολ στην ανατροπή με 3-2 στο ματς με τον Ολυμπιακό τον Σεπτέμβρη του 2017.

Ο Αραούχο έχει το κάτι και ειδικά στα μεγάλα ματς. Αυτό είναι η άγνοια κινδύνου, η τόλμη να κάνει το κάτι που ακόμα και αν δεν του βγει, δεν θα του ζητήσει κανείς τον λόγο. Ωστόσο το μεγαλύτερο του πλεονέκτημα είναι η τελειότητα με την οποία διαβάζει το αδύναμο σημείο του αντιπάλου και απλότητα με την οποία εκτελεί από δύσκολα σημεία. Όπως ανέφερε ο Καρέρα, ο περιορισμένος χρόνος αντίδρασης που δίνει στον αμυνόμενο, με τις ενέργειες του, τον καθιστά απρόβλεπτο. Γιατί σε αυτά τα ματς που θεωρητικά είναι περισσότερο μοιρασμένα σαν ντέρμπι είναι δύσκολο απέναντι σε θεωρητικά ισοδύναμους περίπου αντιπάλους, να έχεις την ευκαιρία να παίξεις ποδόσφαιρο κυριαρχίας. Αυτά τα ματς, χωρίς να σημαίνει πως αυτό είναι κανόνας, ταιριάζουν περισσότερο για έναν παίκτη σαν τον Αραούχο, παρά για παράδειγμα, στον Ολιβέιρα, τουλάχιστον για την ΑΕΚ, έτσι όπως είναι δομημένη φέτος και με αρκετές αδυναμίες. Ωστόσο θα ήθελα να τους δω ως επιθετικό δίδυμο σύντομα.

Για τον Χασάν θεωρώ πως αυτό το γκολ που σημείωσε με τον Ατρόμητο, ήταν μια μεγάλη απάντηση για την άδικη σε μεγάλο βαθμό κριτική που έχει δεχτεί. Λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη πως ο σέντερ-φορ είναι με τα φεγγάρια του στο θέμα ρέντας, ο Αιγύπτιος πέρσι σε πολλά τελειώματα που ίσως έκριναν και την έκβαση του πρωταθλήματος για τον Ολυμπιακό, είχε σταθεί άτυχος. Προσωπικά έχω διαφωνήσει και έντονα, με πολλούς φίλους των «ερυθρόλευκων» που του έχουν κάνει σε αρκετές περιπτώσεις άδικη κριτική. Πιστεύω πως είναι επαρκής, έστω για να έρχεται από τον πάγκο, ανώτερος σίγουρα του Γκερέρο, για έναν βασικό λόγο, ο οποίος έχει ήδη επισημανθεί.

Σε αντίθεση με τον Γκερέρο, ο Χασάν είναι ποδοσφαιριστής που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με του Ελ Αραμπί, ίσως και λίγο πιο σεντεροφορίσια. Αυτό σημαίνει πως οι «ερυθρόλευκοι» δεν χρειάζεται να διαφοροποιούν τον τρόπο παιχνιδιού τους, ανάλογα με το ποιος παίζει στην κορυφή της επίθεσης. Είτε με Ελ Αραμπί, είτε με Χασάν ο τρόπος ανάπτυξης μπορεί να είναι ο ίδιος, σε αντίθεση με τον Γκερέρο, για τον οποίο ο Ολυμπιακός σε πλείστες περιπτώσεις, έπρεπε να διαφοροποιεί τον τρόπο ανάπτυξής του και την τροφοδοσία του συγκεκριμένου παίκτη.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x