Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Μαρτίνς πρέπει να παραδεχθεί το πρόβλημα και να το «δουλέψει»

Ο Κώστας Νικολακόπουλος καταγράφει στο sport-fm.gr το μεγαλύτερο αγωνιστικό πρόβλημα που έχει αμυντικά ο Ολυμπιακός.

• Όταν κάτι γίνεται στο ποδόσφαιρο μία, δυο, τρεις, πέντε, οκτώ φορές αποκλείεται να είναι σύμπτωση.

• Να ξεκινήσουμε λοιπόν από το προφανές και με αφορμή το χθεσινό παιχνίδι Κυπέλλου με τη Λαμία να παραδεχθούμε ότι ο Ολυμπιακός έχει πρόβλημα στις στημένες φάσεις, στο αμυντικό κομμάτι. Κατά την γνώμη μου, πολύ καλός δεν είναι στα «στημένα» του ούτε επιθετικά, κι ας έβαλε χθες δύο γκολ από κεφαλιές σε κόρνερ και φάουλ, όμως αυτό το κομμάτι είναι άλλη συζήτηση.

• Τα βάζουμε κάτω και βλέπουμε ότι ο Ολυμπιακός…

Αποκλείστηκε από το Τσάμπιονς Λιγκ ουσιαστικά από τις στατικές φάσεις, αφού από δύο κόρνερ και ισάριθμες κεφαλιές έχασε 1-3 από τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι κι από ένα κόρνερ ισοφαρίστηκε από την Μπάγερν 2-2 στο Καραϊσκάκη (από φάουλ και μία κεφαλιά δέχθηκε και το τέταρτο γκολ στο Λονδίνο από την Τότεναμ)

Έχασε τη νίκη με τον ΠΑΟΚ στο ντέρμπι κορυφής πρωταθλήματος στο Καραϊσκάκη (1-1) από ένα φάουλ και γκολ του Ίνγκασον. Και έφαγε δύο γκολ από τον Άρη, και στο Χαριλάου (το 0-1) και στο Καραϊσκάκη (το 2-1), από δύο φάουλ και δύο κεφαλιές.

Κόντεψε να αποκλειστεί στο Κύπελλο χθες από τη Λαμία από ένα γκολ από φάουλ.

• Μπορεί να μην φαίνονται πολλά τα γκολ από κόρνερ και φάουλ, αλλά πρώτον δεν είναι και…λίγα αυτά τα οκτώ και δεύτερον όταν μία ομάδα τρώει τόσο δύσκολα γκολ όπως φέτος ο Ολυμπιακός μάλλον είναι και…παραείναι πολλά τέτοιου είδους γκολ. Και δεν είναι μόνο τα γκολ. Γιατί πολύ απλά ο Ολυμπιακός έχει φάει υπερβολικά πολλές φάσεις από «στημένα», όμως για καλή του τύχη έχουν χαθεί οι ευκαιρίες, πολλές ευκαιρίες, ειδικά για τα δεδομένα του τη φετινή σεζόν, όπου έχει καταφέρει και έχει ένα καλό παθητικό.

• Στα δικά μου μάτια ο Ολυμπιακός ανασταλτικά στις στημένες φάσεις είναι μέτρια ομάδα, σαφώς δηλαδή κατώτερη απ΄ότι πρέπει να είναι μία πολύ καλή ομάδα όπως είναι ο Ολυμπιακός. Κι εδώ η ευθύνη ασφαλώς είναι των ποδοσφαιριστών και του προπονητή, που θα πρέπει και να κάνουν την αυτοκριτική τους, με πρώτον τον προπονητή, αφού εδώ διαπιστώνουμε αφενός μεν προσωπικά λάθη στις εναέριες μονομαχίες, αφετέρου δε ξεκάθαρο πρόβλημα στην όλη αμυντική λειτουργία όταν εκτελείται ένα κόρνερ κι ένα φάουλ από καλή θέση.

• Χάνονται υπερβολικά εύκολα τα μαρκαρίσματα κι όποιος δεν το δέχεται αυτό στον Ολυμπιακό, κάνει κακό στην ίδια την ομάδα, και στον εαυτό του. Χθες πάλι το ίδιο πράγμα. Με χαρακτηριστική ευκολία ο Ατέτζο βγήκε στην πλάτη των «ερυθρόλευκων» ακριβώς στην καρδιά της άμυνας, κι έκανε το γκολ. Διέκρινα τον Γκιγιέρμε να είναι αυτός που τον έχασε. Άλλες, κι όχι άλλη, φορές έχω διακρίνει τον Ελ Αραμπί να κάνει κακές άμυνες. Τον Καμαρά και τον Μπουχαλάκη επίσης. Τον Σεμέδο να χάνει κρίσιμες μάχες στον αέρα. Καλά για τον Μεριά δεν συζητάμε.

• Το πρόβλημα είναι γενικότερο, άρα. Και ο Ολυμπιακός έχει αρκετά ψηλά παιδιά. Τα στόπερ του, ειδικά όταν μιλάμε για Σεμέδο, Μπα και Σισέ, είναι πανύψηλοι. Δεν τον λες κοντή ομάδα. Συνεπώς, κάτι δεν γίνεται σωστά. Κάτι δεν δουλεύεται σωστά στην προπόνηση. Και σίγουρα κάτι δεν γίνεται καλά κι από πλευράς της συγκέντρωσης και της αποφασιστικότητας των παικτών. Τα στημένα, τι είναι; Ποιος θα πηδήξει πιο ψηλά και πιο δυνατά. Και ποιος θα πάρει την καλύτερη θέση.

• Ο Ολυμπιακός σε αυτό το κομμάτι έχει πρόβλημα και ατυχώς δεν βλέπουμε να το διορθώνει. Τουλάχιστον ας περιορίσει τα αχρείαστα φάουλ. Σε κάθε παιχνίδι βλέπουμε να γίνονται φάουλ χωρίς κανένα σοβαρό λόγο κι έτσι ο αντίπαλος να έχει την ευκαιρία να μπει στην περιοχή του Σα. Χθες δεν ξέρω αν ήταν φάουλ του Τσιμίκα, γιατί δεν το έδειξε σε ριπλέϊ το συνδρομητικό, αλλά αν ήταν, επρόκειτο για κουτό φάουλ. Παρεμπιπτόντως, την Κυριακή στο Περιστέρι ο Μπα έκανε δύο κόρνερ δώρο στον Ατρόμητο. Με την μπάλα υπό τον έλεγχο του…

• Θυμάμαι ακόμη το παιχνίδι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Ο Ολυμπιακός αντί να κέρδιζε, με τις καθαρές ευκαιρίες που είχε, θα μπορούσε εύκολα να χάσει. Πώς; Μα από δύο στημένες φάσεις. Από δύο φάουλ του Μάνταλου η ΑΕΚ απείλησε σοβαρά, απλά τη μία φορά ο Σα νίκησε τον Λιβάγια και την άλλη, στο τέλος, ο Βράνιες αστόχησε σε κοντινή κεφαλιά. Τέσσερα φάουλ είχε δώσει εκείνη την βραδιά ο Ολυμπιακός κοντά στην περιοχή του Σα, από ένα είχαν κάνει ο Ομάρ, ο Μπα, ο Γκιγιέρμε κι ο Τσιμίκας (το τελευταίο, με τα χέρια ως συνήθως). Κι έφαγε δύο φάσεις, στο τρίτο και στο τέταρτο φάουλ, ενώ στο δεύτερο ο Τσιμίκας ενήργησε καταλυτικά και δεν έγινε κι αυτή ευκαιρία και στο πρώτο στο τσακ ο Ελ Αραμπί κόντραρε την κεφαλιά του Λιβάγια, εκεί που ο διαιτητής είχε δώσει άουτ κι όχι κόρνερ στα πρώτα λεπτά.

• Δεν ξέρω τι ακριβώς δεν γίνεται σωστά σε επίπεδο καθαρά «τεχνικό». Π.χ. αν ο Ολυμπιακός πρέπει στα φάουλ να κάνει άμυνα τόσο ψηλά (δείτε τη φωτό από το χθεσινό γκολ της Λαμίας) η, αν πρέπει να παίζει μαν του μαν, αφού δεν του βγαίνει η ζώνη.



• Αυτό που ξέρω είναι ότι τον Ολυμπιακό τον περιμένουν δύο μάχες με αγγλική ομάδα και κυρίως τον περιμένει μία επίσκεψη στην τούμπα, απέναντι στην καλύτερη ελληνική ομάδα στις στημένες φάσεις, επιθετικά. Ο ΠΑΟΚ σχεδόν τα μισά του γκολ τα βάζει από κόρνερ και φάουλ-έτσι άλλωστε προηγήθηκε στο Καραϊσκάκη, έτσι έβαλε και το δεύτερο γκολ την περασμένη εβδομάδα με τον Παναθηναίκό στο Κύπελλο, έτσι κέρδισε τις προάλλες στη Λαμία, έτσι έκανε τα διπλά στον Πανιώνιο και στο Περιστέρι κλπ, κλπ!

• Απέναντι σε αυτό τον ΠΑΟΚ που και καλές εκτελέσεις έχει με Μίσιτς, Βιεϊρίνια, Μπίσεσβαρ και καλούς κεφαλοσφαιριστές (Μάτος, Βαρέλα, Ίνγκασον) διαθέτει, ο Ολυμπιακός αν δεν δουλέψει καλά αυτό το δεκαήμερο στο Ρέντη τα αμυντικά του «στημένα» και δεν βγάλουν κι άλλο χαρακτήρα, πιο σκληρό, οι παίκτες του στις προσωπικές μονομαχίες, το ένα γκολ στην Τούμπα από κόρνερ η, φάουλ το έχει στο τσεπάκι. Και μετά πήγε να βάλεις δύο, για να κερδίσεις…

• Και κάτι για τον Τσιμίκα, που και χθες, όπως και σχεδόν σε κάθε παιχνίδι είναι από τους καλύτερους παίκτες, κάνει καλές άμυνες, κούρσες, φτιάχνει γκολ, τα δίνει όλα το παιδί και μπράβο του-κι ευτυχώς που δεν πωλήθηκε, όπως ο Ποντένσε…Κάποιος πρέπει να του εξηγήσει ότι δεν μπορεί να παίζει τόσο με τα χέρια, κάνοντας φάουλ γύρω από την περιοχή. Και δεν αναφέρομαι στο χθεσινό, αλλά γενικά. Και μέσα στην περιοχή πρέπει ακόμη περισσότερο να προσέχει πώς κάνει τάκλιν και πώς μαρκάρει. Δείτε αυτή την φωτογραφία.



• Ο Τσιμίκας κόβει με εντυπωσιακό τάκλιν μία πολύ επικίνδυνη επίθεση της Λαμίας και μία σέντρα του Βασιλόγιαννη μέσα στην περιοχή του Ολυμπιακού. Δείτε όμως πώς έχει τα χέρια του. Και τα δύο σηκωμένα ψηλά. Καθαρά εκ τύχης δεν πήγε σε ένα από τα δύο χέρια του η μπάλα, αλλά στο κορμί του, ειδάλλως θα ήταν ένα εύκολο πέναλτι…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x