Κώστας Νικολακόπουλος

7 ματς σε 20 μέρες δεν βγαίνουν με 12-13 παίκτες…

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr δέκα πράγματα για τον Ολυμπιακό ενόψει της δύσκολης συνέχειας που έχει και στις τρεις διοργανώσεις!

· Το σχέδιο που είχε στο μυαλό του ο Μαρτίνς για τη ρεβάνς του Κυπέλλου με τη Λαμία ήταν απλό: έβαλε στην ενδεκάδα από τους βασικούς που έπαιξαν στα δύο τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος με Ξάνθη κι Ατρόμητο, μόνο τους πέντε που δεν θα παίξουν αύριο Σάββατο με τον Πανιώνιο, δηλαδή τους τιμωρημένους Ομάρ, Τσιμίκα, Γκιγιέρμε, Μασούρα και τον Σεμέδο που είναι στο όριο και με μία κίτρινη χάνει την Τούμπα. Και κράτησε στον πάγκο τον Βαλμπουενά με τον Ελ Αραμπί για «ώρα ανάγκης».

· Και πέρσι, στο αντίστοιχο παιχνίδι Κυπέλλου, πάλι ίδιο καιρό, είχε κρατήσει για ώρα ανάγκης τους τότε καλύτερους του παίκτες μεσοεπιθετικά, τον Φορτούνη που ήταν στα ντουζένια του, τον Ποντένσε και τον Χασάν, ο οποίος ήταν ενδεκαδάτος και σκόραρε συνεχώς. Μάλιστα, ξανά η Λαμία είχε ανοίξει το σκορ σε κομβικό σημείο, στα πρώτα λεπτά του β΄ ημιχρόνου-όπως το άνοιξε την Τετάρτη ακριβώς με τη λήξη του α΄ ημιχρόνου! Και τότε άρον άρον ο Μαρτίνς είχε περάσει τους Φορτούνη, Ποντένσε από το 55’ και τον Χασάν από το 66’. Όπως πέρασε άρον άρον τώρα στο ημίχρονο τους Βαλμπουενά και Ελ Αραμπί.

· Ουσιαστικά το ίδιο πράγμα που έγινε την Τετάρτη, είχε γίνει και πέρσι. Μπήκαν οι τρεις βασικοί και από το 62’ έως το 93’ ο Ολυμπιακός έκανε τη μία ευκαιρία μετά την άλλη. Κάθε δύο-τρία λεπτά και μία φάση! Αλλά η μπάλα δεν έμπαινε. Μέχρι που έχασε ο Φορτούνης πέναλτι στο 86’. Η διαφορά είναι ότι τώρα μπήκαν τα (τρία) γκολ-και χάθηκαν κι άλλες τρεις καθαρές ευκαιρίες (δοκάρι και δύο τετ α τετ), χώρια τις κεφαλιές που έφευγαν ξώφαλτσα άουτ.

· Η αλήθεια είναι ότι μου έκανε εντύπωση ότι ο Μαρτίνς παρότι την είχε πατήσει άσχημα πέρσι, αφήνοντας στον πάγκο τους τρεις καλύτερους επιθετικούς του, έκανε το ίδιο και τώρα με τους δύο καλύτερους επιθετικούς του! Το ίδιο το παιχνίδι απέδειξε ότι ρίσκαρε. Βλέπετε, υπάρχει κι η άλλη λογική: «Μπαίνω με τους καλύτερους μου, το καθαρίζω από το ημίχρονο και στο β΄τους αλλάζω και τους ξεκουράζω». Βεβαίως, τα γκολ ποτέ δεν έρχονται με…παραγγελία. Κι η ουσία είναι ότι του βγήκε του προπονητή, το ρίσκο.

· Μόνο που ακόμη μία φορά φάνηκε ότι το βάθος του ρόστερ έχει ερωτηματικά. Κάτι σημαντικό, ενόψει της συνέχεια, καθώς ο Ολυμπιακός τώρα έχει μπροστά του Σάββατο Πανιώνιο μέσα, Πέμπτη Άρσεναλ μέσα, Κυριακή ΠΑΟΚ έξω, Πέμπτη Άρσεναλ έξω, Κυριακή Παναιτωλικό μέσα, Τετάρτη πρώτον ημιτελικό Κυπέλλου, Κυριακή πρώτη αγωνιστική πλέϊ οφ!!! Μιλάμε για τρεις εβδομάδες με εφτά παιχνίδια. Που δεν βγαίνουν με 12-13 παίκτες. Εννοώ Σα, Ομάρ, Σεμέδο, Μπα, Τσιμίκα, Γκιγιέρμε, Μπουχαλάκη, Καμαρά, Βαλμπουενά, Ελ Αραμπί, Μασούρα, που θεωρούνται οι πιο βασικοί και Φορτούνη, Χασάν, που είναι αυτή την στιγμή οι πρώτες επιλογές μετά τους 11.

· Ο Γκασπάρ κακός γενικά δεν ήταν με τη Λαμία. Δεν ξεκίνησε όπως έπρεπε, χάλασε μία ωραία επίθεση, έχασε την μπάλα κι έδωσε την πρώτη ευκαιρία του αγώνα στη Λαμία και γενικά δεν ήταν ασφαλής. Στη συνέχεια, όμως, ανέβηκε. Βγήκε μπροστά, έπαιξε περισσότερο εξτρέμ παρά μπακ, κέρδισε φάουλ, κόρνερ και την πρώτη κίτρινη του Ρόμανιτς, πέρασε πάσες και σέντρες (όχι και…σούπερ, πάντως), ενώ και ανασταλτικά, έκοψε κι έκλεψε.

· Ο Σισέ έχει γυρίσει από την περιπέτεια της υγείας του όπως τον ξέρουμε! Με τα πολύ καλά του και με τα…περίεργα του. Κατ΄ αρχάς, του άξιζε αυτό το ματς, με τα δύο γκολ της πρόκρισης, και μόνο λόγω της απίστευτης ταλαιπωρίας που πέρασε τόσους μήνες.

Τον είδαμε, ωστόσο, όχι μόνο να βάζει τα δύο γκολ, αλλά και να καθαρίζει σχεδόν όλες τις φάσεις πίσω, ειδικά ψηλά, αλλά και χαμηλά, αν θυμηθούμε την επέμβαση του στο 5’ στην ευκαιρία του Καραμάνου προ του Αλέν. Κι άμα λάχει έβγαλε και 40άρα πάσα με το αριστερό!

Το κακό είναι ότι τον είδαμε να έχει και πολύ κακές στιγμές. Και δεν ήταν μόνο το πέναλτι που έκανε και δη σε ένα υψηλόσωμο κεντρικό χαφ, όπως ο Νιασέ κι όχι σε κανένα γρήγορο εξτρέμ. Είναι κι ότι δύο φορές έδιωξε άσχημα την μπάλα, τη δεύτερη στο 91’ και στην πρώτη για ένα κλικ να μην κάνει φάση η Λαμία.

Έχει τρομερά προσόντα, αλλά κάποια στιγμή πρέπει και να βελτιωθεί ο Σισέ. Και σε επίπεδο νοοτροπίας (τι νόημα έχει να παίρνει την μπάλα και να σουτάρει από τα 35 μέτρα στο γάμο του Καραγκιόζη) και σε επίπεδο τεχνικό (ενώ πηδάει στον…θεό, οι κεφαλιές του συνήθως είναι ψηλά, προς τα πάνω, δεν καρφώνει, σε αντίθεση απ΄ότι έκανε προχθές στο 2-1).

· Ο Λοβέρα ήταν σαν να μην έπαιξε-και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει όταν έχει ξεκινήσει βασικός. Πάει να κάνει κάποιες καλές κινήσεις, αλλά είναι φανερό ότι πρόκειται για ένα άγουρο παιδί, 20 ετών, χωρίς παραστάσεις, που αυτή την στιγμή μπορεί να ανταποκριθεί τη μία από τις τρεις φορές που τον βάζει ο προπονητής. Το ποσοστό δεν είναι καλό και το πιο πιθανό είναι να «καεί», όσο παίζει παραπάνω απ΄ όσο πρέπει πραγματικά να παίζει, με συνέπεια π.χ. να δημιουργείται μία αίσθηση ότι θα μπορούσε να παίζει πιο πολύ π.χ. ο Ραντζέλοβιτς.

· Ο προπονητής πρέπει να βρει τρόπο να «ζεστάνει» και να ενεργοποιήσει πάλι τον Λάζαρο. Η εμπειρία κι η αξία του μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Βλέπουμε και τον Φορτούνη: στα καλά του δεν είναι ακόμη, αλλά έβγαλε τη σέντρα στον Χασάν στην κεφαλιά στο δοκάρι, πέρασε δύο καλές πάσες σε Γκασπάρ και Τσιμίκα, εκανε ένα καλούτσικο σουτ, πήγε να χωθεί και σε μία φάση, έκανε μία προσωπική ενέργεια, συνδυάζεται καλά με τον Βαλμπουενά, γύρισε να δώσει μάχη για μία μπάλα.

Η ετοιμότητα του δεν είναι σε πολύ καλό ποσοστό ακόμη. Φαίνεται αυτό κι από τις πάσες που δεν του βγαίνουν. Με τη Λαμία δεν του πέρασαν ίσα με 10! Η μία λίγο πιο δυνατή, η άλλη λίγο πιο πλάγια. Ακόμη και τα «στημένα» του δεν ήταν τα καλύτερα. Δεν έχει το ρυθμό. Αλλά ξέρεις ότι πάντα κάτι μπορείς να περιμένεις από αυτόν…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x