Κώστας Μιαούλης

Θριαμβευτής ο έξοχος Ολυμπιακός στην μεγαλύτερη βραδιά του Μαρτίνς

Ο Κώστας Μιαούλης εξηγεί πως τις πιο δυνατές στιγμές στα δύο παιχνίδια, τις είχαν οι «ερυθρόλευκοι». Σήμερα μετά το ντέρμπι της Τούμπας, κατέθεσαν πέρα από ψυχή, ένα φοβερό πλάνο στο «Έμιρεϊτς».

Στο σημερινό ποδόσφαιρο, τίποτα δεν είναι πλέον δεδομένο. Σκεφτείτε μόνον πως μία εβδομάδα νωρίτερα, τέτοια ώρα, πολλοί προεξοφλούσαν πως ο Ολυμπιακός πέρα από την πρόκριση που ήδη έμοιαζε χαμένη, θα μπορούσε να απωλέσει και μια σημαντική παρτίδα για την κούρσα του τίτλου. Αυτό που έχει καταφέρει η ομάδα του Πειραιά αυτή τη στιγμή, μπορεί να συνιστά ποδοσφαιρικό θαύμα, αλλά έχει πολλές λογικές εξηγήσεις. Γιατί δεν βρισκόμαστε στη δεκαετία του 1960 και του 1970, να συζητάμε για μεταφυσικές καταστάσεις.

Ο Ολυμπιακός μπήκε με σχέδιο απέναντι σε μια ομάδα, που εκτός από αδύναμη πνευματικά, έχει και πολλές αδυναμίες, όταν πάρεις την μπάλα στην κατοχή σου και μπορέσεις να κινηθείς με ρυθμούς, που δεν μοιάζουν με τους ελληνικούς. Σύμφωνοι οι «ερυθρόλευκοι» στο τελευταίο τέταρτο της κανονικής διάρκειας μπορεί να είχαν πίεση, αλλά ακολούθησαν σε πολύ μεγάλο μέρος του ματς, τον δαιμονιώδη ρυθμό που δίνουν οι αγγλικές ομάδες. Θυμηθείτε την ευκαιρία του Καμαρά στο φινάλε του ημιχρόνου, την κούρσα του Τσιμίκα μετά το γκολ του Σισέ και βέβαια τις ευκαιρίες που χάθηκαν στην παράταση, με τον Μασούρα να έχει δοκάρι λίγο, πριν ο Ομπαμεγιάνγκ ισοφαρίσει.

Ο Μαρτίνς μετά το εξαιρετικό σχέδιο που κατέστρωσε στην Τούμπα, έβγαλε ένα ακόμα, το οποίο του βγήκε στο έπακρο. Οι «ερυθρόλευκοι» έδιναν πλάτος στις επιθέσεις, σημάδεψαν πολλές φορές τους παίκτες που έμπαιναν διαγώνια στην πλάτη του – απορώ πώς ακόμα βρίσκει ομάδες να ξεγελάει πως είναι στόπερ– Νταβίντ Λουίς και με διαστήματα στον αγώνα που κυριαρχούσε, με καλές αποστάσεις ανάμεσα στις γραμμές του και απότομες αλλαγές παιχνιδιού στην αδύναμη πλευρά του αντιπάλου.

Πάμε τώρα και σ’ ένα ακόμα σημείο που έχει συζητηθεί πάρα πολύ και είναι οι παρεμβάσεις του Πορτογάλου τεχνικού του Ολυμπιακού στο παιχνίδι. Ο Μασούρας μπαίνει και δίνει έναν πιο επιθετικό τόνο από τον Ραντζέλοβιτς. Πέρα από την ασίστ στο γκολ, έχει και άλλη μια στον Γκασπάρ που κάνει κακό τελείωμα στο πρώτο μέρος της παράτασης. Βάζει τον Γκασπάρ που είχε έναν σύνθετο ρόλο από την δεξιά πλευρά, αφού βάζει έναν παίκτη επιπλέον να βοηθήσει από εκείνη την πτέρυγα και αμυντικά.

Οι δύο αλλαγές που είχε στην διάθεση του, σύμφωνοι ίσως μπορούν να γίνουν νωρίτερα (λόγω παράτασης), αλλά ας μου πει κάποιος, αν κάνεις αλλαγή, έτσι όπως έπαιξαν οι «ερυθρόλευκοι» στο έξτρα-τριαντάλεπτο.

Πάνω απ’ όλα οι «ερυθρόλευκοι» κατέρριψαν το βράδυ της Πέμπτης και πολλά κλισέ, που περιορίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο στην μιζέρια, με τα μαζικά ροτέισον μην χάσουμε τον τίτλο στην Ελλάδα, τον ωχαδερφισμό με το ποιος ασχολείται με την Ευρώπη, όταν παίζεται το πρωτάθλημα εντός των τειχών, το ότι αν χάσουμε το πρώτο ματς στην έδρα μας είμαστε χαμένοι από χέρι. Με μεθοδικότητα, σωστή τακτική και με τους κατάλληλους ποδοσφαιριστές, αν έχεις το σωστό πλάνο, κανένα παιχνίδι δεν είναι χαμένο, αν δεν τελειώσει ή τουλάχιστον αν δεν το έχεις κυνηγήσει μέχρι τέλους.

Θεωρώ πολύ άδικο να ξανακούσει τις κριτικές που ακούει ειδικά ο Μπουχαλάκης, που απόψε με τον Καμαρά και τον Γκιλέρμε συνέθεσαν μια φοβερή τριπλέτα στην μεσαία γραμμή ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Όπως όλοι οι προπονητές έχουν τις καλές και τις κακές βραδιές τους, έτσι και ο Μαρτίνς, σήμερα βίωσε την πιο μεγάλη στιγμή της καριέρας του, ως ανταμοιβή, γι’ αυτή την εξαιρετική ομάδα που έχει δημιουργήσει. Όπως έλεγα και την Κυριακή, όσο παίζει μια ομάδα παιχνίδια, τόσο καλύτερα τσουλάει, αν έχει βάλει σωστές δομές το καλοκαίρι.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x