Κώστας Μιαούλης

Θα ψήφιζα Final-4 για Champions, Europa όχι μόνο για φέτος

Προσπαθώντας να βρεθεί, όσο γίνεται μέσα σε ποδοσφαιρικό κλίμα, ο Κώστας Μιαούλης γράφει πως η προοπτική του φάιναλ-φορ στο ποδόσφαιρο, δεν θα ήταν άσχημη γενικά και όχι μόνο για φέτος.

Με την λαίλαπα του κορωνοϊου να σαρώνει μεγάλο μέρος της Ευρώπης, η προοπτική της επιστροφής στους κανονικούς ρυθμούς σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα, αυτή τη στιγμή, μοιάζει ακόμα μακρινή. Αυτή η ιστορία, έχει διαφορετικούς ρυθμούς σε κάθε χώρα και δεν γνωρίζω κατά πόσο είναι εφικτό, να μιλάμε και να κουβεντιάζουμε πως ακόμα και σε δύο μήνες π.χ, θα έχει επιστρέψει η κανονικότητα στην «Γηραιά Ήπειρο», ώστε να μιλάμε και για νορμάλ συνέχιση των διοργανώσεων σε όλα τα σπορ.

Φυσικά η Eυρωπαϊκή Ομοσπονδία είναι υποχρεωμένη να βρει τρόπους συνέχισης της διοργάνωσης ή τουλάχιστον να βρει τρόπο να τελειώσει την σεζόν, στριμώχνοντας τις ημερομηνίες. Δική μου εντύπωση και δίχως να έχω κάποια ιδιαίτερη πληροφόρηση, είναι πως την Τρίτη, όταν θα υπάρξει η τηλεδιάσκεψη των αξιωματούχων της UEFA, είναι πως το Euro σίγουρα θα μετατεθεί. Αν και δεν ξέρω κατά πόσο αυτό είναι εφικτό, θα προτιμούσα να δω μια διοργάνωση εθνικών ομάδων, με τους ποδοσφαιριστές να βρίσκονται σε πραγματικά καλή φόρμα, μεσούσης της περιόδου. Γι’ αυτό και βρίσκω ελκυστική την προοπτική της διεξαγωγής του EURO τον χειμώνα και όχι το προσεχές καλοκαίρι.

Το άλλο ενδιαφέρον στοιχείο, που μπορεί να προσδώσει μια διαφορετική αίγλη, χροιά και ίσως και την προοπτική του απροσδόκητου και του απρόβλεπτου, αν τελικά πάρει έγκριση αυτή η λύση που βρίσκεται στα σκαριά, είναι η λύση του φάιναλ-φορ. Σε μια ουδέτερη έδρα και η δημιουργία ενός φάιναλ-φορ θα μπορούσε να δώσει μια μεγαλύτερη πιθανότητα για την διάκριση ενός αουτσάιντερ, ακόμα και για την κατάκτηση του τροπαίου, σε μία από τις δύο διοργανώσεις.

Πέρα από αυτή την προοπτική ωστόσο, θεωρώ μια τέτοια λύση σε βάθος χρόνου και σαν πολύ βολική και για τις ομάδες και για την ίδια την UEFA. Η λύση μιας διεξαγωγής φάιναλ-φορ, σημαίνει ένα σημαντικό συμμάζεμα των ημερομηνιών, έστω και αν στην ουσία μιλάμε για έναν αγώνα λιγότερο που θα δώσει κάθε ομάδα. Σκεφτείτε πως πέρσι για παράδειγμα, η Τότεναμ και η Λίβερπουλ που προκρίθηκαν από τα ημιτελικά στον τελικό, έπαιξαν 24 η μία και 25 η άλλη, ημέρες σε αγώνα, μετά τα ημιτελικά. Με δεδομένο πως δεν υπήρχε και κάποια μεγάλη διοργάνωση το καλοκαίρι, αυτό το κενό πρακτικά δεν εξυπηρετούσε πουθενά. Οπότε η λύση του φάιναλ-φορ, μου μοιάζει σαν μία εξαιρετική προοπτική που θα έδινε αίγλη και ένα στοιχείο, για να συναντήσουμε κάτι απροσδόκητο, ενώ θα έδινε και μια δυνατότητα στους ποδοσφαιριστές, για μεγαλύτερο χρόνο ξεκούρασης ή έστω για ένα διάλειμμα, αν έχουν διοργανώσεις Εθνικών ομάδων.

Τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, αυτή τη στιγμή χρειάζεται μία ανανέωση του ενδιαφέροντος στο προϊον. Το αναγκαστικό στρίμωγμα λόγω των φετινών συνθηκών, γεννά μια ιδέα που θαρρώ πως θα έκανε καλό στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αν πήγαινε στην λύση της δημιουργίας φάιναλ-φορ, σε έναν τόπο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x