Τελικός - Γουέμπλει: Η εκπομπή της ΥΕΝΕΔ με τον Κώστα Σισμάνη

Τελικός - Γουέμπλει: Η εκπομπή της ΥΕΝΕΔ

Η εκπομπή "Λεωφόρος Θριάμβων" που αποτέλεσε το... pre game του τελικού του 1971 και μεταδόθηκε από την ΥΕΝΕΔ.

www.sport-fm.gr |

Σε μια εποχή τελείως διαφορετική από τη σημερινή με την τηλεόραση να μην έχει τις άπειρες τεχνολογικές δυνατότητες, κάθε οπτικοακουστικό υλικό είναι σπάνιο και πολύτιμο. Κατά κάποιον τρόπο έχει ένα χαρακτήρα... μουσειακό, για μια Ελλάδα διαφορετική, για ένα ποδόσφαιρο άλλου τύπου, για μια εποχή με πολλές δυσκολίες λόγω της πολιτικής κατάστασης, αλλά και με έναν αθλητισμό πιο ρομαντικό. Οποιοδήποτε βίντεο ή φιλμάκι, λοιπόν, είναι σημαντικό. Πολλώ δε μάλλον όταν μιλάμε για εκπομπές αφιερωματικές, όπως αυτή πριν από τον τελικό του Γουέμπλει το 1971 στην ΥΕΝΕΔ από τον Κώστα Σισμάνη.

Είναι η εκπομπή "Λεωφόρος Θριάμβων" η οποία παραθέτει ένα χρονικό της πορείας του Παναθηναϊκού μέχρι το σπουδαίο ματς με τον Άγιαξ.

Η εκπομπή αρχίζει με τον πράσινο ύμνο και ο Σισμάνης περιγράφει λεπτομερώς τα όσα συμβαίνουν στην Αθήνα εκείνη την εποχή. Νέοι κυκλοφορούν με μπλουζάκια του Παναθηναϊκού, η πρωτεύουσα κινείται σε ρυθμούς... Γουέμπλει, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, στο οποίο οι πράσινοι προετοιμάζονται για τον τελικό.

Τελικός - Γουέμπλει: Η εκπομπή της ΥΕΝΕΔ

«Οι γίγαντες, οι ημίθεοι», όπως τους χαρακτήρισε ο Τύπος, προπονούνται για το μεγάλο παιχνίδι με τον Άγιαξ.

Πλάνα από το σπίτι του στρατηγού Μίμη Δομάζου και της Βίκυς Μοσχολιού με τις κορούλες τους.

Στη συνέχεια, παίκτες του Παναθηναϊκού παρακολουθούν στην τηλεόραση τον τελικό Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ της Άρσεναλ και της Λίβερπουλ. Ματς το οποίο γίνεται στο Γουέμπλεϊ, γήπεδο το οποίο θα πατήσουν οι Έλληνες κάποιες μέρες μετά.

Ακολούθως, παρουσιάζεται η καθημερινότητα των ποδοσφαιριστών. Στο γήπεδο, στη δουλειά τους ή στα φοιτητικά έδρανα. Άλλες εποχές, άλλες καταστάσεις. Βλέπετε, τότε το ποδόσφαιρο ήταν ακόμη ερασιτεχνικό στην Ελλάδα. Ακολουθεί αφιέρωμα στον Φέρενς Πούσκας και στη συνέχεια πλάνα από το Γουέμπλεϊ, ενώ από την εκπομπή δε λείπουν και τα προπαγανδιστικά σχόλια πολιτικού περιεχομένου, αφού η δικτατορία προσπάθησε να οικειοποιηθεί μια αθλητική επιτυχία. Συμβαίνει σε όλα τα καθεστώτα, γι' αυτό και στη συγκεκριμένη εκπομπή... μεταφέρεται το μήνυμα Παπαδόπουλου. Η προπαγάνδας της εποχής δε θα μπορούσε να απουσιάσει από την ΥΕΝΕΔ.

Ακολουθεί η εκδρομή στο Γουέμπλεϊ και παίζει το τραγούδι "Έχω στο Λονδίνο μια δουλειά". Η Ρένα Βλαχοπούλου κάνει πρόποση και χιλιάδες Έλληνες στην Αγγλία φωνάζουν και κουνούν σημαιάκια.

Στη συνέχεια, βλέπουμε έγχρωμα πλάνα υπό τους ήχους του «... Από το Λίβερπουλ στο Βελιγράδι και στο Γουέμπλεϊ πανικός. Σαν αστραπή μες στο σκοτάδι, του Πούσκας ο Παναθηναϊκός...». Ανατριχίλα και συγκίνηση. Για τον ελληνικό αθλητισμό. Για τον Σύλλογο Μεγάλο, τον Παναηναϊκό. Για τη μεγαλύτερη επιτυχία ελληνικής ομάδας, τη συμμετοχή της σε τελικό ευρωπαϊκού Κυπέλλου. Ακολουθεί η είσοδος των ομάδων στο γήπεδο υπό τις επευφημίες των φιλάθλων, Ολλανδών και Ελλήνων. Τα πάντα είναι έτοιμα για τη σέντρα στον μεγάλο τελικό και τη μεγάλη στιγμή του Παναθηναϊκού του Πούσκας, του Δομάζου, του Αντωνιάδη, του Καμάρα, του Φυλακούρη, του Οικονομόπουλου, του Σούρπη, του Τομαρά, του Βλάχου, του Ελευθεράκη, του Καψή, του Γραμμού, του Κωνσταντίνου και των άλλων παιδιών.

Δείτε τα πρώτα 21 λεπτά του βίντεο

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Όταν γεννήθηκε ο Panathinaikos!

Ο Βαϊος Τσούτσικας γράφει στο sport-fm.gr για την «σαν σήμερα» παρουσία του Παναθηναϊκού στο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1971.

02.06.21 | 07:50

Μαλακατές: «Η κορυφαία στιγμή για τον Παναθηναϊκό - Μέχρι την Ομόνοια με συνθήματα»

Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη ΠΑΟ θυμάται το έπος του Γουέμπλεϊ. Πενήντα χρόνια μετά, η πορεία του στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης το 1971 παραμένει η σπουδαιότερη που έχει καταφέρει ποτέ ελληνική ομάδα

02.06.21 | 07:45
x