Champions League

Σαν σήμερα: Η ημέρα που η διαδικασία των πέναλτι συστήθηκε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών

Σαν σήμερα, 52 χρόνια πριν στο Κύπελλο πρωταθλητριών, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού δύο ομάδες θα οδηγηθούν στην διαδικασία των πέναλτι.

Παραπάνω από μισό αιώνα πριν, σαν σήμερα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, η διαδικασία των πέναλτι θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά από την έναρξη της διοργάνωσης προκειμένου να υπάρξει προκρινόμενος μετά από ισόπαλο σκορ σε νοκ αουτ φάση.

Το βράδυ της 4ης Νοεμβρίου 1970, οι Έβερτον και Γκλάντμπαχ «διασταύρωναν» τα ξίφη τους για την δεύτερη μεταξύ τους αναμέτρηση στη φάση των «16» του τουρνουά εκείνης της σεζόν.

Στην πρώτη επί γερμανικού εδάφους την 21η Οκτώβρη, οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες 1-1, με τα βλέμματα να στρέφονται στο «Γκούντισον Παρκ» λίγες μέρες αργότερα όπου υπό την παρουσία 42.744 θεατών Έβερτον και Μπορούσια θα μείνουν πάλι στο 1-1.

Το σκορ άνοιξε για τα «ζαχαρωτά» ο Μόρισεϊ στο πρώτο κιόλας λεπτό, ενώ η απάντηση από τους φιλοξενούμενους ήρθε στο 35΄από τον Λάουμεν. Αποτέλεσμα που παρέμεινε τόσο στη λήξη του 90λεπτου όσο και στην παράταση οδηγώντας για πρώτη φορά έναν αγώνα του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στην παράταση, μιας και ο κανονισμός είχε καθιερωθεί εκείνη την σεζόν.

Στην «ρώσικη ρουλέτα» από την άσπρη βούλα «ποδαρικό» έκανε ο Τζόσεφ Ρόιλ (μετέπειτα προπονητής σε Έβερτον και Μάντσεστερ Σίτι μεταξύ άλλων), αστοχώντας από τα 11 μέτρα, χωρίς ωστόσο να στοιχίσει στην ομάδα τους, βλέποντας την να σκοράρει στα επόμενα 4 διαδοχικά με τους Μπολ, Μόρισεϊ, Κένταλ και Μπράουν.

Την στιγμή που η Μπορούσια παρά το γεγονός πως ξεκίνησε εύστοχα με τον Ζίλοφ, ακολούθησε μια χαμένη εκτέλεση από τον Λάουμεν, δύο εύστοχες από τους Χάινκες και Κέπελ, όμως με τον Λούντβικ Μίλερ να κρίνεται ως ο μοιραίος, η Έβερτον θα πάρει την πρόκριση για τους «8» της διοργάνωσης εκείνης της σεζόν επικρατώντας με 4-3 στα.. πρώτα πέναλτι του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και μετέπειτα Champions League.



Μάλιστα η Έβερτον θα συναντούσε τον Παναθηναϊκό στην επόμενη φάση, που έμελλε να την αποκλείσει μάλιστα χάρη στο εκτός έδρας γκολ του Αντωνιάδη στην Αγγλία. Οι «πράσινοι» ως γνωστών έφτασαν ως τον τελικό, χάνοντας το τρόπαιο απέναντι στον Άγιαξ του Κρόιφ με 2-0.

Επιμέλεια: Γιώργος Αυλακιώτης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x