Επιστροφή στην Ευρώπη, κατάκτηση του Κυπέλλου και κορυφή: Το 2022 ήταν μια… Παναθηναϊκή χρονιά!

Ανασκόπηση: Γιατί το 2022 ήταν μια… Παναθηναϊκή χρονιά!

Το 2022 ετοιμάζεται να μας αποχαιρετήσει και το sport-fm.gr καταγράφει γιατί υπήρξε ένα έτος που άπαντες στον Παναθηναϊκό θα θυμούνται με μεγάλη ικανοποίηση, αφού άγγιξε τα «στάνταρ» του μεγέθους του!

Σπύρος Σιαμπλής |

Δεν ανακαλύπτει την… Αμερική κανείς, επισημαίνοντας ότι ο Παναθηναϊκός είμαι συνυφασμένος με τίτλους. Διακρίσεις και πορείες, εντός κι εκτός συνόρων!

Το «τριφύλλι» βρίσκεται στην ευχάριστη θέση, μετά από χρόνια, να μπορεί να υποστηρίξει την ίδια του την… ύπαρξη. Να έχει μπει σε έναν δρόμο «κανονικότητας», επιστροφής στα γνωστά, υψηλά του στάνταρ.

Αυτά που αρμόζουν στο μέγεθός του και στα οποία έχουν μάθει να κινούνται και οι φίλοι του, που στηρίζουν και με το παραπάνω την προσπάθεια που γίνεται, δίνοντας ρεσιτάλ σε κάθε ματς- αλλά και οι «εχθροί» του από καταβολής ιδρύσεώς του…



Για αυτόν ακριβώς το λόγο, γυρνώντας κανείς τον χρόνο πίσω, διαπιστώνει ότι το 2022, το οποίο είναι προ των πυλών για να μας… αφήσει χρόνους, υπήρξε ένα έτος που μπορεί να χαρακτηριστεί και… Παναθηναϊκό!

Μέσα σε αυτές τις 365 ημέρες, άλλωστε, οι «πράσινοι» κατάφεραν εν πολλοίς να… συμπληρώσουν αρκετά από τα «κουτάκια» τα οποία αποτελούν μέρος των αυτονόητων του Συλλόγου.

Εν συντομία και με… χρονική σειρά, κέρδισαν και πάλι την επιστροφή τους στα ευρωπαϊκά Κύπελλα. Επέστρεψαν ξανά στην συγκομιδή τίτλων, κατακτώντας το εγχώριο Κύπελλο.

Ανασκόπηση: Γιατί το 2022 ήταν μια… Παναθηναϊκή χρονιά!

Ενώ, έχουν φτάσει να φιγουράρουν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Super League 1, «τρέχοντας» παράλληλα κι ένα εντυπωσιακό αήττητο σερί στο πρωτάθλημα. «Σπάζοντας» ταυτόχρονα και το προηγούμενο ρεκόρ του Συλλόγου…

Όλα αυτά, επαναλαμβάνουμε, μέσα στο 2022! Πώς, λοιπόν, να μην περάσει αυτή η χρονιά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ως μια χρονιά που ήταν εφάμιλλη του Παναθηναϊκού;

Εν αρχή ην ο Panathinaikos


«Ελλάς, Ευρώπη, Παναθηναϊκός». Σύνθημα. Κλισέ. Πραγματικότητα. Μια συνήθεια η οποία έγινε λατρεία για τους φίλους του Panathinaikos, αλλά και που κόντεψαν να… ξεχάσουν.

Μετά από πέντε χρόνια απουσίας, η πιο πετυχημένη ελληνική ομάδα -βάσει αποτελεσμάτων και επιτυχιών- στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις επέστρεψε και πάλι εκεί που… ανήκει!

Προφανώς, ο πρόωρος αποκλεισμός από τη Σλάβια Πράγας -ακόμα κι έτσι όπως ήρθε, με διαιτητικές «ανορθογραφίες» και ατυχία στα δύο παιχνίδια- δεν συνιστά επαρκή λόγο για… χαρές και πανηγύρια.

Με τον Παναθηναϊκό να έχει «περπατήσει» μέχρι το… τέλος του δρόμου στο Champions League κι όχι μόνο, μια παρουσία σε 3ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League «δεν λέει κάτι».

Η επάνοδος του, όμως, στα ευρωπαϊκά Κύπελλα λέει ότι, βήμα-βήμα -όπως κάνει δηλαδή από πέρυσι- τα περασμένα μεγαλεία θα ξαναγίνουν πραγματικότητα πολύ σύντομα!

Έκλεισε εισιτήριο με Γκατσίνοβιτς και τεσσάρα!


Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς εξασφάλισε και μαθηματικά ένα από τα ευρωπαϊκά «εισιτήρια» της περυσινής σεζόν στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα στην Λεωφόρο, στις 15 Απριλίου, για την 5η αγωνιστική των play-offs.

Εκεί όπου έστησε… πάρτι με καλεσμένους τους Ηπειρώτες και τους φίλους της που βρέθηκαν στις κερκίδες, διέλυσε με 4-0 τον αντίπαλό της, χάρη σε τέρματα των Λούκας Βιγιαφάνιες, Ζοζέ Μαουρίσιο, Καρλίτος και Χουάνκαρ και έγινε ξανά Panathinaikos.



Όλα, όμως, ξεκίνησαν από την αναμέτρηση με τον Άρη στις 5 Ιανουαρίου, στο «Απόστολος Νικολαϊδης» για την 16η αγωνιστική της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.

Με τον Παλάσιος να ανοίγει το σκορ στο 14’ και τον Αϊτόρ να σημειώνει στο 83’ από ασίστ του πρώτου το τελικό 2-0, οι «πράσινοι» ξεκίνησαν το εντυπωσιακό ντεμαράζ τους στον δρόμο για την Ευρώπη.

Ένα ντεμαράζ το οποίο περιλάμβανε τον συνολικό απολογισμό των 17 νικών, πέντε ισοπαλιών και ισάριθμων ηττών την περυσινή σεζόν σε όλες τις επίσημες διοργανώσεις!

Ανασκόπηση: Γιατί το 2022 ήταν μια… Παναθηναϊκή χρονιά!

Με τρεις από αυτές τις ήττες να συνοδεύονται μάλιστα και από διαιτητικά παράπονα, στα ματς με Βόλο, ΟΦΗ και ΠΑΟΚ, ενώ μια ακόμα -από τον «δικέφαλο του Βορρά» την τελευταία αγωνιστική των play-offs- να είναι αδιάφορη, ερχόμενη με πολλούς αναπληρωματικούς και λίγες ημέρες πριν τον τελικό του Κυπέλλου…

Ένα ντεμαράζ, δε, το οποίο πιστώνεται στην πολύ καλή και μεθοδική δουλειά του Σέρβου τεχνικού, στο γκρουπ που έφτιαξε στα αποδυτήρια αλλά και στις τέσσερις γραμμές των γηπέδων. Αν, ωστόσο, υπάρχει κάτι που ήρθε και ανέβασε επίπεδο όλη την ομάδα, αυτό δεν ήταν άλλο από την μεταγραφή του Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς.

Ο Σέρβος μέσος αποκτήθηκε τον Γενάρη ως δανεικός από την Χόφενχαϊμ και μέχρι το καλοκαίρι που αποχώρησε «κούμπωσε» απόλυτα στα θέλω του Γιοβάνοβιτς, παίζοντας μάλιστα και σε διάφορες θέσεις!

Ενδεικτικά μόνο να πούμε ότι μέτρησε 13 συμμετοχές στο πρωτάθλημα -τις 12 ως βασικός μάλιστα- και είχε τρεις ασίστ καθώς ένα κερδισμένο πέναλτι, σε επίπεδο αριθμών. Συγκεκριμένα, είδε τον Γιαννιώτη να τον ανατρέπει στο 55ο λεπτό, αλλά τον Αϊτόρ να αστοχεί στο πέναλτι. Εν τέλει, «σέρβιρε» με ωραίο τρόπο στον Παλάσιος το τελικό 0-2 επί του Ατρόμητου, στο 77’.

Την αμέσως επόμενη αγωνιστική, ο Γκατσίνοβιτς πέρασε μια εξαιρετική κάθετη πάσα στον Αϊτόρ ο οποίος άνοιξε το σκορ στο 4ο λεπτό, στο ισόπαλο 1-1 με την ΑΕΚ, στην πρεμιέρα των play-offs. Ενώ στο ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό, μετά από φοβερό συνδυασμό, ο «Γκάτσι» υποδέχτηκε ωραία τη μπάλα και την «έστρωσε» στον επερχόμενο Αϊτόρ, που διαμόρφωσε από το 42’ το νικητήριο 1-0.



Κι όταν το Κύπελλο σηκώσω…

Η ολοκλήρωση των play-offs και η επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου, σε συνδυασμό με την έως τότε πορεία της ομάδας στο Κύπελλο, θα έλεγε κανείς πως… άνοιξε την όρεξη όλων στο «τριφύλλι».

Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, άλλωστε, από την στιγμή που η υπήρχε μπροστά ο τελικός με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ στο Ολυμπιακό στάδιο και το διακύβευμα ενός τίτλου, μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια;

Με τον «αέρα» του εντυπωσιακού απολογισμού των επτά νικών και της μιας ισοπαλίας στην δεύτερη τη τάξει εγχώρια ποδοσφαιρική διοργάνωση αλλά και την «τρέλα» που επικρατούσε για την κούπα, ανάγκασαν τον «δικέφαλο του Βορρά» να υποκύψει και αυτός, μετά τους Ατρόμητο, Βόλο, Αναγέννησης Καρδίτσας και Λαμία, στον Παναθηναϊκό!



Παρουσία 48.000 φίλων και των δύο ομάδων, η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς νίκησε στις 21 Μαΐου του 2022 με 1-0 τον αντίπαλο της και κατέκτησε το 19ο εγχώριο Κύπελλο.

Το σύνθημα που δονούσε την ατμόσφαιρα σχεδόν τρεις ώρες πριν τη σέντρα και ακουγόταν από την… πράσινη πλευρά του ΟΑΚΑ έγινε πραγματικότητα, χάρη στο πέναλτι που κέρδισε -πάλι- ο Γκατσίνοβιτς από τον Βιεϊρίνια και μετέτρεψε στο νικητήριο 1-0 ο -MVP του τελικού- Αϊτόρ, στο 34’!



«Σπάει τα κοντέρ» και πάει για πρωτάθλημα!


Η σεζόν 2021-22 τελείωσε ωστόσο ο Παναθηναϊκός δεν άλλαξε συνήθειες ούτε και στο πρώτο μισό της αγωνιστικής περιόδου 2022-23, όπως φαίνεται…

Για την ακρίβεια, όχι μόνο δεν άλλαξε συνήθειες αλλά έχει καταφέρει να… αλλάξει τα φώτα των αντιπάλων του! Υπερβολή; Καθόλου. Πώς αλλιώς να το πούμε όταν μετράει φέτος μια ήττα όλη κι όλη; Αυτή στο πρώτο ματς της σεζόν από τη Σλάβια Πράγας με 2-0;

Ενώ, σε σύνολο 18 αγώνων σε όλες τις διοργανώσεις έχει σημειώσει 13 νίκες και 4 ακόμα ισοπαλίες, με συνολικό απολογισμό 30 γκολ υπέρ και μόλις 6 κατά!

Τα κατορθώματα του Γιοβάνοβιτς -ο οποίος δικαίως έχει γίνει σύνθημα στα χείλη του κόσμου του Παναθηναϊκού, ενώ όλοι στην ομάδα πίνουν νερό στο όνομα του- και των παικτών του, όμως, δεν σταματούν εκεί…



Ο ΠΑΟ φιγουράρει μόνος πρώτος στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Super League, όντας στο +4 από τη δεύτερη ΑΕΚ και αήττητος στο πρωτάθλημα, με 12 νίκες και 3 ισοπαλίες.

Χάρη σε αυτό το αήττητο σερί της, μάλιστα, η συγκεκριμένη εκδοχή του Παναθηναϊκού κατάφερε να περάσει και στο πάνθεο της ιστορίας του Συλλόγου, «σπάζοντας» το ρεκόρ της ομάδας του Χουάν Ραμόν Ρότσα από τη σεζόν 1994-95, με τις δέκα συνεχόμενες νίκες που πήρε φέτος!

Σημεία αναφοράς στην μέχρι τώρα πορεία σε επίπεδο πρωταθλήματος, οι νίκες στα ντέρμπι με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, αμφότερες με ανατροπή μάλιστα. Όπως βέβαια και η πεντάρα επί του Βόλου, στο Πανθεσσαλικό στάδιο, παρουσία άνω των 10.000 φίλων των «πράσινων»!



Επ’ αφορμής της αναφοράς μας στην ομάδα της Μαγνησίας, να θυμίσουμε επίσης ότι, ουσιαστικά, ο Παναθηναϊκός έχει ήδη εξασφαλίσει και την πρόκριση για τα προημιτελικά του Κυπέλλου μετά το 3-0, στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι στη Λεωφόρο…

Κοντολογίς, το 2022 ολοκληρώνεται βρίσκοντας τον πρώτο και αήττητο στο πρωτάθλημα, έτοιμο για να επανέλθει στην… Γη της επαγγελίας 13 χρόνια μετά την τελευταία κατάκτηση του. «Μέσα» και στο Κύπελλο, στοχεύοντας παράλληλα στην υπεράσπιση του τίτλου του.

Το σημαντικότερο όλων, όμως; Πιο συσπειρωμένο από… ποτέ, σε όλα τα επίπεδα, που είναι και το σημαντικότερο συστατικό για να επανέλθουν οι glory days που τόσο έχουν λείψει!

Δείτε εδώ όλο το περιοδικό του sport-fm.gr για την ανασκόπηση του 2022!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Καλεντάρι 2023: Αυτά είναι τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα της νέας χρονιάς!

Από το Μουντομπάσκετ μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών. Το 2023 πρόκειται να είναι μια χρονιά γεμάτη σημαντικές διοργανώσεις από διάφορα αθλήματα και το θέαμα αναμένεται να είναι πολλά υποσχόμενο.

02.01.23 | 16:45

Παίκτες-δώρα για τις ελληνικές ομάδες: Κυκλοφορούν… ελεύθεροι από την 1η Ιανουαρίου!

Το sport-fm.gr ξεχωρίζει τους ποδοσφαιριστές που μένουν ελεύθεροι το ερχόμενο καλοκαίρι και θα μπορούσαν να αποτελέσουν ποιοτικότατες λύσεις στα ρόστερ των κορυφαίων ελληνικών ομάδων!

01.01.23 | 21:50

Ο Λιονέλ Μέσι εκπλήρωσε την… προφητεία!

Το τελευταίο τάνγκο του Λιονέλ Μέσι με την Αργεντινή, άγγιξε την τελειότητα. Αν υπήρχαν κριτές, θα του έβαζαν «10» με τόνο. Και αν υπήρχαν ακόμη άνθρωποι που τον επέκριναν, εξαφανίστηκαν και αυτοί...

01.01.23 | 20:50
x