Ο Λιονέλ Μέσι εκπλήρωσε την… προφητεία!

Λιονέλ Μέσι: Το τρόπαιο που τον εξίσωσε με τον... Θεό

Το τελευταίο τάνγκο του Λιονέλ Μέσι με την Αργεντινή, άγγιξε την τελειότητα. Αν υπήρχαν κριτές, θα του έβαζαν «10» με τόνο. Και αν υπήρχαν ακόμη άνθρωποι που τον επέκριναν, εξαφανίστηκαν και αυτοί...

Αναστασία Βοσνάκη |

Το 2022 ήταν ευεργετικό για τον Λιονέλ Μέσι και η χρονιά που θα θυμάται για πάντα στη ζωή του. Ιδιαίτερα, αυτό το τελευταίο δίμηνο του έτους. Ένα διάστημα κατά το οποίο κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Παρότι έχει κατακτήσει στην τεράστια καριέρα του ένα τσουβάλι με τίτλους, αυτός επιζητούσε και αποζητούσε έναν και μοναδικό. Αυτόν με την εθνική Αργεντινής. Όχι... εκείνον που κατάφερε να πάρει πριν σχεδόν δύο χρόνια σηκώνοντας το Copa America. Διότι ναι, σημαντικός ήταν και αυτός αφού ήταν ο πρώτος του με την «αλμπισελέστε». Μιλάμε για τον άλλον, τον πιο πρόσφατο στο Κατάρ.

Για περίπου ενάμιση μήνα, ο Λιονέλ Μέσι κοιμόταν και ξυπνούσε με ένα όνειρο. Από την ημέρα που μαζεύτηκαν όλοι στην Αργεντινή για να ξεκινήσουν τη μίνι προετοιμασία για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ως εκείνη του τελικού στο «Lusail Stadium». Λίγο πριν τα μισά του Νοέμβρη, λοιπόν, τα πρωταθλήματα σταμάτησαν και οι εθνικές άρχισαν τις προπονήσεις και τα φιλικά. Η «αλμπισελέστε» ήταν ανάμεσα στα φαβορί για την κατάκτηση του Μουντιάλ, με τον κόσμο να έχει «επηρεαστεί» από τα πρόσφατα καμώματα της ομάδας στη Λατινική Αμερική. Υπήρχαν, όμως, πολλές καλές εθνικές ομάδες. Η μισητή αντίπαλος Βραζιλία, η Παγκόσμιο Πρωταθλήτρια Γαλλία, η Αγγλία, η Ισπανία και αρκετές ακόμη...

Ο Λιονέλ Σκαλόνι έφτιαξε ένα σύνολο που δούλευε αρμονικά μέσα στον αγωνιστικό χώρο, «προστατεύοντας» τον Μέσι και δίνοντάς του την ελευθερία να κάνει ό,τι θέλει στο χορτάρι. Είτε αυτός περπατούσε, είτε έτρεχε! Το πλήγμα ήρθε πριν το Μουντιάλ με τον Λο Σέλσο να τραυματίζεται και να μένει εκτός, ενώ ακολούθησαν τα κοψίματα των... δύο Κορέα (Άνχελ, Τούκου), Νίκο Μαρτίνες ώστε να μπουν στην αποστολή μόνο ποδοσφαιριστές που θα ήταν 100% έτοιμοι.



Η σέντρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου βρήκε τον Μέσι να σκοράρει από τα 11 βήματα απέναντι στη Σαουδική Αραβία, η οποία πόνταρε στον εφησυχασμό και την χαλαρότητα της Αργεντινής. Χτύπησε στην αθλητικότητα, εκμεταλλεύτηκε τις δύο καλές τελικές της για την ανατροπή και έριξε στα... σκοινιά από το ξεκίνημα την παρέα του «πούλγκα». Οι ψίθυροι άρχισαν να εμφανίζονται από νωρίς, ακόμη και η μουρμούρα και το κράξιμο. Ο Μέσι ήταν ίσως ο μοναδικός ψύχραιμος, γνωρίζοντας ποιους είχε δίπλα του: «Να μην χάσει την πίστη του ο κόσμος, δεν θα τον απογοητεύσουμε».

Έτσι και έγινε. Στη δεύτερη αγωνιστική απέναντι στο σκληροτράχηλο Μεξικό, η νίκη ήταν μονόδρομος. Ο Μέσι έχει πρησμένο αστράγαλο και δείχνει μια μικρή καταπόνηση κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, όντας ξεζουμισμένος από τη βιομηχανία του ποδοσφαίρου τόσα χρόνια. Δεν έχει διάθεση, όμως, να λείψει λεπτό. Ένα κάκιστο πρώτο 55λεπτο πέρασε, με την Αργεντινή να είναι τρομερά αγχωμένη, σε βαθμό που δεν μπορούσε να φτιάξει τελική. Μέχρι που μίλησε ο «Λίο». Ήταν η μοναδική φορά που βρήκε ελάχιστο χώρο, χρειάστηκε ένα κοντρόλ και ένα απίθανο διαγώνιο συρτό σουτ από τα 25 μέτρα για να ανοίξει τον δρόμο της νίκης. Ακολούθησε το 2-0 επί της Πολωνίας με κυριαρχική εμφάνιση, με τον Μέσι να έχει χαμένο πέναλτι αλλά αυτό να μην παίζει ρόλο στο ματς. Άλλωστε έφτανε μόνο με τις κινήσεις και τις επαφές του να κάνει άνω κάτω την αντίπαλη ομάδα, για να ανοίξει τους χώρους για τους συμπαίκτες του. Η Αργεντινή όχι μόνο πέρασε τον όμιλο, αλλά τερμάτισε και ως πρώτη. Ωστόσο, αρκετοί ακόμη είχαν τις αμφιβολίες τους και την έβλεπαν αρκετά πίσω από άλλα φαβορί. Λογάριαζαν χωρίς τον... ψύλλο.



Μια στιγμή έφτανε και με την Αυστραλία για το άγγιγμα του Μίδα, ο οποίος με τρομερά ψύχραιμο πλασέ που πέρασε από τρεις αντιπάλους έκανε το 1-0, ανοίγοντας και πάλι τον δρόμο για τη νίκη, η οποία σφραγίστηκε με την τρομερή επέμβαση του Ντίμπου στις καθυστερήσεις. Η Αργεντινή ήταν στα προημιτελικά και το εμπόδιο της Ολλανδίας φάνταζε υψηλό. Όχι, όμως, και ανυπέρβλητο. Ο Μέσι το είχε πάρει πλέον προσωπικά, ξέροντας πως κάθε πρόκριση και κάθε νίκη θα τον έφερνε ολοένα και πιο κοντά στην... αθανασία. Έχοντας χάσει και μία προπόνηση, λόγω ενοχλήσεων. «Μπρος στην... κούπα τι είναι πόνος», θα πούμε εμείς, παραφράζοντας τη γνωστή παροιμία.



Στο 35ο λεπτό, γίνεται κάτοχος της μπάλας λίγο κάτω από το κέντρο και αρχίζει μια ατομική προσπάθεια. Περιμένεις την ώρα που κλείνεται να δώσει την μπάλα δίπλα του όπου έχει ελεύθερο συμπαίκτη. Όχι! Περνάει μια πάσα από τρομερά δύσκολη γωνία, την οποία δεν μπορεί να περάσει... άνθρωπος, αλλά ούτε και παίκτης σε βιντεοπαιχνίδι. Ένας εξωγήινος ίσως, παίζεται και αυτό. Κόβει στα δύο την άμυνα της Ολλανδίας εξουδετερώνοντας τη... μισή ομάδα, δίνει έτοιμο γκολ στον Μολίνα και ο πλανήτης τον αποθεώνει. Και στο δεύτερο μέρος, με άψογη εκτέλεση πέναλτι, δεν αφήνει περιθώριο αντίδρασης στον Νοπέρτ για το 2-0. Μπορεί το ματς να στραβώνει στο φινάλε, να οδηγείται στην παράταση και στα πέναλτι, ωστόσο ο Μέσι σκοράρει και εκεί, με τον Λαουτάρο να δίνει τη χαριστική βολή.



Ημιτελικά, λοιπόν. Άλλο ένα βήμα για τον τελικό, άλλα δύο για το όνειρο που πλησιάζει. Η Αργεντινή αρχίζει πλέον να «φωνάζει» πως πάει για τον τίτλο. Όλοι περιμένουν το μεγάλο ματς με την Βραζιλία στην τετράδα, αλλά η «σελεσάο» φροντίζει να μείνει εκτός από την Κροατία. Ο δρόμος ανοίγει ακόμη περισσότερο. Ο Λιονέλ Μέσι παίρνει ξανά την παρέα του από το χεράκι, δεν ψαρώνει από τον... πεναλτάκια Λιβάκοβιτς και τον εκτελεί για το 1-0 στο 34'. Τέσσερα λεπτά αργότερα, προλαβαίνει το... φάουλ του Μπρόζοβιτς και από δικό του τσίμπημα ξεκινά η αντεπίθεση πενηντάρα κούρσα του Άλβαρες για το 2-0. Για κερασάκι στην τούρτα, ο 35άρης που παίζει σαν 20άρης, εκθέτει για τα καλά τον κορυφαίο στόπερ του Μουντιάλ και έναν από τους πλέον ανερχόμενους αμυντικούς, Γκβάρντιολ, αφού τον κάνει... χαζό και σερβίρει το 3-0 στον Άλβαρες.






Αυτό ήταν! Η Αργεντινή στον τελικό και 55 χιλιάδες Αργεντίνοι βρίσκονται ήδη στο Κατάρ, έχοντας εξασφαλίσει εισιτήριο για το «Lusail». Τελευταίο εμπόδιο η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γαλλία, η οποία έχει εξοντώσει στον διάβα της την Αγγλία και το Μαρόκο. Η παρέα του Εμπαπέ δείχνει έτοιμη για το repeat και να κάνει χαλάστρα στον «πούλγκα». Ο Μέσι εκτελεί από την άσπρη βούλα τον Γιορίς για το 1-0, ενώ με το τσίμπημα του με το εξωτερικό «ξεκλειδώνει» την μυθική αντεπίθεση της Αργεντινής για το 2-0 από τον Ντι Μαρία. Τα λεπτά περνούν, η «αλμπισελέστε» κυριαρχεί αλλά παθαίνει ένα δίλεπτο μπλακ-άουτ. Έφτανε για τον Εμπαπέ να ισοφαρίσει και να στείλει το ματς στην παράταση, με τον Γιορίς να βάζει το χεράκι του και με μεγάλη επέμβαση στο τελευταίο λεπτό σε σουτ του «Λίο» να κρατά το 2-2. Στο έξτρα ημίωρο, ο ηγέτης της ομάδας του Σκαλόνι βγαίνει ξανά μπροστά. Από τα πόδια του ξεκινά η φάση, μυρίζεται το... ριμπάουντ και το παίρνει για να τρυπώσει στην αντίπαλη άμυνα και να σκοράρει. Το 3-2 είναι γεγονός και η κούπα πλησιάζει. Μόνο που ο Εμπαπέ, έχει άλλη γνώμη και με δεύτερο πέναλτι ισοφαρίζει για να στείλει το ματς στα πέναλτι. Χάρη βέβαια και στον Μαρτίνες που κάνει την απόκρουση της ζωής του στο 120'+3'.

Ο Μέσι βαδίζει για να εκτελέσει πρώτος, μετά το 1-0 του Εμπαπέ στη ρώσικη ρουλέτα. Κοιτά τον Γιορίς στα μάτια, παίρνει φόρα και εκτελεί. Ένα χάδι στην μπάλα φτάνει, ώστε να καταλήξει με πολύ χαμηλή ταχύτητα λίγο δίπλα και δεξιά από το κέντρο, ψαρεύοντας τον Γιορίς που δεν πρόλαβε να πεσει παρότι το χτύπημα ήταν... χαλαρό. Ο 35χρονος είχε «cojones» και ήξερε πως με αυτή την εκτέλεσή του, είχε δώσει μεγάλη ψυχολογία στην ομάδα του και είχε «κόψει» τα πόδια του Γιορίς. Ακολουθεί η γνωστή διαδικασία και το πέναλτι του Μοντιέλ που χαρίζει το τρόπαιο στην «αλμπισελέστε».



Όλη η Αργεντινή πέφτει πάνω στον ηγέτη της. Στον αρχηγό που πήρε ένα έθνος 46 εκατ. ανθρώπων πάνω του, που τους έκανε να ονειρευτούν ξανά και τους οδήγησε στη γη της επαγγελίας. Ο ποδοσφαιριστής που είχε πάρει τα πάντα στη ζωή του, αλλά έφτασε στα 35 του να παίζει σαν 20άρης για το μεγαλύτερο όνειρό του. Έγινε «αθανάτος», παίρνοντας τη θέση του δίπλα στον... Θεό. Φόρεσε τον μανδύα του βασιλιά στην απονομή και σήκωσε το τρίτο Μουντιάλ στην ιστορία της χώρα του, στέλνοντας άπαντες στον 7ο ουρανό.

Σε ένα φοβερό... ράλι, όπου έδειξε να αντέχει ως το φινάλε του. Σπάζοντας μια σειρά από στοιχειωμένα ρεκόρ, τα οποία κατέχουν πλέον το όνομά του. Πήρε το τρόπαιο στο κρεβάτι του, κοιμήθηκε μαζί του, ξύπνησε δίπλα του. Το έφερε πίσω στην Αργεντινή και προκάλεσε ντελήριο σε περισσότερους από 5 εκατ. ανθρώπους που ξεχύθηκαν στο Μπουένος Άιρες για να υποδεχτούν τον ίσως μεγαλύτερο ποδοσφαιριστή της ιστορίας και την παρέα του. Ο ίδιος διασκέδασε το πιθανότατα τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο που έπαιξε, σαν παιδί.

Το τελευταίο τάνγκο του Λιονέλ Μέσι με την εθνική Αργεντινής, άγγιξε την τελειότητα. Αν υπήρχαν κριτές, θα του έβαζαν «10» με τόνο. Και αν υπήρχαν ακόμη άνθρωποι που τον επέκριναν ή τον αμφισβητούσαν (awkward...), εξαφανίστηκαν και αυτοί...

0

Δείτε εδώ όλο το περιοδικό του sport-fm.gr για την ανασκόπηση του 2022!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Καλεντάρι 2023: Αυτά είναι τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα της νέας χρονιάς!

Από το Μουντομπάσκετ μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών. Το 2023 πρόκειται να είναι μια χρονιά γεμάτη σημαντικές διοργανώσεις από διάφορα αθλήματα και το θέαμα αναμένεται να είναι πολλά υποσχόμενο.

02.01.23 | 16:45

Παίκτες-δώρα για τις ελληνικές ομάδες: Κυκλοφορούν… ελεύθεροι από την 1η Ιανουαρίου!

Το sport-fm.gr ξεχωρίζει τους ποδοσφαιριστές που μένουν ελεύθεροι το ερχόμενο καλοκαίρι και θα μπορούσαν να αποτελέσουν ποιοτικότατες λύσεις στα ρόστερ των κορυφαίων ελληνικών ομάδων!

01.01.23 | 21:50
x