Euroleague

Μπατίστ: «Η πίεση στην ΤΣΣΚΑ»

Αν και ο Παναθηναϊκός πάει στο Final 4 της Κωνσταντινούπολης ως ο κάτοχος της Euroleague που θα υπερασπιστεί τον τίτλο του, φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου είναι η αντίπαλος του στον ημιτελικό ΤΣΣΚΑ. Αυτό θεωρεί ο Μάικ Μπατίστ πως δίνει πλεονέκτημα στους «πράσινους» καθώς οι Μοσχοβίτες θα είναι αυτοί που θα έχουν τον άγχος. Ο φόργουορντ του «τριφυλλιού» παραχώρησε συνέντευξη στο «Βήμα» τονίζοντας ότι η ομάδα του έχει δύο ατού που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει, «Ζοτς» και εμπειρία.

Αν και ο Παναθηναϊκός πάει στο Final 4 της Κωνσταντινούπολης ως ο κάτοχος της Euroleague που θα υπερασπιστεί τον τίτλο του, φαβορί για την κατάκτηση του φετινού τροπαίου είναι η αντίπαλος του στον ημιτελικό ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Αυτό θεωρεί ο Μάικ Μπατίστ πως δίνει πλεονέκτημα στους «πράσινους» καθώς οι Μοσχοβίτες θα είναι αυτοί που θα έχουν τον άγχος. Ο φόργουορντ του «τριφυλλιού» παραχώρησε συνέντευξη στο «Βήμα» τονίζοντας ότι η ομάδα του έχει δύο ατού που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει, «Ζοτς» και εμπειρία.


Αναλυτικά τα όσα είπε ο Μάικ Μπατίστ


Στο ξεκίνημα της σεζόν πίστευες ότι παρά την αποχώρηση παικτών όπως οι Φώτσης, Νίκολας και Τέπιτς ο Παναθηναϊκός μπορούσε να συμμετάσχει σε δεύτερο σερί Final 4;

«Έπειτα από εννέα χρόνια στον Παναθηναϊκό μπορώ πλέον να διακρίνω πώς θα πάει μια χρονιά. Και ήξερα ότι αν μπαίναμε στην οκτάδα θα είχαμε αρκετές πιθανότητες εισόδου στο Final 4. Ακόμη πάντως και με το πλεονέκτημα της έδρας, αντικρίσαμε κατάματα τον αποκλεισμό εξαιτίας της ήττας από τη Μακάμπι στο ΟΑΚΑ. Χάνοντας το τρίτο ματς στο Τελ Αβίβ, βρεθήκαμε με την πλάτη στον τοίχο, ωστόσο καταφέραμε να ισοφαρίσουμε και να σφραγίσουμε την πρόκριση στην Αθήνα. Ηταν μια σκληρή δοκιμασία για τον Παναθηναϊκό, ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία του. Και τώρα που τα καταφέραμε, ετοιμαζόμαστε για τον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, την οποία άπαντες θεωρούν φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου».


Η παρουσία του ρέκορντμαν της Ευρωλίγκας με οκτώ τρόπαια, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, αποτελεί ισχυρό όπλο στον ψυχολογικό τομέα για τους παίκτες του Παναθηναϊκού;

«Φυσικά! Είναι πολύ σημαντικό να έχεις έναν προπονητή, ο οποίος γνωρίζει απ’ έξω κι ανακατωτά τα Final 4 και προσπαθεί πάντα να ελαττώνει την πίεση που δημιουργούν στους παίκτες οι υψηλές προσδοκίες. Βέβαια, σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και η εμπειρία. Θυμάμαι την παρθενική συμμετοχή μου στη Μόσχα το 2005. Είχα φοβερό εκνευρισμό, ένιωθα τρομερή πίεση, τα βράδια δεν μπορούσα να κοιμηθώ, γιατί σκεφτόμουν τα συστήματα στην άμυνα και στην επίθεση και γενικότερα το πώς θα κερδίσουμε τη Μακάμπι στον ημιτελικό, μια ομάδα που ήταν καλύτερη από εμάς εκείνη τη χρονιά.

Στον ημιτελικό λοιπόν δεν βοήθησα καθόλου, αλλά το 2007 στην Αθήνα ήμουν πια έτοιμος, ενώ το 2009 και το 2011, οπότε κατακτήσαμε δύο ακόμη τρόπαια, ήξερα κι εγώ καλά το πώς έπρεπε να διαχειριστώ την πίεση. Ομπράντοβιτς και εμπειρία, αυτά είναι τα ατού του Παναθηναϊκού».


Αν μπορούσες να επιλέξεις τι θα προτιμούσες, τον Ολυμπιακό, όπως συνέβη, στον ημιτελικό του Βερολίνου ή την ΤΣΣΚΑ Μόσχας που θεωρείται φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου;

«Ίσως να επέλεγα την ΤΣΣΚΑ, γιατί θεωρώ ότι μπορούμε να παρουσιαστούμε βελτιωμένοι σε σχέση με τα δύο παιχνίδια που χάσαμε στην κανονική περίοδο. Πιστεύω ότι μπορούμε να παίξουμε πολύ-πολύ καλύτερα στον ημιτελικό. Τώρα, αν αυτό μας εγγυάται την πρόκριση; Δεν ξέρω, αλλά η γνώση είναι δύναμη και υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι όταν μάθεις πώς να χάνεις, αξιολογείς καλύτερα το τι πρέπει να κάνεις για να κερδίσεις. Αισθάνομαι ότι έχουμε τις δυνατότητες να παίξουμε καλά απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, η οποία το 2005 έφτασε στο Final 4 με 21 νίκες και 1 ήττα, αλλά αποκλείστηκε στον ημιτελικό από την Ταουγκρές, επομένως η φετινή πορεία της δεν μας τρομάζει. Οφείλουμε όμως να μην υποπέσουμε σε ανόητα λάθη και να είμαστε συγκεντρωμένοι και στα 2.400 δευτερόλεπτα του ημιτελικού».


Ο Παναθηναϊκός φοβάται περισσότερο το φαβορί της διοργάνωσης που λέγεται ΤΣΣΚΑ ή η ΤΣΣΚΑ τον πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό;

«Και αυτή είναι δύσκολη ερώτηση, γιατί παρ’ ότι είμαστε οι πρωταθλητές Ευρώπης που υπερασπιζόμαστε το στέμμα μας δεν είμαστε το φαβορί. Αυτό όμως μπορεί να λειτουργήσει υπέρ μας, γιατί η πίεση βαρύνει την ΤΣΣΚΑ και όχι τον Παναθηναϊκό. Με τις εμφανίσεις και το ρόστερ της η ΤΣΣΚΑ έχει βάλει ένα τεράστιο “πρέπει” στον εαυτό της, αλλά ακόμα δεν είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης και αυτό την αγχώνει. Ο Παναθηναϊκός βίωσε μια ανάλογη κατάσταση πριν από το Final 4 της Αθήνας το 2007, οπότε είχε την υποχρέωση να κατακτήσει το τρόπαιο και τα κατάφερε. Σειρά της ΤΣΣΚΑ να αποδείξει ότι μπορεί να αντέξει την πίεση».


Πόσο δύσκολο είναι να υποτάξετε μια ομάδα με πολλούς χαρισματικούς παίκτες, με τεράστια κορμιά και έναν σουπερστάρ παγκόσμιας εμβέλειας, τον Αντρέι Κιριλένκο;

«Για εμένα το νούμερο ένα μέλημα είναι να σταματήσουμε τον Τεόντοσιτς. Θεωρώ ότι η αμυντική στρατηγική πάνω του θα είναι το κλειδί, όπως θα είναι καθοριστική η αντιμετώπιση του Κρστιτς και του Κιριλένκο. Πιστεύω όμως ότι η αφετηρία για την άμυνά μας πρέπει να είναι ο Τεόντοσιτς, γιατί έχοντας την μπάλα στα χέρια του μπορεί να δημιουργήσει και για τους συμπαίκτες του και για τον εαυτό του, επομένως αν τον περιορίσουμε θα έχουμε κάνει σημαντικό βήμα πρόκρισης. Όσο για τα μεγάλα κορμιά που διαθέτει η ΤΣΣΚΑ;

Ασφαλώς μας απασχολεί, γιατί ο αντίπαλός μας δεν είναι όπως η Μακάμπι που έχει τον πιο δυνατό ψηλό της Ευρώπης, τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη, αλλά όταν φορτωθεί με φάουλ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να επιτεθείς στον Χέντριξ. Η ΤΣΣΚΑ έχει πολλούς ψηλούς, τον Κρστιτς, τον Κάουν, τον Λαβρίνοβιτς, τον Χριάπα, καθώς και φόργουορντ, όπως ο Κιριλένκο και ο Βοροντσέβιτς, που είναι εξίσου δυνατοί. Πρέπει να βρούμε τρόπους να τους αντιμετωπίσουμε. Αναμφισβήτητα έχουμε μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο τεστ».


Ο πρόσφατος τραυματισμός σου στον δικέφαλο αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα εν όψει του Final 4;

«Ειλικρινά το μόνο που με απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι η φυσική κατάσταση. Μέρα με τη μέρα ανεβάζω ρυθμό στην προπόνηση και εκτιμώ ότι θα είμαι έτοιμος στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ. Έπειτα από τόσα Final 4 ξέρω πώς να προετοιμάσω τον εαυτό μου πνευματικά. Το κλειδί είναι η φυσική κατάσταση και αυτό προσπαθούμε να βελτιώσουμε καθημερινά με τον γυμναστή της ομάδας Σάββα Αρώνη».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x