Red Bull Cliff Diving

Η επιστροφή του Orlando

Ο Orlando Duque είναι ο νικητής του πρώτου αγώνα Red Bull Cliff Diving World Series 2012. Ο πρώτος αγώνας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Red Bull Cliff Diving αποτέλεσε comeback για τον Κολομβιανό ο οποίος ξεκίνησε ακριβώς εκεί όπου είχε σταματήσει πέρυσι: στην κορυφή. Σε μια μάχη σώμα με σώμα από ύψος 27 μέτρων, ο πρωταθλητής του World Series 2011, Gary Hunt, ήταν ο «τυχερός» χαμένος και ο τελευταίος δύτης ο οποίος πέρασε στον τελικό του πρώτου αγώνα στο νησί της Κορσικής, το περασμένο Σάββατο.

Ο Orlando Duque είναι ο νικητής του πρώτου αγώνα Red Bull Cliff Diving World Series 2012.

Ο πρώτος αγώνας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Red Bull Cliff Diving αποτέλεσε comeback για τον Κολομβιανό αθλητή ο οποίος ξεκίνησε ακριβώς εκεί όπου είχε σταματήσει πέρυσι: στην κορυφή. Σε μια μάχη σώμα με σώμα από ύψος 27 μέτρων, ο πρωταθλητής του World Series 2011, Gary Hunt, ήταν ο «τυχερός» χαμένος και ο τελευταίος δύτης ο οποίος πέρασε στον τελικό του πρώτου αγώνα στο νησί της Κορσικής, το περασμένο Σάββατο.

Περισσότεροι από 1.200 θεατές οι οποίοι βρισκόντουσαν πάνω σε πλεούμενα παρακολούθησαν τον Steven LoBue, από τις ΗΠΑ, ο οποίος για πρώτη φορά κέρδισε τη δεύτερη θέση, και τον Τσέχο δύτη Michal Navratil να ολοκληρώνει την πρώτη τριάδα.

Το μόνο που υπενθύμιζε τον περσινό τραυματισμό του Duque ήταν η επιστραγαλίδα στο δεξί του πόδι. H επίδοση του 37χρoνου δειχνει πως δεν επηρεάστηκε σε καμία περίπτωση από το μεγάλο διάστημα αποχής του από τον διαγωνισμό. Ο Duque έκανε δυναμική εκκίνηση στον πρώτο αγώνα του World Series, μετά την απουσία του, κερδίζοντας και τους τέσσερις γύρους. Η βαθμολογία του κυμάνθηκε σταθερά μεταξύ 7.5 και 9 και ανήλθε συνολικά σε 462.00 βαθμούς.

«Δεν ήθελα να επιστρέψω και να απογοητεύσω. Έχω δουλέψει πολύ σκληρά και ήξερα ότι αν έφτανα το περσινό επίπεδο τουλάχιστον θα ήμουν ικανοποιημένος. Γνωρίζω ότι υπάρχουν αρκετοί αθλητές οι οποίοι προσπαθούν να με ξεπεράσουν αλλά ξέρω ότι έχω την εμπειρία και το επίπεδο να βρίσκομαι στην κορυφή του διαγωνισμού», είπε ο εννέα φορές παγκόσμιος πρωταθλητής. Ο αθλητής που έκανε φέτος το πρώτο βήμα είναι ο περσινός νεοσύλλεκτος, Steven LoBue. Ο 27χρονος Αμερικανός πήρε την υψηλότερη βαθμολογία σε μία μόνο κατάδυση, 140 βαθμούς για τα third-round back triple somersaults με θέση pike εκτελώντας τρεις περιστροφές, τερματίζοντας με εφτά βαθμούς διαφορά από τον Duque (455 βαθμοί). 69.15 βαθμοί χώρισαν τον Τσέχο αθλητή Michal Navratil που κέρδισε την τρίτη θέση (385.85 βαθμοί) από τον Αμερικανό LoBue.

Οι νέοι κανονισμοί του διαγωνισμού δυσκόλεψαν τον δύο φορές νικητή του World Series, Gary Hunt. Μετά από μια μέτρια εκκίνηση, ο Άγγλος αθλητής αναγκάστηκε να μπει σε μια απευθείας μάχη με τον Navratil και κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελευταίο γύρο μόνο χάρη στον κανονισμό του «τυχερού» χαμένου: οι πρώτοι εφτά μετά από τρεις γύρους και ο χαμένος που κατέχει την καλύτερη θέση των ζευγών είναι αυτοί που πληρούν τις προϋποθέσεις για το φινάλε. Έτσι, ο Hunt έχασε το βάθρο για 3.5 βαθμούς και βγήκε τέταρτος. Έπειτα από δύο διαδοχικούς γύρους, ο Hassan Mouti (wildcard, ΓΑΛ) και ο Kent De Mond (ΗΠΑ) προηγήθηκαν διευρύνοντας έτσι τον αριθμό των αθλητών σε εννέα.

Τέλειοι γαλάζιοι ουρανοί, ένα ελαφρύ αεράκι και η κυματώδης θάλασσα ήταν οι βασικές προϋποθέσεις για την πρώτη από τις εφτά στάσεις της παγκόσμιας ελίτ του cliff diving στο νότιο άκρο του Μεσογειακού νησιού της Κορσικής. Περίπου 110 πλεούμενα κατέφτασαν στην ακτή και τίμησαν με την παρουσία τους τις εντυπωσιακές καταδύσεις 3 δευτερολέπτων από την πλατφόρμα ύψους 27 μέτρων στα ερείπια της βάσης κανονιού Saint Francois, με θέα στο στενό του Bonifacio.

Σε δύο μόλις εβδομάδες το Red Bull Cliff Diving World Series θα φιλοξενηθεί στο Grimstad της Νορβηγίας, όπου έντεκα μόνιμοι συμμετέχοντες και τρεις wildcard αθλητές θα βουτήξουν με ταχύτητα που θα φτάσει μέχρι τα 85 χλμ. ανά ώρα στο στενό του Skagerrak.

Αναλυτικά η κατάταξη:

1 Orlando Duque ΚΟΛ 462.00 βαθμοί
2 Steven LoBue ΗΠΑ 455.00 βαθμοί
3 Michal Navratil ΤΣΕΧ 385.85 βαθμοί
4 Gary Hunt ΜΕΓ. ΒΡΕ. 382.80 βαθμοί
5 Cyrille Oumedjkane ΓΑΛ 362.90 βαθμοί
6 Kent De Mond ΗΠΑ 355.10 βαθμοί
7 Anatoliy Shabotenko (wildcard) ΟΥΚ 353.30 βαθμοί
8 Artem Silchenko ΡΩΣ 328.75 βαθμοί
9 Hassan Mouti (wildcard) ΓΑΛ 262.00 βαθμοί DNF
10 Alain Kohl ΛΟΥΞ 247.40 βαθμοί
11 David Colturi ΗΠΑ 240.30 βαθμοί
12 Jorge Ferzuli ΜΕΞ 160.20 βαθμοί DNF
13 Blake Aldridge ΜΕΓ. ΒΡΕ. 79.20 βαθμοί DNF
14 Kyle Mitrione (wildcard) ΗΠΑ 61.20 βαθμοί DNF


Μιχάλης Ηλιού

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x