Νίκος Ζέρβας

Τα ερωτηματικά της υπόθεσης Φώτση

«Ο Παναθηναϊκός δεν έχει δύναμη στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνι, «μας λείπει το ριμπάουντ του και το αξιόπιστο μακρινό του σουτ», «η απουσία της ήρεμης δύναμής του και της προσωπικότητάς του.

«Ο Παναθηναϊκός δεν έχει δύναμη στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνι, «μας λείπει το ριμπάουντ του και το αξιόπιστο μακρινό του σουτ», «η απουσία της ήρεμης δύναμής του και της προσωπικότητάς του, φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού». Η παραπάνω ατάκες αφορούν τον Αντώνη Φώτση και ξεστομίστηκαν πολλάκις τη σεζόν που πέρασε από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού. Είναι κοινά αποδεκτό πως η αποχώρησή του 31χρονου φόργουορντ αποδυνάμωσε τους «πράσινους», με τα γνωστά ανεπιτυχή αποτελέσματα. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι σε περίπτωση που είχε μείνει, η ομάδα θα είχε πάρει ξανά πρωτάθλημα και ευρωπαϊκό, αλλά σίγουρα η εικόνα θα ήταν καλύτερη.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Ο Ομπράντοβιτς έχασε ένα σημαντικό «γρανάζι», δεν κατάφερε να πάρει ούτε το 10% της…χασούρας από τον Σμιθ που κλήθηκε να τον αντικαταστήσει και ο Παναθηναϊκός στερήθηκε ένα πολύ σημαντικό όπλο. Εκτός των όσων αναφέρθηκαν στον πρόλογο, έλειψε η ενέργεια και η ηγετική του, πλέον, φυσιογνωμία. Η Αρμάνι δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητές του, αφού ακόμα είναι σε διαδικασία «χτισίματος» και απόκτησης αγωνιστικού προσανατολισμού. Στο ΟΑΚΑ, όπου ο Φώτσης γνωρίζει και σε ποια σημεία έχει περισσότερη…σκόνη, ταίριαζε απόλυτα στη φιλοσοφία της ομάδας και πρόσφερε το κάτι παραπάνω. Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις του τρέχοντος καλοκαιριού, την αποχώρηση του προπονητή των τίτλων, αλλά και του 80% του βασικού –ελληνικού- κορμού, η διοίκηση σκέφτηκε την περίπτωσή του και επιχείρησε να κάνει μία πραγματική υπέρβαση.

Έχοντας κρατήσει μόνο τους πιστούς «στρατιώτες» Διαμαντίδη και Τσαρτσαρή, βλέποντας πως η αγορά δεν σκύβει συμπονετικά το κεφάλι στην ελληνική οικονομική κρίση και την απόφαση μείωσης του μπάτζετ, ο Παναθηναϊκός έκανε μία υπέρογκη προσφορά για αγορά παίκτη στην Αρμάνι. Παράλληλα, ξεπέρασε στο διπλάσιο το πλαφόν του μισού εκατομμυρίου ευρώ ετησίως που είχε βάλει για τους παίκτες που θα αποκτούσε. Οι φαινομενικά «σίγουρες» υποθέσεις παραμονής των Καϊμακόγλου, Περπέρογλου και Βουγιούκα, μόνο τέτοιας δεν αποδείχθηκαν. Οι δύο, βρήκαν πλουσιοπάροχη «στέγη» στα ξένα και αποχαιρέτησαν, ενώ ο τρίτος είναι πλέον στον Ολυμπιακό. Την ίδια ώρα, ο Παναθηναϊκός βλέπει ότι, ναι μεν έχει προχωρήσει σε καλές κινήσεις, –Σχορτσανίτης, Ούκιτς, Πάνκο, Μασιούλις είναι αγορές από το πάνω ράφι- του λείπει όμως αφάνταστα το ελληνικό στοιχείο. Αυτό που θα είναι έτοιμο να προσφέρει, θα «ζεστάνει» τον κόσμο και προπάντων, θα αποτελέσει φόβητρο για το εγχώριο αντίπαλο δέος.

Ενδεχόμενη επιστροφή του Αντώνη Φώτση, έχει όλο το παραπάνω «πακέτο». Υπάρχουν όμως και πολλά ερωτηματικά. Η «στροφή» στην οικονομική πολιτική της νέας διοίκησης –προκύπτει από τα 4,5 εκατ. € που προτίθεται να δώσει για τρία χρόνια στον παίκτη-, έχει δύο ερμηνείες. Η μία είναι αυτή που λέει ότι ο σχεδιασμός δεν τελεσφόρησε στον επιθυμητό βαθμό και πάρθηκε η απόφαση το χέρι να μπει πιο «βαθιά» στην τσέπη. Η δεύτερη, αφορά την έλλειψη, ή αδυναμία εύρεσης πρωτοκλασάτων λύσεων από την αλλοδαπή, που σε συνδυασμό με την απουσία ελλήνων παικτών και το «πάγωμα» του κόσμου από την αλλαγή…σελίδας, επιβάλει μία «ηχηρή» κίνηση. Στην αρχή του καλοκαιριού, δεν υπήρχε ούτε κατά διάνοια η πρόθεση να δοθεί τέτοιο ποσό για παίκτη, οπότε και οι δύο εξηγήσεις έχουν βάση και δείχνουν αβεβαιότητα.

Σε περίπτωση που οι διοικούντες την Αρμάνι είχαν πει το «ναι», ο στόχος θα είχε επιτευχθεί και η ουσία θα ήταν πως αγωνιστικά ο Παναθηναϊκός θα ανέβαινε επίπεδο. Κανείς δεν αμφιβάλει πως ο Φώτσης αξίζει αυτά τα λεφτά. Όμως, και με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, δεν θα ήταν πιο φρόνιμο οι δυσκολίες που θα προέκυπταν στις ανανεώσεις να είχαν προβλεφθεί νωρίτερα και η πολιτική να ήταν πιο ελαστική; Αν οι «πράσινοι» σκόπευαν να δαπανήσουν για την επόμενη σεζόν δύο εκατομμύρια μόνο για να φέρουν πίσω τον διεθνή φόργουορντ, θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν κάνει πιο ικανοποιητικές προσφορές στους Καϊμακόγλου, Περπέρογλου και Βουγιούκα, που αποδειγμένα είναι χρήσιμοι και έχουν προσφέρει. Θα είχαν διατηρήσει στο δυναμικό τους πέντε παίκτες πρώτης γραμμής και θα τους είχαν περισσέψει και χρήματα για έναν ακόμη. Ο Παναθηναϊκός θα είχε μεγάλο μέρος του περυσινού του ρόστερ αναλλοίωτο και θα ασχολούταν μόνο με τους έξι ξένους του. Στερνή μου γνώση, να σ’ είχα πρώτα…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x