Άρης Ασβεστάς

Αυτό το τσουνάμι πρέπει να περάσει και από εδώ…

Ο Άρης Ασβεστάς γράφει στο sport-fm.gr για τις διεθνείς εξελίξεις στο θέμα των στημένων αγώνων και πώς θα έπρεπε αυτές να παρασύρουν και το εν Ελλάδι σκάνδαλο!

Άλλο ένα σκάνδαλο με στημένα παιχνίδια ρίχνει τη σκιά του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Αυτή τη φορά, μάλιστα, αφορά το λαμπρότερο κομμάτι του, το Τσάμπιονς Λιγκ! Η Europol συνέλαβε μέλη συμμορίας που έστηνε αγώνες, μεταξύ αυτών και αγώνα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης που διεξήχθη στην Αγγλία! Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η έρευνα αφορά το παιχνίδι της Λίβερπουλ με την Ντέμπρετσεν για το Τσάμπιονς Λιγκ το 2009.

Η πλειονότητα των 380 και πλέον αγώνων που μπήκαν στο στόχαστρο της Europol και του συστήματος monitoring της UEFA αφορούσαν παιχνίδια των κορυφαίων πρωταθλημάτων, αλλά και κάποια του Τσάμπιονς Λιγκ και προκριματικών Μουντιάλ και Euro.

Το κύκλωμα έχει έδρα στην Ασία. Εμπλοκή στο σκάνδαλο έχουν περισσότερα από 400 άτομα με κομβικούς ρόλους στο παιχνίδι (παράγοντες, διαιτητές, παίκτες κ.α.), με τις προσαγωγές και τις συλλήψεις να έχουν ήδη ξεκινήσει! Όπως δήλωσε ο διευθυντής της Europol, Ρομπ Ουέινραϊτ, «αυτή είναι η μεγαλύτερη ανακριτική δουλειά που έχει γίνει ποτέ για ύποπτα παιχνίδια στην Ευρώπη. Πρόκειται για οργανωμένο εγκληματικό συνδικάτο με έδρα την Ασία και διασυνδέσεις σε όλη την Ευρώπη. Αποκαλύψαμε ένα εκτεταμένο δίκτυο που επηρέαζε αποτελέσματα».

Ο εγκέφαλος της μαφίας είναι ο Ενγκ Ταν Σιίτ ή Νταν Ταν ή «Χοντρός Ταν» ή απλώς «νονός», όπως τον αποκαλούν στην Σιγκαπούρη. Ο 47χρονος Ασιάτης είναι γνωστός εδώ και καιρό σε Interpol και Europol, με την έρευνα να έχει οδηγήσει στη Σιγκαπούρη όπου τα κέρδη από τη στοιχηματική απάτη σε αγώνες ποδοσφαίρου θεωρούνται μεγαλύτερα από το εμπόριο ναρκωτικών ή ανθρωπίνων οργάνων.

Ο Νταν Ταν είχε εμπλακεί και στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων στην Ιταλία το 2011 ενώ έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για χειραγώγηση αγώνων πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 στη Νότια Αφρική. Σε βάρος του εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, το οποίο όμως φέρεται να... αγνοεί η Σιγκαπούρη, στην οποία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κυκλοφορεί με άνεση.


Την ίδια ώρα, στο σεμινάριο νέων διαιτητών που έγινε πρόσφατα στη Ρώμη, οι αξιωματούχοι της OYEΦA ζήτησαν από τους Ευρωπαίους διαιτητές να συμβάλλουν με όλες τις δυνάμεις τους ώστε να πιαστούν όσοι χειραγωγούν τα παιχνίδια. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία μίλησε για μηδενική ανοχή, προειδοποίησε για τους κινδύνους και τα ρίσκα που συνεπάγονται τα σικέ παιχνίδια και κάλεσε τους κορυφαίους ρέφερι της Ευρώπης να βοηθήσουν για να ξεριζωθούν από το ποδόσφαιρο οι απατεώνες που θέτουν σε κίνδυνο την ευημερία του!

Ο Πήκερ, μάλιστα, ζήτησε από τους διαιτητές να θυμούνται τα «τρία Α»:
- Αναγνώριση πότε μια προσέγγιση τους γίνεται για τέτοιους σκοπούς,
- Αντίσταση σε κάθε προσπάθεια εμπλοκής τους λέγοντας «όχι»,
- Αναφορά κάθε περιστατικού στην εθνική ομοσπονδία τους ή την ΟΥΕΦΑ.

Παράλληλα, η FIFA έστειλε επιστολή προς τα μέλη της με την οποία γνωστοποιεί τη λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής (hotline) που θα υποδέχεται καταγγελίες επώνυμες ή ανώνυμες για ποδοσφαιρικούς αγώνες που θεωρούνται ύποπτοι χειραγώγησης για στοιχηματικούς λόγους. Όπως αναφέρει η επιστολή, «οποιαδήποτε μορφή προσέγγισης ή, γνώση σχετιζόμενη με πιθανότητα στησίματος αγώνα, πρέπει να αναφέρεται άμεσα στο τηλέφωνο +41 800 113388 (στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά ή γερμανικά) ή στο e-mail integrity@fifa-ews.com. Όλες οι πληροφορίες μπορούν να παρέχονται ανώνυμα και θα αντιμετωπίζονται με απόλυτη εμπιστευτικότητα».

Αυτά συμβαίνουν σε διεθνές επίπεδο. Ένα τσουνάμι εξελίξεων, που θα ήταν ευχής έργον να συμπαρασύρει και την εγχώρια πραγματικότητα. Το δικό μας σκάνδαλο στημένων αγώνων κοντεύει να κλείσει διετία από τότε που ασκήθηκαν οι περισσότερες από εκατό ποινικές διώξεις σε διάφορα πρόσωπα. Το ανακριτικό έργο πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθεί, ώστε κάθε κατεργάρης να πάει στον πάγκο του (ή στο σκαμνί αν θέλετε), αλλά και να δοθούν τα απαλλακτικά βουλεύματα για όσους δεν προκύπτουν ευθύνες, ώστε να τους φύγει και το άγχος…

Πληροφορίες, εξάλλου, αναφέρουν, ότι υπάρχει και ένα έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη που ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή. Με το έγγραφο αυτό ζητείται από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές να ενημερωθεί η Βουλή πόσοι φορολογικοί έλεγχοι και σε ποιους παράγοντες (ΠΑΕ, ΚΑΕ) διενεργήθηκαν από 1/1/2000 μέχρι και σήμερα, καθώς και τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών. Λέγεται, μάλιστα, ότι η επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών του ΣΔΟΕ, στα πλαίσια Εισαγγελικής Παραγγελίας για παράνομο στοίχημα, στημένους αγώνες κλπ, αλλά και κατόπιν σχετικών καταγγελιών, έχει προβεί και σε έρευνα προσώπων που έχουν σχέση εξηρτημένης εργασίας με την ΕΠΟ και η οποία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Την ίδια στιγμή, έρχεται ο Ουαλός προπονητής, Κρις Κόλεμαν που πέρασε από τη Λάρισα, να δηλώσει ότι στην Ελλάδα «παίκτες έκαναν τρελά πράγματα και διαιτητές έπαιρναν ανεξήγητες αποφάσεις. Φτάνεις σε σημείο να αναρωτιέσαι πως κάτι δεν πάει καλά μέσα στο γήπεδο, την ώρα που τα βλέπεις. Πώς όμως μπορείς να το αποδείξεις; Είναι... τρελά εκνευριστικό όταν το καταλαβαίνεις, όμως δεν μπορείς να αποδείξεις τίποτα. Κανείς δεν μιλάει για αυτό». Αιχμές, που αργότερα τις διέψευσε, άφησε και ο άλλοτε παίκτης του Ατρομήτου, Μπαζίνσκι, για το παιχνίδι του 2005 ανάμεσα στη Βίσλα και τον Παναθηναϊκό.

Πέρα από αυτά, η συγκυρία μοιάζει ιδανική! Ανακριτής, ΣΔΟΕ και λοιποί που εμπλέκονται στην έρευνα, πρέπει να ολοκληρώσουν το έργο τους και να βοηθήσουν το άθλημα να βγει σιγά-σιγά από το τέλμα, που οι ίδιοι οι παράγοντες, είτε με τις πράξεις τους είτε με τη σιωπή τους, το έχουν οδηγήσει.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x