Fight Club - Στα χαρακώματα

FC: Ένα πράσινο μαρτύριο 30 αγωνιστικών

Ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός θέλει γκρέμισμα με ξαναχτίσιμο με λιγότερους ορόφους και χαμηλότερη αντικειμενική αξία, αλλά τουλάχιστον με πιο γερά θεμέλια.

Κάποτε οι «μικρές» και «μικρομεσαίες» ομάδες που πήγαιναν ΟΑΚΑ να παίξουν με τον Παναθηναϊκό, σκέφτονταν πώς θα γίνει το «θαύμα» να τσιμπήσουν τον βαθμό της ισοπαλίας - αν το κατάφερναν μάλιστα, στο τέλος αγκαλιάζονταν και πανηγύριζαν σαν να είχαν νικήσει! Τώρα, πάνε στο ΟΑΚΑ για να κερδίσουν κι όχι απλά το σκέφτονται ή το λένε μεταξύ τους, αλλά το δηλώνουν φόρα - παρτίδα στα ΜΜΕ. Και πολύ καλά κάνουν, αφού είναι ένας απόλυτα ρεαλιστικός στόχος απέναντι σε αυτόν τον Παναθηναϊκό.

Η Ξάνθη κέρδισε τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ χωρίς να ζοριστεί και πολύ. Ναι μεν έβαλε ένα σουτ ο Ντιέ από το σπίτι του που έκρινε το ματς, ναι μεν θα μπορούσε να έχει προηγηθεί ο Παναθηναϊκός με τα σουτ του Πάπε Σο ή του Καζιγιάμα που σφύριξαν δίπλα από το δοκάρι, αλλά μην ξεχνάμε ότι θα μπορούσαν οι φιλοξενούμενοι να ανοίξουν το σκορ νωρίτερα αν ο Κάκος είχε δει το πέναλτι και αποβολή του Καρνέζη στον Ονουάτσι και δεν έκρινε ότι ο Νιγηριανός έπεσε μόνος του, δείχνοντάς του και κάρτα για θέατρο.

Με άλλα λόγια ξέφραγο αμπέλι έχει γίνει το ΟΑΚΑ και η χαρά του φιλοξενούμενου, που μπορεί μέχρι πρότινος να έψαχνε βαθμουλάκια για να μην μπει σε περιπέτειες παραμονής, αλλά μετά το ματς με τον Παναθηναϊκού τονώνεται και βαθμολογικά και ψυχολογικά τόσο, που μέχρι και play-offs μπορεί να ονειρεύεται. Εύκολο βέβαια φαίνεται όλο αυτό, απέναντι σε μια ομάδα σαν τον Παναθηναϊκό που δεν έχει αρχή, μέση και τέλος, που στο Περιστέρι ή την Τρίπολη μπορεί να παίζει σαν ομάδα και στο ΟΑΚΑ με την Ξάνθη σαν καφενές, που τη μια παίρνει βοήθεια από τον Φάμπρι και την άλλη μένει αβοήθητη από έναν προπονητή που επιμένει επί 90 λεπτά να έχει τον Ζέκα για φορ, που ψάχνει για φορ και παίρνει κάποιον που θα παίξει σε ενάμιση μήνα και από την άλλη χάνει για έναν μήνα τον Βελάσκεζ, αλλά παίρνει στόπερ παρόλο που έχει άλλους τρεις διαθέσιμους.

Και το βασικότερο όλων για μένα είναι, ότι παρόλο που ο Φάμπρι έχει την όψη και την φήμη «Λοχαγού», είναι αυστηρός και φωνακλάς και «δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του», ο καθένας κάνει ό,τι γουστάρει: ο Κουίνσι τη μια κινείται απειλητικά προς την εξέδρα και την άλλη απειλητικά προς το Λονδίνο, πολλοί και διάφοροι μανουριάζουν με αντίπαλους και διαιτητές, τους κάνει παρατηρήσεις μετά το τέλος του ματς κι εκείνοι του απαντάνε στον ίδιο θυμωμένο τόνο... Χάος σε όλα τα επίπεδα, διοίκηση και προπονητής δεν μπορούν ούτε να επιβληθούν στους παίκτες ούτε να επιβάλλουν κυρώσεις, πολύ απλά διότι όταν είσαι ασυνεπείς στις πληρωμές, δεν μπορείς εύκολα να τρίξεις και τα δόντια - πώς να ζητήσεις από τον άλλον να είναι συνεπής και επαγγελματίας, όταν δεν είσαι εσύ;

Μ’ αυτά και μ’ αυτά ο Παναθηναϊκός μάλλον ξεχνάει πεντάδες και play-offs και θα περιμένει καρτερικά να τελειώσουν οι 30 αγωνιστικές με τις λιγότερες δυνατές «γρατζουνιές». Και αμέσως μετά, καλό θα είναι να καθίσουν κάτω όσοι έχουν τη διάθεση να ασχοληθούν, να φωνάξουν και 1-2 ανθρώπους που να κατέχουν το τόπι και να γκρεμίσουν αυτό το έκτρωμα, αυτό το κτίσμα που είναι γεμάτο κακοτεχνίες, αυθαιρεσίες και ημι-υπαίθριους και να το ξαναφτιάξουν απ’ την αρχή. Με φτηνότερα υλικά, με λιγότερα τετραγωνικά, με μικρότερη αντικειμενική αξία και πιο λίγους ορόφους, αλλά με γερά θεμέλια και τέτοια αντοχή στους κραδασμούς, που δεν θα πέφτουν σοβάδες στα κεφάλια μετά από κάθε δυνατό φύσημα του αέρα.

Κώστας Βαϊμάκης

www.fightclub.gr

Κοπιάστε στο... fightclub@sday.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x