Fight Club - Στα χαρακώματα

Λόγια σταράτα vol. V: Άνγκελα Μέρκελ

Η καγκελάριος που κάνει τις πολιτικές της Θάτσερ να φαίνονται φιλεργατικές.

Σ’ αυτή, την πέμπτη εβδομάδα της προσπάθειάς μας να στάξουμε λίγη αλήθεια στο ποτήρι σας, η μαιευτική μέθοδος εφαρμόζεται στη γυναίκα που κινεί τα πολιτικά νήματα της Ευρώπης.

-Καλησπέρα φράου. Ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μας μιλήσετε σε μια μέρα τόσο κρίσιμη για το μέλλον του «ευρωπαϊκού οικοδομήματος» (γέλια).
-Καλησπέρα. Εσείς πήγατε τα λεφτά σας στη Λετονία ή ακόμα;
-Οχι. Και δεν νομίζω ότι είναι αυτό το θέμα μας.
-Α, μην το λέτε... Για το καλό σας το λέω. Αν θέλετε να κάνετε το βήμα παραπάνω ως άνθρωπος και ως καταθέτης. Είναι κάπως σαν τον φιλόδοξο νεαρό παίκτη.
-Δηλαδή;
-Ε τώρα... πφένιχ θέλετε να σας τα κάνω όλα; Μασημένη τροφή; Τέλος πάντων, ας πούμε ότι κάθε πιτσιρικάς που ονειρεύεται να πάιξει στην Μπουντεσλίγκα πρώτα κάνει το αγροτικό του σε μια μικρή ομάδα. Μετά μετακινείται σε μια μεσαίου βεληνεκούς, που ξέρει ότι την παρακολουθούν οι μεγάλες και τέλος -αν είναι ικανός και τυχερός- μεταγράφεται στη Γερμανία. Ε, όπου «αγροτικό» βάλτε την «Ελλάδα», όπου «μεσαίου βεληνεκούς, πλην ελεγχόμενη» βάλτε τη Λετονία και όπου Γερμανία βάλτε τη «Deutsche Bank» κι έχετε όλη την εικόνα.
-Μάλιστα. Το απώτερο σχέδιο, δηλαδή, είναι η υπερσυγκέντρωση κεφαλαίου προς όφελος του μοναχοφαγά;
-Υπερβάλλετε τώρα... Ε, εντάξει, όχι πολύ. Όταν με το καλό μαζέψουμε το «χαρτί» σκοπεύουμε να δώσουμε μερτικό και στους Γάλλους, τους Αυστριακούς, τους Ελβετούς και άλλους καλούς φίλους.
-Α, στα γιουσουφάκια σας εννοείτε...
-Δεν θα το έθετα έτσι. Ας πούμε καλύτερα ότι μοιραζόμαστε κοινά συμφέροντα.
-Ναι... να στραγγίξετε οικονομικά και κοινωνικά τον ευρωπαϊκό Νότο ας πούμε, πριν σας πάρει κι εσάς για τα καλά η μπάλα;
-Έχει έρθει η ώρα για τις πρώην υπερτροφικές οικονομίες να πληρώσουν τον λογαριασμό. Και μη μου πείτε τώρα «γιατί η Κύπρος και όχι η Ελβετία ή το Λιχτενστάιν που είναι εξίσου “βρώμικες”;» γιατί θα σας χαρακτηρίσω αδαή στα περί υψηλής ληστρικής. Τι δεν καταλαβαίνετε;
-Δεν καταλαβαίνω γιατί η Ευρωζώνη αρνείται να αποδεχθεί το γεγονός ότι στην κατάσταση που βρίσκεται αυτό το οικονομικό σύστημα-Φρανκενστάιν, ο σκληρός πυρήνας της πρέπει να αναλάβει κάποια από τα επιμέρους βάρη των κρατών-μελών.
-Ποτέ! Σιγά μη διαλύσουμε την πολιτική ετών για να συναγελαζόμαστε με τον κάθε ταλαίπωρο, καρμίρη Ευρωπαίο...
-Επιτέλους, «λυθήκατε» και τα λέτε χύμα... Για πείτε μου αλήθεια: Αυτή είναι η Ευρώπη των λαών που ονειρευτήκατε;
-Το μόνο που ονειρεύτηκα είναι η επανεκλογή μου στην καγκελαρία και η διασφάλιση ότι θα έχουμε κι εμείς λόγο και μερίδιο στο φυσικό αέριο της Μεσογείου και της Αδριατικής, για να μην μας κουνιούνται και πολύ τα Ρωσάκια.
-Αρνείσθε ακόμα και τώρα να δείτε την ευρύτερη εικόνα, έτσι δεν είναι; Πάλι με φαντάσματα, μεγαλομανίες και ιδεοληψίες πορεύεστε.
-Πάψτε επιτέλους! Χάσαμε δυο πολέμους από καθαρή ατυχία, αυτή είναι η τρίτη και φαρμακερή! Έχουμε κερδίσει το δικαίωμα να είμαστε αλαζόνες!
-Παίζει επικίνδυνα το μάτι σας φράου, οπότε θα σας θέσω μια τελευταία ερώτηση: Αν, καθώς φαίνεται, το μόνο που μας ενώνει στην ήπειρό μας πλέον είναι ένα κωλο-νόμισμα, μήπως θα ήταν φρονιμότερο για όλους να το διαλύσουμε και ο καθένας να κάνει κουμάντο στο σπίτι σου σύμφωνα με τις δυνάμεις του;
-Δεν τελειώσαμε ακόμα τα πειράματα, κύριε. Και μέχρι να συμβεί αυτό, κανένα πειραματόζωο δεν επιτρέπεται να εξέλθει του εργαστηρίου. Auf wiedersehen μέχρι νεοτέρας.

Γιάννης Τσαούσης

www.fightclub.gr

Κοπιάστε στο... fightclub@sday.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x