Δελτία Τύπου

Black Friday 2018: Ευκαιρία να μάθεις τα δικαιώματά σου

Όλα όσα πρέπει να προσέξεις στις αγορές σου.

Συχνά συζητάμε ότι για το αν ο Έλληνας καταναλωτής γνωρίζει καλά τα δικαιώματά του ή όχι, και η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε όλοι τη δυνατότητα να μελετήσουμε ένα νομικό κείμενο ή τον χρόνο να ασχοληθούμε με «λεπτομέρειες».

Παρ’ όλα αυτά, η άγνοια του νόμου δεν είναι και η καλύτερη επιλογή, οπότε τουλάχιστον τα βασικά στοιχεία, καλό είναι να τα έχουμε κατά νου, ειδικά τώρα που οι εκπτώσεις και η περίφημη Black Friday βρίσκονται καθημερινά στο προσκήνιο.

Η «βίβλος» των δικαιωμάτων του καταναλωτή είναι ο νόμος 2251 του 1994 (ναι, είναι τόσο παλιός αλλά έχει συμπληρωθεί κατά καιρούς).
To Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή στην Ελλάδα (European Consumer Center Greece, https://www.eccgreece.gr), διαθέτει εξαιρετική πληροφόρηση, όχι μόνο για αγορές προϊόντων αλλά και για άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα ένα ταξίδι, και εκεί μπορείτε να βρείτε τον νόμο 2251 και να τον διαβάσετε με την ησυχία σας εδώ

Με βάση λοιπόν την ισχύουσα κατάσταση, είναι πολύ ενδιαφέρον να θυμόσαστε στοιχεία όπως τα παρακάτω:

- Έχετε δικαίωμα να υπαναχωρήσετε από μία αγορά και μάλιστα αναίτια (απλά επειδή αλλάξατε γνώμη), εντός 14 ημερών. Αυτό μάλιστα σημαίνει και αποδέσμευση των χρημάτων σας, αρκεί να επιστρέψετε την αρχική αγορά, στην κατάσταση που την παραλάβατε.

- Δεν επιτρέπεται το «κλείσιμο» μίας αγοράς μέσω προκαταβολής. Μπορείτε να το κάνετε επειδή σας βολεύει και το έχετε συμφωνήσει, αλλά δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση.

- Ελέγξτε την εγγύηση και δείτε ότι καλύπτει τις Ευρωπαϊκές οδηγίες.

- Σε περίπτωση αντικατάστασης ή επισκευής, η εγγύηση ανανεώνεται αυτόματα από την αρχή για όλο το προϊόν εάν πρόκειται για προϊόν αντικατάστασης ή για το ανταλλακτικό εάν πρόκειται για επισκευή.

- Εάν κάποια στιγμή πρέπει να αποδειχθεί κάποιο πρόβλημα σε μία αγορά, το βάρος της απόδειξης το φέρει ο πωλητής, όχι ο αγοραστής. Μάλιστα, τυχόν συμφωνία για το αντίστροφο δεν ισχύει γιατί πρόκειται για καταχρηστικό όρο.

Όλα αυτά, αποτελούν βέβαια μερικά μόνο σημεία που αξίζουν την προσοχή σας. Καλό είναι να βρείτε λίγο χρόνο και να δείτε τα δικαιώματά σας πιο αναλυτικά και στη συνέχεια να… ξεχυθείτε στην αγορά για τις σούπερ προσφορές που και φέτος σίγουρα θα την κατακλύσουν!

Σε κάθε περίπτωση είναι καλό να εμπιστευθείτε για τις αγορές ηλεκτρονικών ειδών σας κάποιο από τα μεγάλα καταστήματα που παρέχουν όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x