Επικαιρότητα

Die Welt: Μέρκελ – Ντράγκι σώζουν την Ελλάδα!

Για σχεδόν βέβαιη συμφωνία Αθήνας – δανειστών κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Die Welt, την Τρίτη. Καταλυτικό ρόλο στην απόφαση να διασωθεί η χώρα «έπαιξαν» η Άνγκελα Μέρκελ και ο Μάριο Ντράγκι.

Θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές, «βλέπει» η γερμανική “Die Welt”. Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας κάνει λόγο για σχεδόν βέβαιη συμφωνία, επισημαίνοντας πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παράσχει τελικά στη χώρα την απαιτούμενη ρευστότητα, απομακρύνοντας τον κίνδυνο ενός “Grexit”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η απόφαση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να στηρίξει την παραμονή της Αθήνας στο ευρώ.

Στον απόηχο των πληροφοριών στα γερμανικά ΜΜΕ, θα συναντηθούν το απόγευμα της Τρίτης στη Φρανκφούρτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο συντονιστής της διαπραγμάτευσης & αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Διαδοχικές επαφές σε Παρίσι και Βρυξέλλες έχει από το πρωί της Τρίτης ο Γιάνης Βαρουφάκης, με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν και τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Ειδικότερα, η Die Welt εκτιμά πως μέχρι την επίτευξη συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα παράσχει την απαιτούμενη ρευστότητα στην Αθήνα.

Η εφημερίδα εξηγεί ότι, καθώς προχωρούν με αργούς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις, ο Μάριο Ντράγκι αποφάσισε να προσφέρει στην Ελλάδα τη ρευστότητα που χρειάζεται για να αποπληρώσει τα δάνειά της.

Βάσει πληροφοριών της Die Welt, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να προχωρήσει σε νέα μέτρα που θα αποφέρουν τουλάχιστον 10-12 δισ. επιπλέον έσοδα σε μία διετία, αλλά και περικοπές δαπανών 1-2 δισ. ευρώ, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να λάβει την τελευταία δόση του δεύτερου προγράμματος βοήθειας από την Ευρώπη.

Την στήριξη της Αθήνας έχει αποφασίσει η καγκελάριος Μέρκελ, ενδεχομένως παρά την αντίθετη γνώμη του υπουργού της των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η Welt εξηγεί η Ελλάδα δεν είναι πιθανό να λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται τον Μάιο διότι απαιτούνται μερικές ημέρες ή εβδομάδες για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια το πρόγραμμα πρέπει να εγκριθεί. Οπότε, εκτιμά ότι είναι πιο ρεαλιστικό ότι η Αθήνα θα λάβει τη βοήθεια τον Ιούνιο ίσως και τον Ιούλιο.

Μέχρι τότε η χώρα χρειάζεται ενδιάμεση χρηματοδότηση, την οποία και θα λάβει αφού ουδείς επιθυμεί να εγκαταλείψει την Ελλάδα, την ώρα που κινείται προς τη σωστή (κατ’ αυτούς) κατεύθυνση.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τη Die Welt, αυτή που θα προσφέρει τη ρευστότητα με την αγορά κρατικών ομολόγων της Ελλάδας είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο διοικητής της, Μάριο Ντράγκι.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x