Επικαιρότητα

Eurogroup με το βλέμμα στα σενάρια για την ενισχυμένη εποπτεία

Η επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup όπως επίσης και το ύψος της δόσης έχουν «προεξοφληθεί».

Κορυφώνονται σήμερα το απόγευμα οι… πανηγυρικές εκδηλώσεις (και δηλώσεις) από την πλευρά της κυβέρνησης με αφορμή το επικείμενο κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης και την έγκριση μιας ακόμη δόσης ύψους περίπου 6,7 δις. ευρώ. Η επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup όπως επίσης και το ύψος της δόσης έχουν «προεξοφληθεί» μετά και τα όσα συζητήθηκαν την Παρασκευή στοEuroworking Group.

Εκεί που πλέον εστιάζεται το ενδιαφέρον είναι στις σκληρές διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν από την επομένη κιόλας του κρίσιμου σημερινού Eurogroup. Μετά τον σύντομο… εορτασμό για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης σε χρόνο ρεκόρ, την εκταμίευση των 6,7 δις. ευρώ (κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως διαδικασία μετά το Πάσχα) αλλά και την επικείμενη έξοδο στις αγορές για την άντληση περίπου 3 δις. ευρώ μέσω της έκδοσης 7ετούς ομολόγου, ξεκινάει ένας μεγάλος… ανήφορος για την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.

Βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης θα είναι και το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων που θα πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής με στόχο να φτάσουμε στην έξοδο από το μνημόνιο.

Οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύμηνες και σκληρές καθώς:
1. Από τον Φεβρουάριο κιόλας, θα πρέπει το ΔΝΤ να δώσει τα πρώτα δείγματα προθέσεων σχετικά με το αν θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι. Φεβρουάριος είναι ο μήνας της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος που έχει εγκρίνει το ΔΝΤ για την Ελλάδα από τον περασμένο Ιούλιο. Η απόφαση για το ΔΝΤ όμως εξαρτάται από το τι θα πουν οι Ευρωπαίοι σχετικά με το χρέος.

2. Ο κατάλογος με τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 82 επιπλέον εκκρεμότητες. Η πιο σημαντική θα είναι το δημοσιονομικό του 2019. Θα πειστεί το ΔΝΤ ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να φτάσει στο 3,5% του ΑΕΠ χωρίς να χρειαστεί να έρθει νωρίτερα η μείωση του αφορολογήτου; Θα επιτραπεί η ενεργοποίηση του «καλού πακέτου» μέτρων του 2019;

3. Το μείζον θέμα θα είναι το χρέος. Ποια θα είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτησή του και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του; Ποια «ανταλλάγματα» θα πρέπει να προσφέρει η Αθήνα για να ενεργοποιηθούν (σ.σ είναι δεδομένο ότι θα ζητηθεί η ανάληψη δεσμεύσεων για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων).

4. Το τέταρτο μεγάλο θέμα θα είναι η μορφή που θα λάβει η προστασία της Ελλάδας προκειμένου να ολοκληρωθεί η έξοδός της στις αγορές. Η λύση της προληπτικής γραμμής στήριξης ισοδυναμεί με μνημόνιο γι’ αυτό θα αναζητηθεί μια «υβριδική λύση» που θα προβλέπει ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» χωρίς όμως αυτό να αποτελεί ουσιαστικά νέο δάνειο από τον ESM.

H δόση
Η εισήγηση που θα έχουν μπροστά τους οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα ορίζει ότι το συνολικό ποσό της δόσης των 6,7 δις. ευρώ θα πρέπει να σπάσει –σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από το υπουργείο Οικονομικών- σε δύο δόσεις ως εξής:

· Τα 5.7 δισ. θα δοθούν με την ολοκλήρωση των τεχνικών εκκρεμοτήτων των τελευταίων προαπαιτουμένων και χωρίς νέα συνεδρίαση του Eurogroup, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Aπό αυτά τα 5.7 δισ.:

· Tα 3,3 δισ. ευρώ, θα καλύψουν τις δανειακές υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου μέχρι το τέλος Ιουνίου.

· Tα 1,9 δισ. ευρώ θα διοχετευτούν για την ενίσχυση του ταμειακού αποθέματος (cash buffer). Ουσιαστικά θα είναι το πρώτο βήμα υλοποίησης της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο προηγούμενοEurogroup και η οποία προέβλεπε ότι το cash buffer θα πρέπει να χτιστεί σταδιακά. Ανάλογο «μοντέλο» είχε εφαρμοστεί και στην Ιρλανδία η οποία ξεκίνησε να φτιάχνει το μαξιλάρι ασφαλείας πολλούς μήνες πριν την επίσημη έξοδο από το μνημόνιο.

· Tο υπόλοιπο 0.5 δισ.? αποτελεί την πρώτη από τις δύο δόσεις για την εξόφληση ληξιπροθέσμων οφειλών. Η εκταμίευση θα γίνει ύστερα από έλεγχο της πορείας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού δημοσίου στο χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2017.

· Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ θα δοθεί στα μέσα Απριλίου με βάση την πορεία εξόφλησης των ληξιπροθέσμων κατά την περίοδο μέχρι και το τέλος Μαρτίου. Ο μνημονιακός στόχος για πλήρη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου έως και το τέλος Ιουνίου του 2018 παραμένει.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x