Betmasters

Eurovision 2015: Οι πιθανότητες πρωτιάς της Ιταλίας και δύο αουτσάιντερ

Ο Λάμπρος Γκαραγκάνης προτείνει στο sport-fm.gr τρεις πιθανές νικήτριες για τον 60ό Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού, σε αποδόσεις για όλα τα γούστα.

Το σύστημα διεξαγωγής με τους δύο ημιτελικούς και τον τελικό έχει μία παγίδα για τις χώρες που προκρίνονται απευθείας στο τελευταίο μέρος. Τα τραγούδια τους ολόκληρα ακούγονται μία φορά και ψηφίζονται μία φορά. Σημαντικό χάντικαπ έναντι στις συμμετοχές, οι οποίες έχουν προκριθεί (και ψηφιστεί) από τους δύο ημιτελικούς. Στον τελικό διαγωνισμό της Βιέννης θ΄ ακουστούν 27 τραγούδια.

Απευθείας, χωρίς τη διαδικασία ημιτελικού, πέρασαν Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και η Αυστραλία, η οποία μετέχει για πρώτη φορά ως καλεσμένη και μάλιστα πλασάρεται σε υψηλές θέσεις στα προγνωστικά. Ευνοημένες από τις ψήφους από τη χώρα της Ωκεανίας αναμένεται να είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ελλάδα, λόγω των μεταναστών οι οποίοι διαμένουν εκεί.

Από τις επτά προαναφερθείσες συμμετοχές ωραίο τραγούδι έχει η Ισπανία («Amanecer»), με την Edurne να είναι εντυπωσιακή παρουσία. Ως εκεί… Πολύ δύσκολα θα διεκδικήσει θέση ψηλά. Μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση είναι η Ιταλία, η οποία μετέχει ξανά τα τελευταία χρόνια μετά τη λήξη του εμπάργκο της! Το «Grande Amore» των καλλίφωνων Il Volo είναι μελωδικότατο, μα όχι και πολύ Eurovisionικό.

Μείον πώς είναι στα ιταλικά: Δύο φορές έχει κερδίσει ιταλικός στίχος, στις νίκες της Ιταλίας το 1964 και το 1990! Πάντα υπάρχει το ερωτηματικό «ποιοί θα ψηφίσουν την Ιταλία;». Πέρυσι ήρθε 21η στην Κοπεγχάγη… Φέτος ίσως ήρθε η σειρά της να πάρει ξανά την «κούπα» και να έρθει η δικαίωση, τη οποία περιμένει σαν μέλος των «Big Five». Το 2,55 αποτελεί, αναλογικά με τα παραπάνω, χαμηλή απόδοση, υπάρχει ρεύμα όμως κι αυτό παίζει ρόλο.

Από εκεί και πέρα ακολουθούν δύο επιλογές εντελώς διαφορετικού ύφους, οι οποίες θ΄ αναφερθούν στη συνέχεια. Όσον αφορά την ελληνική συμμετοχή, φέτος, ίσως είναι η αξιοπρεπέστατη των τελευταίων ετών. Η Μαρία-Έλενα Κυριάκου – χωρίς καμία προβολή – πέρασε από τον πρώτο ημιτελικό μαζί με Αρμενία, Βέλγιο (είναι στα φαβορί), Εσθονία, Σερβία, Ουγγαρία, Ρωσία, Αλβανία, Ρουμανία και Γεωργία.

Το «One last breath» διαγωνίζεται 17ο, σε μία θέση που λογίζεται καλή. Η εμφάνιση στον ημιτελικό της Τρίτης (19/5) ήταν εντυπωσιακή, όμως στον τελικό αν έρθει η δεκάδα θα είναι βόμβα μεγατόνων. Λόγω των γνωστών συμμαχιών καλά πλασαρίσματα αναμένεται να έχουν Εσθονία, Ρωσία (μέσα στην πεντάδα), Σερβία και Γεωργία. Από τον δεύτερο ημιτελικό πέρασαν Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Νορβηγία, Ισραήλ, Λετονία, Αζερμπαϊτζάν, Σουηδία, Κύπρος, Πολωνία και Σλοβενία.

Για την Κύπρο ήταν τεράστια επιτυχία η εξέλιξη αυτή, μα ως εκεί. Η Σουηδία δίνεται ακόμη και πρώτη, αλλά η νίκη του 2012 είναι πολύ κοντά! Κρατάμε δύο αουτσάιντερ: Η Σλοβενία μπορεί να βρει συμμαχίες. Το «Here for You» της Marayaa διαγωνίζεται πρώτο κι αυτό είναι κακό, όμως δεν παύει να είναι από τα ωραιότερα τραγούδια του διαγωνισμού φέτος. Σε ήχους Eurovision το κυριότερο και σε απόδοση 55,00 κάτι ψιλά τα αξίζει…

Η ερμηνεύτρια έχει μία περίεργη χροιά στη φωνή, που θυμίζει «μαύρη» αμερικάνικη pop κι αρέσει. Το πιο δύσκολο είναι να κάνει τη μεγάλη έκπληξη η Πολωνία, η οποία πληρώνει 150,00! Όνειρο θερινής νυκτός; Ίσως… Στην περίπτωση της περυσινής νικήτριας Conchita η Ευρώπη στάθηκε απέναντι σε ομοφοβικές συμπεριφορές. Στον πρώτο ημιτελικό οι Φινλανδοί συμμετέχοντες, καλλιτέχνες με νοητική στέρηση, δεν μπόρεσαν ν΄ αγγίξουν τους θαυμαστές της Eurovision με το «Aina mun pitaa» των 85 δευτερολέπτων!

Η Monika Kuszynska, αντίθετα, στον δεύτερο με το «In the name of love» το πέτυχε από το αναπηρικό της καροτσάκι… Μέτρια η μπαλάντα, ωραία παρουσία, όμως, η Πολωνή που αναγκάστηκε να καθηλωθεί σε αμαξίδιο μετά από τροχαίο που είχε σε νεαρή ηλικία. Μόνο και μόνο που μετέχει ίση μεταξύ ίσων είναι νίκη. Μπορεί να πλασαριστεί σε καλή θέση, τραγουδά 18η και το ενδεχόμενο πρωτιάς – όσο μακρινό κι αν μοιάζει – δεν είναι για 150,00 απόδοση. Πέρυσι η πολωνική συμμετοχή είχε πάρει την τιμητική 14η θέση!

Η ΠΡΟΤΑΣΗ (1)
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ – ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΕΛΙΚΟΥ
ΚΩΔΙΚΟΣ 001 – 141: ΙΤΑΛΙΑ (2,55)

Η ΠΡΟΤΑΣΗ (2)
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ – ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΕΛΙΚΟΥ
ΚΩΔΙΚΟΣ 001 – 211: ΣΛΟΒΕΝΙΑ (55,00)

Η ΠΡΟΤΑΣΗ (3)
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ – ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΕΛΙΚΟΥ
ΚΩΔΙΚΟΣ 001 – 161: ΠΟΛΩΝΙΑ (150,00)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x