Επικαιρότητα

Fitch: Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο Β-

Από CCC, που ήταν προηγουμένως - Οι προοπτικές χαρακτηρίζονται θετικές

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας στο Β- από CCC, που ήταν πριν, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, με τις προοπτικές να χαρακτηρίζονται ως θετικές.

Στην ανακοίνωση του αμερικανικού οίκου, όπως αναφέρει το newmoney.gr, τονίζεται ότι η αναβάθμιση αντανακλά την εκτίμησή του ότι η εικόνα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα βελτιωθεί, εφόσον υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με το πρόγραμμα που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), υπάρξει μείωση του πολιτικού ρίσκου, βιώσιμη ανάπτυξη του ΑΕΠ, αλλά και εφαρμοστούν τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ψηφιστεί έως το 2020.

Κατά τον Fitch, η επιτυχημένη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μειώνει τους κινδύνους υπονόμευσης της οικονομικής ανάκαμψης τόσο από τυχόν μείωση της εμπιστοσύνης όσο και από τυχόν αύξηση των χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, ο οίκος εκτιμά ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί, χωρίς να προκαλέσει κάποια αστάθεια και το Eurogroup θα δώσει το πράσινο φως, προκειμένου να υπάρξει σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το 2018.

Αναφορικά με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, ο οίκος εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ στο διάστημα 2017-19, με το χρέος να υποχωρεί στο 169,5% του ΑΕΠ το 2019 -εφόσον, όμως, επιτευχθεί ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης 3,4%.

Ο Fitch τοποθετεί τις δικές του εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 1,6% φέτος και στο 2,1% για το 2018, τονίζοντας ότι ανάκαμψη της επενδυτικής ζήτησης, υποχώρηση της ανεργίας και περαιτέρω μείωση των χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα θα στηρίξει και την εγχώρια ζήτηση.

Επιπρόσθετα, εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει και νέα έξοδο στις αγορές, προκειμένου από τη μία πλευρά να επεκτείνει τις περιόδους ωρίμανσης των χρεών της, αλλά και να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι μετρητών», το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει μετά τη λήξη του προγράμματος στήριξης.

Ο οίκος θεωρεί αρκούντως απίθανη την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αβεβαιότητα, ενώ κάνει ειδική αναφορά στη μεγάλη διαφορά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα, που εκ παράδοσης στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις.

Ειδική αναφορά γίνεται στον τραπεζικό τομέα, με τον Fitch να υπογραμμίζει ότι παραμένει «εύθραυστος», αν και έχει υπάρξει βελτίωση των συνθηκών. Δύο εκ των βασικών του προβλημάτων είναι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και ο αργός ρυθμός επιστροφής των καταθέσεων.

Αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το ποσοστό τους το οποίο διαμορφώνεται στο 45% επί των συνολικών χορηγήσεων χαρακτηρίζεται ως «πεισματικά υψηλό», ενώ τονίζεται ότι μπορεί να υπάρξει βελτίωση της όλης εικόνας με την εφαρμογή και του εξωδικαστικού διακανονισμού.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x