Επικαιρότητα

«Greece is back» -Τι εννοεί ο πρωθυπουργός με την φράση που είπε στις ΗΠΑ (video)

«Greece is back» είπε σε ακροατήριο ομογενών στο Σικάγο ο Αλέξης Τσίπρας, μια φράση που προκάλεσε συζητήσεις.

«Greece is back» είπε σε ακροατήριο ομογενών στο Σικάγο ο Αλέξης Τσίπρας, μια φράση που προκάλεσε συζητήσεις.

«Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα επέστρεψε (Greece is back)» είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός χειροκροτούμενος για να διευκρινίσει: «Και όταν λέω επέστρεψε, δεν εννοώ στο παρελθόν, στο ίδιο μοντέλο το οποίο μας έφερε στην κρίση. Αφήνουμε πίσω όχι μόνο την κρίση, αλλά το μοντέλο που μας οδήγησε σ’ αυτή».

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα έγινε στο δείπνο που παρέθεσε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σικάγο προς τιμήν του στο National Hellenic Museum και ήταν μέρος του νέου αφηγήματος της κυβέρνησης προς άγραν επενδύσεων.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να καθησυχάσει ομογενείς και ξένους επενδυτές σχετικά με τις επενδύσεις διαβεβαιώνοντας για την φιλικότητα που πλέον διέπει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέναντί τους.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός κάλεσε τους ομογενείς να βοηθήσουν: «Ειδικά σήμερα που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, που η Ελλάδα επέστρεψε, χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας, και πιστεύω ότι αυτή η δύναμη της ομογένειας, και στην οικονομία και στην πολιτική, θα είναι κινητήριος δύναμη και στη δική μας προσπάθεια να ξανακάνουμε την Ελλάδα δυνατή, ισχυρή και αυτοδύναμη» είπε με έμφαση προσθέτοντας ότι «η χώρα πέρασε μια μεγάλη περιπέτεια τα τελευταία χρόνια αλλά τώρα μπορεί να πατά ξανά στα πόδια της και να κοιτάζει με αισιοδοξία για τις επόμενες γενιές».

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Chicago Council of Global Affairs, τόνισε ότι οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί, οι εξαγωγές έχουν επίσης αυξηθεί κατά τη διάρκεια των πρώτων οκτώ μηνών ενώ παράλληλα ο τουρισμός έχει ενισχυθεί κατά 5 εκατομμύρια. Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο αριθμός των τουριστών αναμένεται να αγγίξει τα 25 εκατομμύρια μέχρι το 2021. Μάλιστα, ανέφερε ότι η ανεργία έχει μειωθεί κατά 5,4% ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι του χρόνου το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 7,4%. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι όλα αυτά «δεν συνέβησαν τυχαία».

Ανέφερε, επίσης, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει με πολιτικές που δίνουν προτεραιότητα στην καινοτομία, κάνουν τη χώρα πιο φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις ενώ παράλληλα εκμεταλλεύονται την εξειδικευμένη ελληνική αγορά εργασίας.

Τόνισε, επίσης, ότι τώρα είναι η ώρα να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η συνεργασία της Ελλάδας με την Ελληνοαμερικανική κοινότητα.



Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε στις επαφές του στο Σικάγο.

Ο πρωθυπουργός, συναντήθηκε με ομογενείς και Αμερικανούς επιχειρηματίες και απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με τη γραφειοκρατία, την πολυνομία και τα ζητήματα που προκαλούν εμπόδια στις επενδύσεις. Στη συνάντηση συμμετείχαν δώδεκα επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας, της καινοτομίας, της πληροφορικής και της υψηλής τεχνολογίας, το real estate, τις αερομεταφορές, τα funds.

Το βράδυ του Σαββάτου ο κ. Τσίπρας παρακάθισε σε δείπνο με επιχειρηματίες που παρέθεσε προς τιμή του ο πρόεδρος της Calamos Investments, Τζον Κάλαμος. Η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε εκεί τις δυνατότητες και την προοπτική επενδύσεων στην Ελλάδα

Επίσης διερεύνησε τις δυνατότητες προσέλκυσης επενδύσεων και από τον χώρο της 7ης Τέχνης, επισκεπτόμενος τα Cinespace Film Studios του ομογενή Alex Pissios.

Για επενδύσεις συζήτησε τη Δευτέρα και με τον κυβερνήτη του Ιλινόι

Το θέμα της προσέλκυσης επενδύσεων και ενίσχυσης της παραγωγής, συζήτησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο κυβερνήτης της Πολιτείας του Ιλινόι, Μπρους Ράουνερ, στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο κυβερνήτης αναφέρθηκε στην υλοποίηση της στρατηγικής του για την προσέλκυση επενδύσεων στην Πολιτεία του Ιλινόι και ειδικότερα σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες εξερχόμενη από την κρίση, καθώς σε ανάλογη κατάσταση έχει βρεθεί και το Ιλινόι με επιτυχία. Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι επενδύσεις είναι τομέας υψηλού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, η οποία, όπως τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός, έχει ανακάμψει δυναμικά και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση η προσέλκυση επενδύσεων.

Από κοινού οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στη σημαντική παρουσία και συμβολή της ελληνικής Ομογένειας στην Πολιτεία του Ιλινόι.

Θερμή υποδοχή από τον δήμαρχο του Σικάγο

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με το δήμαρχο του Σικάγο, Rahm Emanuel ο οποίος καλωσόρισε τον Αλέξη Τσίπρα με πολύ θερμά λόγια.

Χαρακτήρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό σημαντικό προοδευτικό ηγέτη συμοληρωνοντας ότι είναι σημαντικό οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη να προωθούν την κοινωνική ατζέντα.

Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών ο δήμαρχος, που γνωρίζει την ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού με ειδικότητα στο χωροταξικό σχεδιασμό που έχει σπουδάσει ο κ. Τσίπρας, του ανέλυσε το σχέδιο ανάπλασης της παραλίμνιας περιοχής του Σικάγο καθώς και το διευρυμένο σχέδιο αστικής ανάπλασης με έμφαση στο πράσινο και τους χώρους κοινωνικής ωφέλειας, γεγονός που έχει αναβαθμίσει και την πόλη και το επιπεδο ζωής.

Αναφέρθηκε επίσης στο μοντέλο ήπιας αναψυχής το οποίο έχει επιλέξει η πόλη του Σικάγο με σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργος επισήμανε τη συμβολή της ελληνικής κοινότητας στην ανάπτυξη της πόλης του Σικάγο, αναφέρθηκε εκτενώς στην δυναμική που έχει η ελληνική ομογένεια. Αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια της χώρας η οποία βρίσκεται σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x