Πόλο

LEN Champions League Final 8: Να διατηρήσει τα κεκτημένα θέλει ο Ολυμπιακός

Για ακόμη μια χρονιά, η τελική φάση του LEN Champions League που θα πραγματοποιηθεί στο Ανόβερο, θα έχει ελληνικό χρώμα με την συμμετοχή του περσινού πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακού.

Στην Γερμανία και συγκεκριμένα στο Ανόβερο, εκεί όπου μεταξύ 6-8/6 θα διεξαχθεί η τελική φάση του Champions League πόλο των ανδρών για την σεζόν 2018/2019, βρίσκεται από την Τρίτη (4/6) ο νταμπλούχος Ελλάδος και πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός, με σκοπό να κατακτήσει το συγκεκριμένο τρόπαιο για δεύτερη συνεχόμενη φορά και τρίτη συνολικά στην ιστορία του.

2018/2019

Στην 56η «έκδοση» του θεσμού, επιλέχτηκε το Ανόβερο για να διοργανώσει την τελική φάση. Η αλήθεια είναι ότι στη Γερμανία γίνεται μεγάλη προσπάθεια έτσι ώστε να αναπτυχθεί το άθλημα και να επιστρέψει η χώρα μετά από πολλά χρόνια στις επιτυχίες του παρελθόντος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1990 και μετά, δεν έχει να επιδείξει κάτι αξιόλογο τόσο σε εθνικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Από την μια η μεγάλη Δυναμό Μαγδεμβούργου διαλύθηκε μετά την ένωση της Γερμανίας, ενώ από την άλλη η τέσσερις φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης την δεκαετία του ΄80 Σπαντάου, έχει αποδυναμωθεί αισθητά.

Από ελληνικής πλευράς το σύνολο του Θόδωρου Βλάχου θα συμμετάσχει για έβδομη φορά σε τελική φάση του θεσμού, αφού πήρε την πρόκριση τερματίζοντας στην δεύτερη θέση του ομίλου στον οποίον βρισκόταν, με συγκομιδή 30 βαθμούς σε 14 παιχνίδια. Την πρόκριση πήραν επίσης από τον όμιλο του, η 36 φορές πρωταθλήτρια Κροατίας/Γιουγκοσλαβίας και τέσσερις φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης Γιουγκ, η ιταλική Βερόνα που προβιβάστηκε στην πρώτη κατηγορία της χώρας της μόλις το 2014 και τέλος το Ανόβερο που αν και τερμάτισε στην έκτη θέση, θα συμμετάσχει λόγω του ότι είναι οικοδέσποινα της τελικής φάσης του τουρνουά.

Από το άλλο γκρουπ εξασφάλισαν την συμμετοχή τους, η πολυνίκης του θεσμού (οκτώ τρόπαια) και πανίσχυρη ιταλική Προ Ρέκο την οποία οι ερυθρόλευκοι νίκησαν πέρσι στην έδρα της κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και κατέκτησαν το τρόπαιο, η εδώ και 14 συναπτά έτη πρωταθλήτρια Ισπανίας Μπαρτσελονέτα, η ουγγρική φιναλίστ του μακρινού ημιτελικού το 1989 Φερεντσαβάρος που προκρίθηκε στους ομίλους μέσω προκριματικών και η επίσης ιταλική Μπρέσια που ψάχνει την πρώτη της διάκριση στον θεσμό.

Σύστημα διεξαγωγή

Στα 56 χρόνια ύπαρξης της η διοργάνωση έχει αλλάξει τρεις φορές ονομασία. Champions Cup, Champions League, LEN Euroleague «πέρασαν», μέχρι να καταλήξουμε στο σημερινό LEN Champions League. Επίσης αλλαγές υπήρξαν και στον τρόπο διεξαγωγής της τελικής φάσης, με τελευταία, την αντικατάσταση του Final 6 από το Final 8 πριν μερικά χρόνια.

Η διοργάνωση περιλαμβάνει 16 ομάδες εκ των οποίον οι 12 λαμβάνουν την λεγόμενη wild card που τους εξασφαλίζει την απευθείας συμμετοχή στους ομίλους. Για να συμπληρωθεί το πάζλ των 16 ομάδων, εκκρεμούν άλλες τέσσερις θέσεις οι οποίες δίνονται μέσω προκριματικών αγώνων και αφορούν ομάδες όπου η τελική κατάταξη στα εθνικά τους πρωταθλήματα, προβλέπει την συμμετοχή τους σε αυτή την προκριματική φάση. Από την επόμενη χρονιά, σε αυτά θα αγωνιστούν Βουλιαγμένη (2η) και Απόλλων Σμύρνης (3ος).

Με το που κλείσουν όλες οι θέσεις, οι ομάδες χωρίζονται σε δυο γκρουπ των οκτώ. Περίπου τον Οκτώβριο ξεκινούν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις με αγώνες τόσο εντός όσο και εκτός έδρας, με την μορφή ενός μίνι πρωταθλήματος, όπου οι πρώτες τέσσερις ομάδες από κάθε όμιλο προκρίνονται και στην τελική φάση, γνωστή πλέον και ως Final 8.

Οι ερυθρόλευκοι θα έχουν σε όλα τα παιχνίδια τους την συμπαράσταση των φιλάθλων τους, αν και το κολυμβητήριο μπορεί να φιλοξενήσει μόλις 1700 άτομα, αριθμός που φαντάζει μικρός για τα δεδομένα της διοργάνωσης και του βεληνεκούς των συμμετεχόντων.

ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ

Πέμπτη 6/6/2019

17:00 (1) Γιουγκ – Φερεντσβάρος (προημιτελικός)
18:30 (2) Μπαρτσελονέτα – Βερονα (προημιτελικός)
20:00 (3) Ανόβερο – Προ Ρέκο (προημιτελικός)
21:30 (4) Ολυμπιακός - Μπρέσια (προημιτελικός)

Παρασκευή 7/6/2019

17:00 (5) Ηττημένος(3) - Ηττημένος(4) (θέσεις 5-8)
18:30 (6) Ηττημένος(1) - Ηττημένος(2) (θέσεις 5-8)
20:00 (8) Νικητής(3) – Νικητής(4) (Ημιτελικός)
21:30 (7) Νικητής(1) – Νικητής(2) (Ημιτελικός)

Σάββατο 8/6/2019

17:00 Ηττημένος (5) - Ηττημένος(6) (θέσεις 7-8)
18:30 Ηττημένος (7) - Ηττημένος(8) (Μικρός τελικός)
20:00 Νικητής (5) – Νικητής(6) (θέσεις 5-6)
21:30 Νικητής (7) – Νικητής(8) (Τελικός)

Επιμέλεια: Χρηστός Κατριμουστάκης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x