sport-fm.gr ΘΕΜΑ

La Masia: Όταν το «σχολείο» της Μπαρτσελόνα λέει… αντίο στα ταλέντα του!

Το sport-fm.gr θυμάται τους παίκτες κορυφαίας κλάσης που ανδρώθηκαν στα γήπεδα της Masia και, παρότι την αποχαιρέτησαν, δεν έπαψαν ποτέ να έχουν άρρηκτες σχέσεις μαζί της.

Τίκι- τάκα! Ποδόσφαιρο που μαγεύει τον θεατή, μαγνητίζει το βλέμμα και… σκοράρει. Για άλλους, πάλι είναι ανυπόφορα κουραστικό. Η καταλανική φιλοσοφία της εκ των κορυφαίων ακαδημιών του κόσμου… La Masia. Είναι το διαβατήριο ώστε κάθε εκκολαπτόμενος ποδοσφαιριστής να αντιληφθεί τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αγωνίζεται. Είναι το μυστικό στο οποίο βασίζει την επιτυχία της η Μπαρτσελόνα. Μικρά ταλαντούχα «αντράκια», με εκπληκτικές δυνατότητες, θα μετατραπούν σε κορυφαίους μπαλαδόρους, με σκληρή δουλειά και μεθοδευμένη προπόνηση.

Η συμβουλή του Γιόχαν Κρόϊφ στον, τότε πρόεδρο της Μπαρτσελόνα, Γιόζεπ Νούνιεζ, να στήσει μια ακαδημία στα πρότυπα του Άγιαξ, ευλόγησε… το μετέπειτα ποδόσφαιρο! Η Masia είναι δεξαμενή παραγωγής ποδοσφαιριστών παγκοσμίου κλάσης! Παιδιά από τα σπλάχνα της οδήγησαν την Μπαρτσελόνα στην κορυφή, εκεί όπου βρίσκεται τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Παιδιά που ξεκίνησαν από τα φυτώρια, υπηρέτησαν την Μπαρτσελόνα και συνεχίζουν. Άλλοι πάλι αποχωρούν, όπως το πιο αγαπημένο παιδί της, ο Αντρές Ινιέστα. Ο αρτίστας των Μπλαουγκράνα με το αστείρευτο ταλέντο και την ταπεινή συμπεριφορά, έγινε εκ των κορυφαίων του κόσμου, αλλά και η σημαία των Καταλανών.

Με αφορμή την αποχώρηση του Ινιέστα από την… εκλεκτή της καρδιάς του, Μπαρτσελόνα, ας δούμε ποιοι παίκτες παγκοσμίου κλάσης, έχουν μεγαλώσει με τα… διδάγματα και τη ιδεολογία της Masia, αποχώρησαν, όμως οι δεσμοί μαζί της είναι άρρηκτοι.

Ο προπονητής: Πεπ Γκουαρντιόλα
Το σύμβολο της επιτυχίας της Masia! O Πεπ ήταν το πρώτο μεγάλο ταλέντο που προέκυψε από την περίφημη «αγροικία» της Μπαρτσελόνα. Το αδύναμο παιδί με την εξαιρετική τεχνική και αντίληψη, μαθήτευσε στο πλευρό του αείμνηστου Γιόχαν Κρόϊφ, δουλεύοντας την ταχύτητα της σκέψης και της πάσας. Έτσι, ο βραχύσωμος μέσος από τις ακαδημίες, μετατράπηκε σε κλειδί της υπερ-ομάδας του «ιπτάμενου» Ολλανδού.

inner

Ιδεολογικά αναθρεμμένος με τις παραδόσεις του καταλανικού συλλόγου. αποδείχτηκε ο καταλληλότερος, και έτσι έχτισε μια ομάδα γύρω από αποφοίτους της ακαδημίας. Διαφορετικές ποδοσφαιρικές προσωπικότητες, μα διαθέτοντας συγκεκριμένο στυλ και ιδεολογία. Από εκείνον ξεκίνησαν όλα…

Η ενδεκάδα του Πεπ… α λα Μασία!


Τερματοφύλακας
Βίκτορ Βαλντέζ
Περίπου για μια δεκαετία αποτελούσε τον βασικό τερματοφύλακα των «Μπλαουγκράνα». Το διπλό «όχι» στον Τιερί Ανρί, έδωσε τον τίτλο του Τσάμπιονς Λίγκ το 2005/06. Τόλμησε να αρνηθεί και στον Κριστιάνο Ρονάλντο, κατακτώντας το τρόπαιο κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, και το τρέμπλ, το 2009. Όμως, το 2013, αποφάσισε να μην ανανεώσει με τους Καταλανούς και ο δρόμος τον οδήγησε στους «Κόκκινους διαβόλους». Στην Γιουνάιτεντ δεν είχε την αντιμετώπιση που περίμενε από τον Φαν Χάαλ, καταλήγοντας στη Σταντάρ Λιέγης. Περιπλανήθηκε μετά τη φυγή του από την Μπαρτσελόνα, όμως συνεχίζει να είναι ο καλύτερος πορτιέρε στην ιστορία του καταλανικού κλαμπ.

inner

Άμυνα
Μάρτιν Μοντόγια
Θεωρήθηκε ο διάδοχος του Ντάνι Άλβες, τότε, μετά το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα το 2011. Άρτια αμυντική τοποθέτηση, αλλά και επιθετικές επιδρομές, ένα ταλέντο που γρήγορα ξεχώρισε στα μάτια του Γκουαρντιόλα. Όμως, η αναίτια πτώση της απόδοσής του, έδωσε το δικαίωμα… στον Τίτο Μαρτίνο, αλλά και μετέπειτα στον Λουίς Ενρίκε να μην τον υπολογίζουν στα πλάνα τους, δεδομένου ότι με τον Αργεντίνο στο πάγκο έπαιξε 19 παιχνίδια τη σεζόν 2013/14, όμως με τον Ισπανό μόλις ένα. Έτσι, αποφάσισε να λύσει τα δεσμά του με την αγαπημένη του Μπάρτσα!

Αλμπέρτο Μποτία
Ο γνώριμος στους Έλληνες φιλάθλους, Αλμπέρτο Μποτία, πέρασε κι αυτός από τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα. Όσο άρτια κι αν τα πήγε στην 2η ομάδα των Καταλανών και στη «Liga Segunda», παρόλα αυτά δεν είχε την ίδια τύχη στην πρώτη ομάδα! Είχε μόλις μία συμμετοχή τη σεζόν 2009/10, έτσι δόθηκε δανεικός στη Σπόρτινγκ Χιχόν. Δεν επέστρεψε ποτέ ξανά στην Καταλονία!

inner

Μαρκ Μπάρτρα
Κατείχε τον τίτλο του πιο διάσημου αστεριού της Μασία! Τίτλος που δόθηκε από τους φανς της ομάδας. Ο Καταλανός κεντρικός αμυντικός, θεωρήθηκε από τους ανθρώπους την ομάδας, ως το εκλεκτό πρόσωπο που ενσωματώνει όλες τις αξίες της Masia. Έκανε το ντεμπούτο του, με την πρώτη ομάδα το 2010, ως αλλαγή, κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης, υπό τις οδηγίες του Πεπ. Όμως, παρά τις σχέσεις λατρείας με τον καταλανικό σύλλογο, αποφάσισε να ακολουθήσει το δρόμο για… το Ντόρτμουντ. Πλέον, είναι κάτοικος της όμορφης Σεβίλλης για λογαριασμός της Ρεάλ Μπέτις.

Μαρκ Μουνιέσα
Ένας από τους καλύτερους αμυντικούς που αποφοίτησαν από τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα τα τελευταία χρόνια! Μάλιστα, οι Ισπανοί των αποκαλούσαν και διάδοχο του Κάρλες Πουγιόλ, καθώς ήταν βασικός σε κάθε ηλικιακό επίπεδο και του δινόταν η ευκαιρία να αναδείξει το ταλέντο του. Οι τραυματισμοί, όμως, του στάθηκαν εμπόδιο κατά τη μετάβασή του στην πρώτη ομάδα. Έτσι, δεν πήρε τις ευκαιρίες που θα έπρεπε, αποχωρώντας το 2013 για την Στόουκ Σίτυ.

Μέσοι
Τσάβι
Συγκεντρωμένος, ήρεμος, φρέσκος! Ο ορισμός του… τίκι τάτα, συνοδευόμενος από την ικανότητά του να ανακαλύπτει κενούς χώρους και να περνά την μπάλα… αέρα από την άμυνα του αντιπάλου. Ένα από τα πιστά παιδιά της ακαδημίας, έπαιξε περισσότερα από 500 ματς με τη φανέλα των Μπλαουγκράνα. Όμως, αποφάσισε να την αποχωριστεί για Καταρ…αμένες πολιτείες, λίγο πριν κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Ο «εγκέφαλος» της πιο πετυχημένης Μπαρτσελόνα, οξυδερκής και ευρηματικός, ήταν από τα πιο αγαπημένα ντουέτα παγκοσμίως με τον «Δον Κιχώτη», Αντρές Ινιέστα!

Αντρές Ινιέστα
Ο «Δον Κιχώτης» δεν είναι ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής… Είναι ένας αρτίστας της μπάλας! Δεν τρέχει μέσα στο γήπεδο, αλλά… γλιστράει μέσα από τους αντιπάλους του. Από αμυντικός μέσος, εξελίχθηκε σε ένα εφευρετικό playmaker, με απίστευτη ευελιξία. Ένα μοναδικό μείγμα ταλέντου, τεχνικής και ιδιοσυγκρασίας. Η τηλεπαθητική επικοινωνία με Μέσι και Τσάβι, δημιούργησε μια τριπλέτα που προκαλεί τρικυμίες στους αντιπάλους και παραλήρημα στους φιλάθλους.

inner

Η αξία του παίκτη και ανθρώπου Ινιέστα είναι τεράστια. Μόνο τρεις παίκτες έχουν χειροκροτηθεί από τους φίλους της Ρεάλ μέσα στο Σαντιάγο Μπερναμπέου. Ο Μαραντόνα, ο Ροναλντίνιο και ο Ινιέστα! Το ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης ότι το ταλέντο του είναι πρωτοφανές. Το παιδί της Masia θεωρείται ο καλύτερος μέσος της γενιάς του, αλλά κι εκ των καλυτέρων όλων των εποχών.

Τιαγκο Αλκάνταρα
Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Masia. Διεθνής με την Εθνική Ισπανίας, αλλά και βασικός, πλέον, με τη Μπάγερν Μονάχου. Ο Ισπανο- Βραζιλιάνος, όταν ξεκίνησε επαγγελματικά με την πρώτη ομάδα των Καταλανών, επιλέχθηκε ώστε να ξεκουράζει τον Τσάβι, αλλά αποφάσισε να φύγει στη Γερμανία. Παρόλα αυτά, αποτελεί σημαντικό κομμάτι από τις πρακτικές του Γκουαρντιόλα, έχοντας υιοθετήσει την φιλοσοφία του Καταλανού κόουτς.

Επίθεση
Σεσκ Φάμπρεγας
Κυανέρυθρο αίμα κυλούσε στις φλέβες του από μικρό παιδί! Όταν η Μασία διεκδίκησε τον 10χρονο, τότε, Σέσκ από τη Ματαρό, ένα ταλαντούχο αστέρι με τρομερή αίσθηση του γκολ, άρχισε να λάμπει στον ουρανό της Καταλονίας. Είδωλό του ο Πεπ Γκουαρντιόλα, παρόλα αυτά ο Καταλανός μεσοεπιθετικός ακολούθησε διαφορετική πορεία. Από τη Μασία, στις ακαδημίες της Άρσεναλ και μετέπειτα στην πρώτη ομάδα του αγγλικού συλλόγου. Όμως δεν μπορούσε να μην επιστρέψει στην ομάδα που από μικρός θαύμαζε, πηγαίνοντας σε αγώνες με τον παππού του.

Σεμνός και χαμηλών τόνων, υιοθέτησε την κουλτούρα της «La Masia» και το στυλ α λα Μπαρτσελόνα, παρά το γεγονός ότι αποχαιρέτησε την αγαπημένη του ακόμα μία φορά. Αυτή τη φορά για την Τσέλσι. Ποιοτικός και δημιουργικός, με ισπανικό ταπεραμέντο και καρδιά πρωταθλητή!

inner

Πέδρο
Σπλάχνο της Masia! Ξεκίνησε στη πρώτη ομάδα, τα πήγε περίφημα, όμως δεν άντεξε για πολύ… Σκόραρε στον τελικό του 2011 στο Τσάμπιονς Λίγκ, αλλά στη συνέχεια, με τον Αλέξις Σάντσες μπροστά του και μετέπειτα με τον Νεϊμάρ, περιθωριοποιήθηκε. Αποφάσισε να φύγει. Αποχώρησε από την Μπαρτσελόνα για την Τσέλσι. Ήταν εντυπωσιακός στο ντεμπούτο του με τους «μπλε», αλλά πλέον αποτελεί δεύτερη επιλογή...

Μπόγιαν Κρκιτς
Ένα αδικημένο ταλέντο! Γεννημένος στη γη τη Καταλονίας, από Σέρβο πατέρα και Ισπανίδα μητέρα, δεν θα μπορούσε να μην αξιοποιηθεί από τα φυτώρια της Μπαρτσελόνα. Ο ταλαντούχος Μπόγιαν, αναμενόταν να ακολουθήσει τεράστια καριέρα, αν και δεν επιβεβαίωσε τις προβλέψεις! Το κάποτε «χρυσό» παιδί της ακαδημίας, η περηφάνια της, αυτός που έσπασε το ρεκόρ του Μέσσι ως ο νεότερος που ντεμπουτάρει στην πρώτη ομάδα (17 ετών και 19 ημερών), αποχώρησε από τους «μπλαουγκράνα». «Για τους οπαδούς ο Πέπ είναι ο καλύτερος προπονητής στον κόσμο αλλά... σε προσωπικό επίπεδο έχει κάνει πράγματα σε μένα που με έχουν πληγώσει πολύ και γι’ αυτό αποφάσισα να φύγω απ' την ομάδα!», είχε πει μετά την αποχώρησή του το 2014. Τουλάχιστον παίζει, μετά τη φυγή του από την Μπάρτσα…

Άννα Νικολάου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x