Στίβος

Luvo Manyonga: Από τα ναρκωτικά... στην κορυφή του κόσμου!

Ο Νοτιοαφρικανός ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής του άλματος εις μήκος, Λούβο Μανιόνγκα, αποδεικνύει πως είναι δυνατόν να επιτύχεις στη ζωή, αφότου «ξεμπερδέψεις» με τα ναρκωτικά.

Μπορείς άραγε να επιτύχεις στη ζωή, αφότου «ξεμπερδέψεις» με τα ναρκωτικά; Ο Νοτιοαφρικανός ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής του άλματος εις μήκος, Λούβο Μανιόνγκα, αποδεικνύει (και με το παραπάνω), πως είναι δυνατόν. Σήμερα, γίνεται 28 ετών και του ευχόμαστε να τα εκατοστίσει. Ή μήπως καλύτερα, να τα 9ρίσει...;

Η ιστορία του ξεκίνησε στον δήμο Μπεκουένι, της πόλης Παάρλ (βρίσκεται νοτιοδυτικά της Νοτίου Αφρικής). Εκεί μεγάλωσε και αγάπησε τον στίβο. Γιος οδηγού περονοφόρου ανυψωτικού οχήματος και οικιακής καθαρίστριας. Ο πατέρας του Τζον, έλειπε αρκετά συχνά από το σπίτι, οπότε η «ανατροφή» του, έπεσε στα χέρια, κυρίως, της μητέρας του Τζόις.

Από μικρή ηλικία, κατάλαβε πως έχει κλίση στα άλματα, παίρνοντας μέρος σε διάφορους τοπικούς αγώνες. Εκεί, τον «ανακάλυψε» ένας προπονητής της περιοχής, ονόματι Μάριο Σμιθ, ο οποίος, εντυπωσιασμένος με το ταλέντο του νεαρού τότε, Λούβο, τον ώθησε στον πρωταθλητισμό (με την προοπτική να γίνει επαγγελματίας).

Οι πρώτες μεγάλες «πτήσεις»

Ο Μανιόνγκα πέτυχε την πρώτη σημαντική εμφάνιση της καριέρας του, το 2009, στον Μαυρίκιο. Σε ηλικία 18 μόλις ετών, κατάφερε να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Παναφρικανικό πρωτάθλημα Εφήβων (Κ-20), με άλμα στα 7,49 μ. Τελείωσε την σεζόν με ατομικό ρεκόρ, 7,65 μ. στο μήκος, καθώς και με 15,54 μ. στο τριπλούν.

Ακολούθησε μια «ονειρική» σεζόν. Το 2010, «πέταξε» για πρώτη φορά πάνω από τα 8 μέτρα! Συγκεκριμένα στα 8,19 μ. σε ένα μίτινγκ στην Γερμανία. Το συγκεκριμένο άλμα (εκείνη την περίοδο), βρισκόταν στα καλύτερα 10 άλματα όλων των εποχών, από αθλητές ηλικίας 20 και κάτω.

Λίγους μήνες αργότερα,έζησε την μεγαλύτερη στιγμή, της μέχρι τότε καριέρας του. Τον Ιούλιο, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων (Κ-20) στο Μόνκτον του Καναδά! Στην 6η και τελευταία προσπάθειά του, πήδηξε στα 7,99 μέτρα, αφήνοντας στην δεύτερη θέση τον Ισπανό Κάσερες, για 9 μόλις εκατοστά.

Ο νεαρός Λούβο γίνεται «Άνδρας»

Μπαίνοντας το 2011, εξακολουθεί να βρίσκεται σε «φόρμα». Τον Ιούλιο πετυχαίνει νέο ατομικό ρεκόρ σε μίτινγκ στην Φινλανδία, φτάνοντας στα 8,26 μ. Αυτή η επίδοση τον έβαλε στους «κορυφαίους 15» της σεζόν, δίνοντάς του το «εισιτήριο» για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών, στην Ντέγκου της Νότιας Κορέας.

Κάνοντας ένα άλμα στα 8,04 μ. στον προκριματικό, κατάφερε να περάσει στον τελικό, αφήνοντας «έξω» τον συμπατριώτη του Μοκοένα (Αργυρό μετάλλιο στην προηγούμενη διοργάνωση).

Στον τελικό ξεκίνησε «ζεστά» με άλμα στα 8,21 μ. Δεν μπόρεσε να πετύχει κάτι καλύτερο στις επόμενες 5 προσπάθειές του, καταλαμβάνοντας τελικά την 5η θέση. Στην πρώτη του εμφάνιση στο «big stage» παρακαλώ!

Από την «πτήση», στην πτώση…

inner

Αντιθέτως με τις δύο προηγούμενες χρονιές, το 2012 ήταν μια χρονιά που, ο Μανιόνγκα, θέλει να ξεχάσει... Τα 80.000 Ραντ (νόμισμα Νοτίου Αφρικής), που κέρδισε με τις επιτυχίες τις προηγούμενης σεζόν, «διατάραξαν» την ζωή του.

Η οικογένεια και οι φίλοι του στηρίχθηκαν οικονομικά από αυτόν, με αποτέλεσμα να μείνει «άφραγκος» σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα. Φανταστείτε πως ο προπονητής του, πρόσφερε δικά του χρήματα στην οικογένεια Μανιόνγκα, ώστε να μπορέσει να αφοσιωθεί ο Λούβο στην προπόνηση.

Δεν άργησε να έρθει η καταστροφή... Εκείνη την περίοδο, ο Λούβο έγινε τακτικός χρήστης ναρκωτικών ουσιών. Συγκεκριμένα, έκανε χρήση της ουσίας «Tik», γνωστή και ως Μεθαμφεταμίνη, (κοινό ναρκωτικό στην περιοχή του). Το χρησιμοποιούσε για προσωπική του ευχαρίστηση και όχι για αγωνιστικούς λόγους (ντόπινγκ).

Τον Μάρτιο όμως βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ, πριν από ένα μίτινγκ, με την ποινή του να «αγγίζει» τα 2 χρόνια! Ο προπονητής του Μάριο Σμιθ, πάλεψε με «νύχια και με δόντια» για να κατέβει όσο λιγότερο δυνατόν, η ποινή, με επιχειρήματα όπως: «Δεν έκανε χρήση για αγωνιστικούς λόγους», «Η οικογένεια βρίσκεται σε άθλια οικονομική κατάσταση», «Η εκπαίδευση του ήταν ελλιπέστατη, σχετικά με το θέμα του ντόπινγκ». Τελικά, μετά από πολλή συζήτηση... η ποινή «έπεσε» στους 18 μήνες.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, 2 χρόνια αργότερα, ο προπονητής του σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Η ειρωνεία ήταν πως, πήγαινε να επισκεφτεί, τον αθλητή του και την οικογένειά του, στο σπίτι τους στο Μπεκουένι. Ο Λούβο, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην κηδεία του προπονητή του, καθώς είχε κάποια «μπλεξίματα»... με κάποιους φίλους-χρήστες «Tik».

Η επιστροφή στο σκάμα!

2014 πλέον, και ο Λούβο είναι «καθαρός» από ναρκωτικά και από ποινές. Στόχος του, ποιος άλλος... από την επιστροφή! Μετακομίζει στην Πρετόρια, αφήνοντας «πίσω» τους δαίμονές τους.

Με την βοήθεια του προέδρου της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Γκίντεον Σαμ, ο Λούβο θα προπονείται στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου της Πρετόρια, με τα έξοδα πληρωμένα.

Τον αναλαμβάνει ο Τζον ΜακΓκράθ. Ιρλανδός προπονητής κατάρτισης δύναμης. Στον συγκεκριμένο κύριο, «χρωστάει» πάρα πολλά ο Λούβο, (όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως).

2016... Ο Μανιόνγκα έχοντας χάσει 4 ολόκληρες σεζόν επιστρέφει και πάλι στα «ψηλά»! Τον Μάρτιο, πετυχαίνει ατομικό ρεκόρ και κορυφαία επίδοση της σεζόν στον κόσμο, σε μίτνγκ στην Πρετόρια, με άλμα στα 8,30 μ. Συμμετείχε επίσης και σε μίτινγκ «Diamond League» στη Ρώμη, ξεπερνώντας και εκεί τα 8 μέτρα.

Ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο!
inner

Έχοντας κερδίσει πριν λίγες μέρες και στο Παναφρικανικό πρωτάθλημα, το ασημένιο μετάλλιο, με άλμα στα 8,23 μ. (με ευνοϊκό άνεμο), ο Λούβο, πηγαίνει «φορτσάτος» στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο.

Προκρίνεται στον τελικό ως 4ος, καθώς πήδηξε 8,20 μ. (χωρίς καν να ιδρώσει...), στον προκριματικό.

Τελικός λοιπόν! Μετά τις πρώτες τέσσερις προσπάθειες «καμαρώνει» στην πρώτη θέση με 8,28 μ. 5η προσπάθεια... Ατομικό ρεκόρ! 8,37 μ. Περιμένει, περιμένει... Και στην 6η και τελευταία προσπάθεια, ο Αμερικανός Χέντερσον του «κλέβει την μπουκιά από το στόμα» με άλμα μόλις 1 εκ. μακρύτερο...
Αυτό δεν πτοεί όμως τον Λούβο, καθώς κερδίζει το Ασημένιο μετάλλιο. Και το πανηγυρίζει με την ψυχή του...

Ο Τελικός του άλματος εις μήκος στους Ολυμπιακούς Αγώνες τους Ρίο:



Επιτέλους! Στην Κορυφή του Κόσμου

inner

Το 2017 φαίνεται να είναι η χρονιά του. «Μπήκε» πολύ δυνατά, πετώντας (όχι, δεν θα βάλω εισαγωγικά αυτή τη φορά) στα 8,65 μέτρα! Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι είναι νέο ατομικό ρεκόρ και καλύτερη παγκόσμια επίδοση της χρονιάς...

Τα καλύτερα έρχονται τον Αύγουστο του 2017, καθώς κερδίζει (επιτέλους!) το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου. Νικητήριο άλμα στα 8,48 μ.

Άλμα στα 8,62 μ. τον Ιούνιο του 2017 στο Ένγκελο της Ολλανδίας:



Δεν σταματάει να πετάει!
Άλλο ένα επίτευγμα για τον Νοτιοαφρικανό. Ασημένιο μετάλλιο, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου το 2018, στο Μπέρμιγχαμ. Άλμα στα 8,44 μ. και νέο ρεκόρ Αφρικής (για τον κλειστό στίβο). Μπροστά του, (για 2 εκατοστά) μονάχα ο 19χρονος Κουβανός Ετσεβαρία, ή αλλιώς, «το παιδί θαύμα».

Μέσα στην χρονιά πηδούσε ασταμάτητα πάνω από τα 8μιση μέτρα, με σημαντικότερο το 8.58 σε Ρώμη και Λονδίνο, στα μίτινγκ του «Diamond League».

«Τα βράδια ονειρεύομαι ότι πηδάω 9 μέτρα. Πριν πεθάνω, θα το κάνω»

inner

Ξεπέρασε τα ναρκωτικά, πήρε Ολυμπιακό μετάλλιο, έγινε Παγκόσμιος πρωταθλητής. Μένει κάτι άλλο; Α, ναι! Να γίνει ο πρώτος αθλητής στην ιστορία του αγωνίσματος που ξεπερνάει τα 9 μέτρα, (εξού και η ευχή στον πρόλογο). Το παγκόσμιο ρεκόρ το κατέχει ο Μάικ Πάουελ με 8,95 μ. από το μακρινό 1991. Το έτος που γεννήθηκε ο Λούβο Μανιόνγκα δηλαδή... Μήπως σημαίνει κάτι αυτό; Δεν μένει, παρά να το δούμε.

Η δήλωση του Μανιόνγκα, στις κάμερες του «diamond league»:



Σε όλους λοιπόν όσοι αναρωτιούνται, σχετικά με το αν μπορείς να «βρεις» τον εαυτό σου και να επιτύχεις, μετά την τακτική χρήση ουσιών, δίνει απάντηση ο Λούβο. Όχι με λόγια, αλλά με πράξεις.

Χρόνια πολλά «Μαχητή» Λούβο Μανιόνγκα, και καλούς αγώνες!

Θοδωρής Αρβανίτης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x