Κώστας Μιαούλης

Mια Κυριακή με άρωμα δεκαετίας ‘80

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για την παραγωγική Κυριακή, που ήταν όμορφη και στις εξέδρες, με λαό σε Τούμπα, ΟΑΚΑ και Νέα Σμύρνη και με όμορφο ποδοσφαιρικό θέαμα.

Θα ξεκινήσω με το πιο σημαντικό για μένα που ήταν η αυξημένη προσέλευση στα τρία συγκεκριμένα γήπεδα. Ειδικά για τη Νέα Σμύρνη και για όσους δεν πρόλαβαν τις εποχές που ο Πανιώνιος μάζευε τόσο και ακόμα περισσότερο κόσμο στο γήπεδο του, ακόμα και σε ματς που δεν ήταν ντέρμπι, πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία. Όπως μεγάλη υπόθεση για το πόσο κοντά είναι ο κόσμος στην ομάδα της Πλατείας στην ομάδα φέτος. Όπως ωραίο ήταν να βλέπεις την Τούμπα να έχει μια εικοσάρα χιλιάδες και βάλε, αλλά και το ΟΑΚΑ να έχει αυξημένη προσέλευση, ειδικά σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες της απελπισίας. Οι φίλοι και των τριών ομάδων αποζημιώθηκαν με το θέαμα και με το παραπάνω. Το να κρατάνε οι ομάδες τους οπαδούς τους αυτή την εποχή είναι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά και οι τρεις τους έχουν τα φόντα να το καταφέρουν.

Ως προς τα καθαρά ποδοσφαιρικά τώρα. Αρχίζοντας με το τελευταίο ματς, ο Ολυμπιακός μπορεί να κρατά τη νίκη και ο κόσμος τα μαγικά του Σεμπά, αλλά όχι κάτι παραπάνω. Η νίκη επί αυτού του αντιπάλου ήταν δεδομένη, όμως οι «ερυθρόλευκοι» έχουν να λύσουν δύο προβλήματα. Αμφότεροι οι τερματοφύλακες του δεν είναι σταθεροί, έχουν σοβαρά θέματα στο παιχνίδι με τα πόδια. Ο Καπίνο σήμερα ήταν απελπιστικός και αυτό αποτελεί το ένα σκέλος του προβλήματος. Το άλλο είναι πως ο Ρομαό, στον οποίο φαίνεται να ποντάρει ο Μπέντο, ως λύση για να αναπληρωθεί το κενό του Μιλιβόγεβιτς, δεν μπορεί να βρει ρυθμό από τη μία μέρα στην άλλη. Το να ζητάς από έναν παίκτη να το καταφέρει, δίχως να έχει αρκετά λεπτά συμμετοχής στα πόδια του τον Φεβρουάριο, είναι τουλάχιστον ουτοπικό. Ο Ολυμπιακός αν δεν βρει λύσεις σε αυτά τα θέματα, τις επόμενες εβδομάδες θ’ αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα.

Η ΑΕΚ μπήκε σε τροχιά καλού ποδοσφαίρου, πολλών γκολ και μεγάλου ενθουσιασμού. Τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν πιο δύσκολα και απαιτητικά ματς, όμως είναι εξαιρετικά σημαντικό το μηδέν που κρατάει πίσω, η πολυφωνία στο σκοράρισμα και το γεγονός πως πλέον ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές είναι υψηλός. Ο Χιμένεθ μετά το τέλος του αγώνα στη NOVA, ανέδειξε ως πρωταγωνιστή τον Πέκχαρτ, έναν παίκτη που σήμερα δεν σκόραρε, αλλά έκανε τεράστια δουλειά, ανοίγοντας χώρους για όλους τους υπόλοιπους και προσφέροντας μια όμορφη ασίστ στον πολύ θετικό σήμερα Μάνταλο, που μπορεί να παίξει και στην άκρη και να είναι χρήσιμος. Αυτόματα οι υπόλοιπες δικαιολογίες για μη καλή απόδοση του, εξαιτίας των θέσεων που τον άλλαζαν και δεν ήταν η αγαπημένη του και οι προκάτοχοι του Μανόλο, πάνε περίπατο. Όταν καταλαβαίνεις πως παίζεις για την ομάδα και όπου γουστάρει ο κόουτς, θα παίξεις όπου σου πουν. Κι ο Μάνταλος, μετά την κριτική που δέχτηκε και μια χαρά έπαιξε στα αριστερά και πολύ πιο ομαδικός ήταν, κρατώντας λιγότερο την μπάλα. Στα συν τα δύο γκολ του Λάζαρου και το ολοκληρωμένο παιχνίδι της ΑΕΚ. Ο Χιμένεθ έχει βάλει και δικά του στοιχεία στην ομάδα, αλλά βρήκε και μια ομάδα που είχε δουλέψει πολλά πράγματα, όμως ο Μοράις δεν ήταν κανονικός προπονητής. Ωστόσο παρέδωσε κανονική ομάδα.

Ο ΠΑΟΚ έκανε ντέρμπι ένα ματς που δεν έπρεπε να έχει φτάσει εκεί. Παρόλα αυτά πήρε νίκη σε ματς που αν γινόταν πριν έναν-δύο μήνες θα το είχε χάσει ή με το ζόρι θα είχε φέρει ισοπαλία. Στη φάση του 2-1, δεν ήταν ο Κλάους, αλλά ένα κανονικό σέντερ φορ όπως ο Πρίγιοβιτς που το κάρφωσε παλικαρίσια και βέβαια το γκολ του Ενρίκε χρειάζεται αντανακλαστικά, αίσθηση του που βρίσκεται κάποιος και ταχύτητα σκέψης. Οι δύο μεταγραφές του Δικεφάλου του Βορρά άρχισαν την απόσβεση άμεσα και ο ΠΑΟΚ μπορεί να βλέπει τη συνέχεια στο πρωτάθλημα με μεγαλύτερη αισιοδοξία, αρκεί όμως να λύσει τα αμυντικά του θέματα, γιατί κενά υπάρχουν εκεί. Ο κόσμος έδωσε βροντερό «παρών» στην Τούμπα, βρίσκεται δίπλα στην ομάδα, που σε διάρκεια παίζει φέτος το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα.

Μαζί με τον ΠΑΟΚ, ο τρομερός Πανιώνιος. Μια «Λερναία Ύδρα» που όσους και να δώσει, πάντα θα υπάρχουν κάποιοι άλλοι να συμπληρώσουν το κενό. Μια καλοκουρδισμένη βιομηχανία ποδοσφαίρου και ανάδειξης ποδοσφαιριστών που μπορεί να δώσει νέα πνοή ακόμα και σε παίκτες που είχαν πάρει την κάτω βόλτα στην καριέρα τους. Ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς πέρασε φέτος τον Πανιώνιο σε άλλο επίπεδο, αφού οι «κυανέρυθροι» όχι απλά δεν παίζουν δίνοντας χώρο στον αντίπαλο στα περισσότερα παιχνίδια, αλλά ματς με το ματς είναι εκείνοι που προσπαθούν να επιβληθούν, παίρνοντας τα ηνία στο ματς σαν μεγάλη ομάδα. Ο κόσμος στηρίζει αυτή την εκπληκτική προσπάθεια. Ο «μπαρουτοκαπνισμένος» αρχηγός Παναγιώτης Κόρμπος έβαλε την γκολάρα της ζωής του και οι παραπάνω από 5.500 φίλοι του Ιστορικού, αφού γυναίκες και παιδιά, μπήκαν δωρεάν στο γήπεδο πανηγύρισαν με την ψυχή τους μια σπουδαία νίκη και τη συνέχεια μιας εκπληκτικής πορείας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x