NBA

NBA: Τα ονόματα των ομάδων και οι 30 ιστορίες πίσω από αυτά

Ακόμα και οι πιο παθιασμένοι υποστηρικτές των ομάδων του «μαγικού κόσμου» του ΝΒΑ, ίσως να μην γνωρίζουν τις ιστορίες μέσα από τις οποίες γεννήθηκαν τα σημερινά προσωνύμια των αγαπημένων τους κλαμπ.

Η ιστορία, τα ονόματα, τα σήματα και τα χρώματα των ομάδων του NBA αποτελούν ξεχωριστό κι άκρως ενδιαφέρον κεφάλαιο για τους φίλους του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ποιοι εμπνεύστηκαν τα ονόματα των 30 κλαμπ που αγωνίζονται σήμερα στη λίγκα αλλά και ποια ιστορία μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτά. Ας δούμε, λοιπόν, πώς πήρε η κάθε ομάδα το σημερινό της προσωνύμιο, κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΑΤΛΑΝΤΑ ΧΟΚΣ: Πριν από τους Atlanta Hawks υπήρχαν οι Tri-cities Blackhawks. Οι τρεις πόλεις, Molina, Rock island και Davenport γνωστές και ως Tri-cities βρίσκονται στα δυτικά των Η.Π.Α. Κάποτε, τα εδάφη αυτά ανήκαν στις ινδιάνικες φυλές Sauk και Kickapoo, οι οποίες πολέμησαν την Αμερικανική κυβέρνηση, με ηγέτη τους μια εμβληματική μορφή της Ινδιάνικης ιστορίας, με το όνομα Blackhawk (μαύρο γεράκι). Όταν η ομάδα μετακόμισε στο Μιλγουόκι το 1951, το όνομα Blackhawks συντομεύτηκε και έγινε Hawks. Το όνομα διατηρήθηκε κι όταν η ομάδα μετακόμισε τo 1955 στο Σεντ Λούις και το 1968 στην Ατλάντα, όπου παραμένει μέχρι σήμερα η έδρα της.

ΙΝΤΙΑΝΑ ΠΕΪΣΕΡΣ: Σύμφωνα με το βιβλίο «Yankees to Fighting Irish: What Behind Your Favourite Team Name του Michael Leo Donovan», το όνομα Pacers αποφασίστηκε το 1967 από τους αρχικούς μετόχους της ομάδας και αποτελεί αναφορά στην πλούσια ιστορία των αγώνων αυτοκινήτων της πολιτείας Ιντιάνα. «Pacer» λέγεται το αυτοκίνητο που βγαίνει και θέτει το ρυθμό κατά τη διάρκεια μιας κόκκινης σημαίας στους αγώνες ράλι, Indy 500, οι οποίοι διεξάγονται κάθε χρόνο στην Ιντιανάπολις.



ΚΛΙΒΕΛΑΝΤ ΚΑΒΑΛΙΕΡΣ: Η λέξη Cavaliers, η οποία προέρχεται από το ιταλικό ΄΄cavalier΄΄, σημαίνει «Ιππότες». Η ομάδα από το Κλίβελαντ του Οχάιο πήρε την συγκεκριμένη ονομασία το 1970, ύστερα από διαγωνισμό στον οποίο μπορούσαν να ψηφίσουν όλοι οι κάτοικοι της πόλης. Τα άλλα ονόματα που είχαν προταθεί ήταν Jays, Foresters, Towers και Presidents. Τελικά επικράτησε το όνομα Cavaliers, το οποίο πρότεινε ένας πολίτης, ο Jerry Tomko, μέσω ενός γράμματος που έστειλε στην εφημερίδα «Plain-Dealer», η οποία διοργάνωνε την ψηφοφορία, γράφοντας τα εξής: «Οι ιππότες αντιπροσωπεύουν ένα γκρουπ γενναίων, άφοβων ανδρών, οι οποίοι δεν παραδίνονταν ποτέ, ανεξάρτητα από τις πιθανότητες που είχαν».

ΜΑΪΑΜΙ ΧΙΤ: Οι τρεις φορές πρωταθλητές NBA, πήραν το όνομα τους Heat (ζέστη) εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στην πόλη της Φλόριντα από τον Ιούνιο μέχρι και τα μέσα Οκτώβρη, όταν η θερμοκρασία την ημέρα δεν πέφτει κάτω από τους 29 βαθμούς Κελσίου. Οι ιδιοκτήτες της ομάδας επέλεξαν τη συγκεκριμένη ονομασία μεταξύ εκατοντάδων προτάσεων από απλούς φίλους της ομάδας, όπως για παράδειγμα Tornados, Sharks και Barracudas.

ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ: Λόγω της μεγάλης παράδοσης που έχει η πολιτεία Ουισκόνσιν στο κυνήγι ελαφιού, η ονομασία Bucks (αρσενικό ελάφι) ταίριαζε απόλυτα ως προσωνύμιο για τo νέο franchise της πόλης του Μιλγουόκι. Το όνομα επιλέχθηκε μεταξύ 14.000 άλλων προτάσεων ύστερα από ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στο Μιλγουόκι. Μεταξύ αυτών και το Skunks, δηλαδή κουνάβια, το οποίο ευτυχώς, δεν κέρδισε τον διαγωνισμό.

ΜΠΟΣΤΟΝ ΣΕΛΤΙΚΣ: Η ονομασία που έλαβε η ομάδα της Βοστώνης, οφείλεται σε έμπνευση του ιδρυτή της, Walter Brown. Οι αρχαίοι Κέλτες θεωρούνται πρόγονοι των Ιρλανδών, οι οποίοι φτάνοντας στην Αμερική στα μέσα του 17ου αιώνα ίδρυσαν την πόλη της Βοστώνης. Από εκεί προήλθε και η ιδέα του Brown, ο οποίος προσπάθησε να συσχετίσει με τη νεοσύστατη ομάδα του, το έντονο ιρλανδικό στοιχείο της πόλης. Παρά τις αντιρρήσεις ενός από τους υπαλλήλους του, ο οποίος υποστήριζε πως καμία ομάδα με ιρλανδικό όνομα δεν κατάφερε να κερδίσει κάποιο τίτλο στη Βοστώνη, εκείνος επέμεινε στην αρχική του απόφαση λέγοντας: «Το όνομα έχει σπουδαία μπασκετική παράδοση από τους παλιούς Original Celtics της Νέας Υόρκης και επιπλέον η Βοστώνη είναι γεμάτη από Ιρλανδούς. Θα φορέσουμε πράσινα και θα τους πούμε Boston Celtics».

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ ΝΕΤΣ: Οι New Jersey Americans, όπως ήταν η πρώτη ονομασία των Brooklyn Nets, εντάχθηκαν στο NBA το 1967 και μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη την επόμενη σεζόν, αλλάζοντας το προσωνύμιο τους σε Nets (δίχτυα). Ένα όνομα που προφανώς παραπέμπει στο διχτάκι της στεφάνης. Ονομάστηκαν έτσι για να μοιάζουν με τα ονόματα των ομάδων baseball (Mets) και American football (Jets) της Νέας Υόρκης. Πριν από τη σεζόν 1977-78, η ομάδα επέστρεψε στο Νιου Τζέρσεϋ κρατώντας το όνομα Nets και το 2012 μετακόμισε στην πόλη που εδρεύει σήμερα, το Μπρούκλιν.

ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΝΙΚΣ: Η λέξη Knicks είναι συντομογραφία της λέξης Knickerbockers, το οποίο ήταν ένα είδος παντελονιού που δίπλωνε λίγο πάνω από τους αστραγάλους. Το παντελόνι αυτό φορούσαν οι πρώτοι Ολλανδοί που αποίκισαν στη περιοχή που δεσπόζει σήμερα η μητροπολιτική, Νέα Υόρκη. Η επιλογή του ονόματος «Knickerbockers» έγινε από τον πρώτο πρόεδρο της ομάδας, Ned Irish, και τα διοικητικά μέλη της, ύστερα από ψηφοφορία. Αργότερα το όνομα συντομεύτηκε σε Knicks, όπως παραμένει μέχρι και σήμερα.



ΝΤΙΤΡΟΪΤ ΠΙΣΤΟΝΣ: Το πρώτο όνομα των σημερινών Detroit Pistons ήταν «Fort Wayne Zollner Pistons», εμπνευσμένο από τον επιχειρηματία και ιδιοκτήτη της ομάδας, Frank Zollner, ο οποίος κατασκεύαζε έμβολα (πιστόνια) αυτοκινήτων στην μικρή πόλη της Ιντιάνα, Fort Wayne. Αργότερα, όταν η ομάδα άλλαξε περιοχή και μεταφέρθηκε στο Ντιτρόιτ (επονομαζόμενη Motor City), παρέμεινε μόνο το «Pistons», το οποίο ταίριαζε απόλυτα με την πόλη που ήταν η «καρδιά» της Αμερικάνικης αυτοκινητοβιομηχανίας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΟΥΙΖΑΡΝΤΣ: Οι «μάγοι» της Ουάσινγκτον παρουσιάστηκαν στη σκηνή του NBA για πρώτη φορά τη σεζόν 61 – 62’ με το όνομα «Chicago Packers» κι ένα χρόνο αργότερα ως «Chicago Zephyrs». Την επόμενη αγωνιστική περίοδο και μέχρι το 1973 βρέθηκαν στην Βαλτιμόρη αλλάζοντας το προσωνύμιο τους σε Bullets (σφαίρες), ενώ από το 1973 η έδρα τους βρίσκεται στην πρωτεύουσα των Η.Π.Α, Ουάσινγκτον. Το 1996 ο πρόεδρος της ομάδας, Abe Pollin, αποφάσισε να αλλάξει το όνομα της ομάδας του, για να εκφράσει τον αποτροπιασμό του για τα φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας που είχαν κατακλύσει την πόλη της Ουάσιγκτον την δεκαετία εκείνη. Ύστερα από δημοψήφισμα επικράτησε το όνομα Wizards ανάμεσα σε άλλα τέσσερα υποψήφια ονόματα (Dragons, Stallions, Express και Sea Dogs).

ΟΡΛΑΝΤΟ ΜΑΤΖΙΚ: Όταν ο Pat Williams, τζένεραλ μάνατζερ των 76ers, ρώτησε την 7χρονη κόρη του Karen για τις εντυπώσεις που της άφησε η πρώτη τους επίσκεψη στην πόλη του Ορλάντο, εκείνη απάντησε με αυθορμητισμό: «Είναι πραγματικά μια μαγική πόλη». Αυτός ο χαρακτηρισμός αποτέλεσε έμπνευση για τον Pat, ο οποίος πρότεινε το όνομα Magic (μαγεία) στον επιχειρηματία Jim L. Hewitt, όταν ο δεύτερος του ζήτησε τη συμβουλή του για την δημιουργία μιας ομάδας NBA με έδρα το Ορλάντο. Το προσωνύμιο Magic προτιμήθηκε έναντι άλλων προτάσεων που έπεσαν στο τραπέζι, όπως Floridians, Juice, Tropics, Aquamen κ.ά. Το όνομα μπορεί να πει κανείς βεβαίως ότι παραπέμπει και στο μαγικό κόσμο του Disney World, που εδρεύει στην πόλη της Φλόριντα και αποτελεί μία από τις τουριστικές ατραξιόν της.

ΣΑΡΛΟΤ ΧΟΡΝΕΤΣ: Όταν ο λόρδος Ερλ Κορνουάλης έδωσε εντολή στα Βρετανικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από την Σάρλοτ -ύστερα από μια ταπεινωτική ήττα από τους Αμερικανούς αποίκους κατά τη διάρκεια του πολέμου ανεξαρτησίας των Η.Π.Α.- αναφώνησε: «Ας φύγουμε από εδώ, αυτό το μέρος είναι μια καταραμένη σφηκοφωλιά». Αυτή η ιστορική φράση εκατό χρόνια αργότερα αποτέλεσε έμπνευση για την βάπτιση της νέας ομάδας που δημιουργήθηκε στην πόλη της Βόρειας Καρολίνας. Η ομάδα από το Σάρλοτ πήρε το όνομα Hornets (Σφήκες) ύστερα από ψηφοφορία, επικρατώντας άλλων ονομάτων όπως, Knights, Spirit, Crown και Stars.



ΣΙΚΑΓΟ ΜΠΟΥΛΣ: Η εξάκις πρωταθλήτρια ομάδα του ΝΒΑ, δεν θα μπορούσε να έχει κάτι λιγότερο από ένα τόσο δυναμικό προσωνύμιο. Το όνομα «Bulls», δηλαδή ταύροι, ήταν επιλογή του ιδιοκτήτη της ομάδας, Richard Klein, ο οποίος αρχικά είχε στο μυαλό του τα ονόματα Matadors και Toreadors, ώσπου ένα βράδυ συζητώντας το θέμα με την οικογένεια του, ο νεαρός γιός του εξέφρασε την άποψη του λέγοντας: «Dad, that's a bunch of bull!» (Μπαμπά, αυτά είναι ένα μάτσο βλακείες»). Έτσι γεννήθηκαν οι Bulls, ένα όνομα που ταίριαζε μάλιστα με το γεγονός ότι η «πόλη των ανέμων», το Σικάγο, είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα εξαγωγής βοδινού κρέατος.

ΤΟΡΟΝΤΟ ΡΑΠΤΟΡΣ: Μια ταινία του Χόλυγουντ ήταν η αιτία επιλογής του ονόματος των Toronto Raptors. Το «Jurassic Park» βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1993 σαρώνοντας τα ταμεία. Έτσι, δύο χρόνια αργότερα όταν οι ιδιοκτήτες του νέου franchise θέλησαν να βρουν το όνομα της ομάδας, πραγματοποίησαν ψηφοφορία σε εθνικό επίπεδο. Λόγω της τρέλας που επικρατούσε εκείνη την περίοδο για τους δεινόσαυρους, το όνομα Raptors επικράτησε έναντι των επιλαχόντων Dragons και Bobcats.



ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ ΣΙΞΕΡΣ: Η πρώτη ονομασία των Sixers, ήταν «Syracuse Nationals» και είχαν ως έδρα τη Νέα Υόρκη. Το όνομα άλλαξε, όταν η ομάδα μετακόμισε στην πόλη όπου στις 4 Ιουλίου του 1776 υπογράφτηκε η διακήρυξη της Αμερικάνικης ανεξαρτησίας. Όπως είναι προφανές η ομάδα της Φιλαδέλφεια πήρε το όνομα «76ers» προς τιμήν εκείνης της ιστορικής στιγμής για το Αμερικάνικο έθνος.

ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΓΙΟΥΤΑ ΤΖΑΖ: Πολλοί απορούν τι σχέση μπορεί να έχει η Jazz μουσική, με την πολιτεία της Γιούτα. Η προφανής απάντηση είναι, καμία. Ωστόσο, η ομάδα ιδρύθηκε το 1974, στην Νέα Ορλεάνη, την πρωτεύουσα της τζαζ μουσικής. Το προσωνύμιο, το οποίο επιλέχτηκε μέσω διαγωνισμού διατηρήθηκε και μετά την μετακόμιση της ομάδας στο Salt Lake City, την πρωτεύουσα της πολιτείας της Γιούτα.

ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΪΤ ΓΟΥΟΡΙΟΡΣ: Ιδρύθηκαν το 1946 στη Φιλαδέλφεια. Οι Warriors (πολεμιστές) αποτελούν μία από τις παλαιότερες ομάδες του NBA και το όνομα τους επιλέχθηκε από τον πρώτο ιδιοκτήτη της ομάδας, Peter A. Tyrrell. Πίσω από το προσωνύμιο τους, «Πολεμιστές», δεν κρύβεται κάποια ιδιαίτερη ιστορία. Ο P.A. Tyrrell επέλεξε το όνομα, θέλοντας, να βγάζει δυναμισμό και μαχητικότητα η νέα του ομάδα. Οι Warriors μετακόμισαν από τη Φιλαδέλφεια στο Σαν Φρανσίσκο μετά τη σεζόν 61 - 62’, διατηρώντας το προσωνύμιο. Όταν η ομάδα εγκαταστάθηκε στο Όκλαντ το 1971, μετονομάστηκε σε Golden State Warriors.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ ΚΛΙΠΠΕΡΣ: Το «Clipper» ήταν ένα μακρύ ιστιοφόρο του 19ου αιώνα. Η ομάδα πήρε το όνομά της, αφού μετακόμισε στο Σαν Ντιέγκο από το Μπάφαλο το 1979. Το Σαν Ντιέγκο υπήρξε ένα πολύ σημαντικό λιμάνι εκείνα τα χρόνια. Πολλά πλοία «Clipper» από τη Νότια Αμερική αγκυροβολούσαν στο Σαν Ντιέγκο και σε άλλα λιμάνια της Καλιφόρνια κατά την εποχή της μεγάλης εισροής χρυσού στην Αμερική, στις αρχές του 1849. Το όνομα παρέμεινε αφότου η ομάδα μεταφέρθηκε στο Λος Άντζελες, ύστερα από απόφαση του ιδιοκτήτη της, Donald Sterling.



ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ ΛΕΪΚΕΡΣ: Η ιστορία των «Λιμνανθρώπων» ξεκινάει από το μακρινό 1947, όταν δύο επιχειρηματίες από την Μινεάπολις, ο Ben Berger και ο Morris Chalfen, αγόρασαν τα δικαιώματα των «Detroit Gems», μιας ομάδας που συμμετείχε στο NBL (National Basketball League). Καθώς η ομάδα μεταφέρθηκε στην καινούργια έδρα της, τη Μινεσότα, οι ιδιοκτήτες αναζητούσαν ένα διαφορετικό όνομα που να ταιριάζει με το νέο σπίτι της ομάδας. Δεδομένου ότι η πολιτεία της Μινεσότα χαρακτηρίζεται ως «Η γη των 10.000 λιμνών», λόγω των χιλιάδων διασκορπισμένων λιμνών που βρίσκονται στην επικράτεια της, επιλέχθηκε το όνομα «Lakers», που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «οι άνθρωποι που ζουν στη λίμνη». Το όνομα παρέμεινε κι όταν η ομάδα μετακόμισε στο Λος Άντζελες, αφού ήδη είχε δημιουργήσει μια παράδοση στην Μινεσότα, κατακτώντας πέντε πρωταθλήματα.



ΜΕΜΦΙΣ ΓΚΡΙΖΛΙΣ: Όταν το Βανκούβερ πήρε το «ΟΚ» από τον David Stern, για την δημιουργία ενός νέου αθλητικού franchise το 1994 προκειμένου να ξεκινήσει να παίζει την επόμενη σεζόν στο ΝΒΑ, οι ιδιοκτήτες της ομάδας είχαν αποφασίσει να της δώσουν το προσωνύμιο «Mounties». Η συγκεκριμένη λέξη χρησιμοποιείται για τα μέλη της Βασιλικής Καναδικής Αστυνομίας κι όπως ήταν φυσικό υπήρξαν αντιδράσεις από τον κόσμο. Τελικά επιλέχθηκε το όνομα «Grizzlies», μετά από διαγωνισμό που διοργάνωσε η τοπική εφημερίδα. Η «Grizzly» είναι ένα είδος καφέ αρκούδας που βρίσκεται κυρίως στον δυτικό Καναδά. Η ομάδα δεν άλλαξε το όνομα της όταν μετακόμισε στο Μέμφις το 2001, παρ’ ότι στην πόλη αλλά και σε ολόκληρη την πολιτεία του Τέννεση δεν υπάρχει περίπτωση να συναντήσει κανείς, καφέ αρκούδα. Μάλιστα την χρονιά εκείνη ο βασικός χορηγός της ομάδας, η «FedEx», ήταν έτοιμη να προσφέρει στους Grizzlies 100 εκατομμύρια δολάρια για να μετονομάσει την ομάδα ως «Express», αλλά το NBA απέρριψε την πρόταση.



ΜΙΝΕΣΟΤΑ ΤΙΜΠΕΡΓΟΥΛΒΣ: Η πολιτεία της Μινεσότα διακρίνεται από πλούσια βλάστηση, πολλές λίμνες, ποτάμια και τεράστιες δασικές εκτάσεις. Μέσα σε αυτό τον φυσικό πλούτο ευδοκιμεί ένα σπάνιο είδος γκρίζου λύκου με το όνομα «Timberwolf» (λύκος των μεγάλων λιμνών). Αυτό το είδος λύκου πρότεινε ο Tim Pope, ένας κάτοικος της πολιτείας, σαν το πιο κατάλληλο προσωνύμιο για την νέα ομάδα της Μινεάπολις (μεγαλύτερη πόλη της Μινεσότα), όταν συμμετείχε στο διαγωνισμό «name-the-team» που διοργάνωσε ο όμιλος ιδιοκτησίας του νέου franchise. Το όνομα «Timberwolves» επικράτησε της πιο δημοφιλούς συμμετοχής στο διαγωνισμό, που ήταν η λέξη «Blizzard» (χιονοθύελλα), μιας και οι ιδιοκτήτες ήθελαν κάτι πιο οικείο που να χαρακτηρίζεται από την πολιτεία που έδρευε η ομάδα.



ΝΙΟΥ ΟΡΛΕΑΝΣ ΠΕΛΙΚΑΝΣ: Λίγο μετά την εξαγορά των New Orleans Hornets από τον επιχειρηματία, Tom Benson, η ομάδα αναζήτησε ένα νέο όνομα, καθώς το «Hornets» δεν είχε καμία σχέση με την πολιτεία της Λουιζιάνα. Το όνομα «Pelicans» επιλέχτηκε διότι ο καφέ πελεκάνος – ένα σπάνιο, προστατευόμενο είδος- ευδοκιμεί στην Λουιζιάνα και αποτελεί το εθνικό πτηνό της πολιτείας.

ΝΤΑΛΑΣ ΜΑΒΕΡΙΚΣ: Οι Dallas Mavericks ιδρύθηκαν το 1980. Πρώτος ιδιοκτήτης ήταν ο επιχειρηματίας Donald Carter, ο οποίος επέλεξε το όνομα «Mavericks» έναντι των «Wranglers» και «Express», ύστερα από ψηφοφορία που διοργάνωσε ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός του Ντάλας. Η λέξη «Maverick» έχει διπλή σημασία και ταιριάζει απόλυτα με την φύση της πολιτείας και της πόλης. Από τη μία ο όρος χρησιμοποιείται από τους καουμπόηδες για τα ζώα που είναι άγρια και ελευθέρα στη φύση, ενώ τον χαρακτηρισμό «Maverick» μπορεί να τον αναφέρει κανείς και για τους ίδιους τους καουμπόηδες που τιθασεύουν άγρια ζώα, όπως οι ταύροι και τα άλογα.

ΝΤΕΝΒΕΡ ΝΑΓKΕΤΣ: Η ομάδα του Ντένβερ αρχικά ήταν γνωστή ως «Rockets» και συμμετείχε στην ABA League (American Basketball Association). Όταν τo 1974, πάρθηκε η απόφαση να λάβει μέρος η ομάδα στο NBA, το όνομα «Rockets» ανήκε ήδη στο Χιούστον, οπότε οι ιδιοκτήτες προχώρησαν σε αναγκαστική αλλαγή του ονόματος της ομάδας τους. Μετά από διαγωνισμό επικράτησε το «Nuggets» (σβόλοι χρυσού), ένα όνομα που παραπέμπει στη παράδοση της περιοχής, αφού η πολιτεία του Κολοράντο στις αρχές του 1860 είχε γίνει γνωστή για τα κοιτάσματα χρυσού, τα οποία προσέλκυαν εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς, οι οποίοι έψαχναν να βρουν την τύχη τους στα δύσβατα και επικίνδυνα βουνά της πολιτείας.



ΟΚΛΑΧΟΜΑ ΣΙΤΥ ΘΑΝΤΕΡ: Όταν οι «Seattle SuperSonics» εγκαταστάθηκαν στην Οκλαχόμα μετά τη σεζόν 2007-08, οι άνθρωποι της ομάδας έκαναν δημοψήφισμα για να βρουν το νέο όνομα που θα πλαισίωνε το «Oklahoma City». Oι οπαδοί είχαν την δυνατότητα να ψηφήσουν από μια αρχική λίστα με 64 ονόματα. Η λέξη «Thunder» (βροντή), επιλέχθηκε έναντι των Renegades, Twisters και Barons και το όνομα σύντομα έγινε αποδεκτό από το σύνολο των φιλάθλων. Ενδεικτικό ήταν το γεγονός, ότι από τις πρώτες μέρες μετά τα αποκαλυπτήρια του ονόματος, τα εισιτήρια διάρκειας είχαν εξαντληθεί.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ ΚΙΝΓΚΣ: Οι «Rochester Royals», ο πρόδρομος των Sacramento Kings, ιδρύθηκαν το 1945, αποτελώντας μία από τις πρώτες ομάδες που έπαιξαν στο επαγγελματικό πρωτάθλημα μπάσκετ. Το όνομα τους διατηρήθηκε όταν μετακινήθηκαν στο Σινσινάτι το 1957. Το προσωνύμιο «Kings», δηλαδή «Βασιλιάδες», το απέκτησαν μετά από ψηφοφορία κι αφού πρώτα είχαν αλλάξει έδρα μετακομίζοντας στο Κάνσας Σίτυ το 1972. Το διατήρησαν ακόμα και το 1985 με την μετακίνηση τους στην πόλη του Σακραμέντο. Το όνομα «Kings» δεν έχει καμία ιστορική σύνδεση ούτε με την περιοχή του Κάνσας, ούτε με αυτή του Σακραμέντο.

ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ ΣΠΕΡΣ: Όταν το 1973 οι νέοι ιδιοκτήτες της ομάδας «Dallas Chaparrals» την μετέφεραν στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, θέλησαν να αλλάξουν το προσωνύμιο της ομάδας. Έτσι, μετά από ψηφοφορία το όνομα που επικράτησε ήταν οι «Aztecs» (Αζτέκοι). Λόγω όμως της συχνής χρήσης του συγκεκριμένου ονόματος από άλλες αθλητικές ομάδες, στη συνέχεια απορρίφθηκε και οι κριτές προτίμησαν το όνομα «Spurs» (Σπιρούνια), μιας και τα σπιρούνια θυμίζουν έντονα την παράδοση της Δύσης. Μια σύμπτωση (ή κριτήριο) για την επιλογή του ονόματος θα μπορούσε να θεωρηθεί, ότι ένας εκ των ιδιοκτητών της ομάδας, ο Red McCombs, γεννήθηκε στην πόλη Spur του Τέξας.



ΠΟΡΤΛΑΝΤ ΜΠΛΕΪΖΕΡΣ: Το Πόρτλαντ βρίσκεται στο βορειοδυτικό μέρος των Η.Π.Α. και αποτελούσε τον τελευταίο σταθμό για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι έφευγαν από τις ανατολικές ακτές για να αναζητήσουν την τύχη τους σε ανεξερεύνητα μέρη της Άγριας Δύσης. Ο Trailblazer ήταν αυτός που εξερευνούσε την περιοχή και άνοιγε τα δύσβατα μονοπάτια για να περάσουν οι άμαξες. Έτσι το 1970, ύστερα από έναν διαγωνισμό για την εξεύρεση ονόματος για το Πόρτλαντ, επιλέχθηκε ως προσωνύμιο η λέξη «Trailblazers». Αργότερα, χάριν ευκολίας, το πρώτο συνθετικό, «trail», κόπηκε και η ονομασία συντομεύτηκε σε «Blazers».



ΦΟΙΝΙΞ ΣΑΝΣ: Περίπου 28.000 συμμετοχές θα καθόριζαν με την ψήφο τους το όνομα της ομάδας από το Φοίνιξ. Το πρώτο μεγάλο αθλητικό franchise της πόλης, που δημιουργήθηκε από μια ομάδα επιχειρηματιών έψαχνε το νέο του όνομα σε έναν διαγωνισμό που προτάθηκε από τον Richard Bloch, έναν από τους ιδιοκτήτες της ομάδας, λίγους μήνες πριν από την ένταξη της ομάδας στο NBA. Τελικά, το προσωνύμιο «Suns», δηλαδή «Ήλιοι», επικράτησε στη ψηφοφορία και πώς θα γινόταν αλλιώς, μιας και στην πόλη της Αριζόνα ο ήλιος κάνει την εμφάνιση του περίπου 300 μέρες το χρόνο, καθιστώντας την, μία από τις πιο θερμές πόλεις του κόσμου.

ΧΙΟΥΣΤΟΝ ΡΟΚΕΤΣ: Η πρώτη έδρα των Rockets (πύραυλοι) ήταν το Σαν Ντιέγκο. Την περίοδο που ιδρύθηκε η ομάδα, στην πόλη της Καλιφόρνια κατασκευάζονταν οι πύραυλοι «Atlas». Όπως ήταν προφανές, το νέο αθλητικό franchise της πόλης δεν θα μπορούσε να έχει άλλο όνομα από αυτό που επικράτησε στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε. Το όνομα «Rockets» κέρδισε με διαφορά έναντι όλων των άλλων προτάσεων. Όταν το 71’ η ομάδα μετακόμισε στο Χιούστον, την έδρα της ΝΑΣΑ, απ’ όπου ελέγχονταν οι διαστημικές αποστολές, ήταν απολύτως λογικό να διατηρηθεί το ίδιο προσωνύμιο.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαούτσος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x