Nικόλας Ακτύπης

Η ψύχωση με το πρωτάθλημα φέρνει ναυάγια σαν αυτά του Ολυμπιακού στο Βελιγράδι

Ροτέισον σε εκτός έδρας παιχνίδι, μόλις την 2η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Champions League. Είναι θέμα προτεραιοτήτων και επιλογών και οι ερυθρόλευκοι έκαναν ξεκάθαρες τις προθέσεις τους…

Λίγες ώρες (κυριολεκτικά) μετά το 2-2 του Ολυμπιακού με την Τότεναμ, ο Βαγγέλης Μαρινάκης μεταβαίνει στο προπονητήριο στου Ρέντη. Τα συγχαρητήρια σε τεχνικό επιτελείο και παίκτες για την εικόνα της ομάδας και την επιστροφή της στο σκορ, δεν μονοπωλούν την συζήτηση. Δεν αποτελούν καν το κύριο σημείο της ομιλίας του. Πολύ σύντομα ο διοικητικός ηγέτης των ερυθρολεύκων αφήνει πίσω του τον σχολιασμό της πρεμιέρας του Champions League και περνά σε εκείνο που δείχνει να τον ενδιαφέρει περισσότερο.

Το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό βρίσκεται μερικές μέρες μακριά και με τους πράσινους να είναι τραγικοί μετά τις πρώτες αγωνιστικές, ο καθένας διακρίνει την ευκαιρία των ερυθρολεύκων. «Είναι θέμα γοήτρου η νίκη», τονίζει και προσθέτει ότι πρώτος στόχος του Ολυμπιακού είναι το πρωτάθλημα.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά δεν υπήρξε άνθρωπος στον οργανισμό που λέγεται Ολυμπιακός που να μην συντονίστηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τον μεγαλομέτοχο. Η ίδια ατάκα άρχισε να αναπαράγεται από όλους. Ακόμη κι αν ρωτούσες ξένο παίκτη για το αν του αρέσει η Ελλάδα, θα σου απαντούσε «πρώτος στόχος το πρωτάθλημα» και στη συνέχεια θα σου μίλαγε για ήλιο, θάλασσα, μπουζούκια και ό,τι άλλο του έχει προξενήσει εντύπωση στην χώρα.

Η αντίδραση του Πέδρο Μαρτίνς φάνηκε στις επιλογές της ενδεκάδας του ντέρμπι, στο οποίο προτίμησε να μην κάνει την παραμικρή αλλαγή σε σχέση με την ομάδα που τα πήγε καλά με την Τότεναμ. Το αποτέλεσμα γνωστό. Δίχως φρεσκάδα, ανάσες και δυνάμεις, οι ερυθρόλευκοι μάλλον βολεύτηκαν με την ισοπαλία, μη κερδίζοντας ουσιαστικά τίποτα, πέραν βεβαίως του ενός βαθμού.

Στο Βελιγράδι, πάλι, ο Πορτογάλος προτίμησε να αφήσει εκτός Βαλμπουενά, Ποντένσε, Γκιλιέρμε και Ομάρ. Δηλαδή, με λίγα λόγια, την δεύτερη μόλις αγωνιστική φάσης ομίλων του Champions League, ο Ολυμπιακός πήγε σε εκτός έδρας παιχνίδι (έστω και με τους αδελφοποιημένους Σέρβους) κάνοντας ροτέισον…

Στο επιχείρημα ότι μέχρι την αποβολή του Μπενζιά τα πράγματα πήγαιναν βάσει σχεδίου και ότι οι πιθανότητες λένε πως μάλλον έτσι θα πήγαινε η δουλειά μέχρι τέλους, υπάρχει αντίλογος. Είναι η απλή σκέψη που περνά αβίαστα και αυθόρμητα από το μυαλό και του τελευταίου αδαούς φιλάθλου. Τι θα είχε συμβεί, δηλαδή, εάν ο Ολυμπιακός είχε κατεβάσει στο «Μαρακανά» την καλύτερη δυνατή 11άδα;

Αυτό το ερώτημα, φυσικά, δεν θα απαντηθεί ποτέ. Το ματς στο Βελιγράδι πέρασε κι ανήκει πια στην ιστορία. Μια ιστορία που έγραψε πως ο Ολυμπιακός γνώρισε την ήττα με 3-1, επιλέγοντας να ξεκουράσει παίκτες ενόψει Άρη, επειδή βασικός στόχος του είναι το πρωτάθλημα. Ακόμα ένα, δίπλα στα δεκάδες που έχει η πιο εντυπωσιακή τροπαιοθήκη ελληνικού συλλόγου, που ωστόσο παραμένει σημαντικά «γυμνός» από ευρωπαϊκές διακρίσεις και εφόσον συνεχίσει με την ίδια τακτική και νοοτροπία, είναι πολύ πιθανό να ενισχύσει και τα δύο παραπάνω. Να προσθέτει, δηλαδή εγχώριους τίτλους, που πια είναι και θέμα προσωπικού γοήτρου στον πόλεμο μεταξύ των ιδιοκτητών των ομάδων που μαίνεται σε κάθε επίπεδο, και να αφήνει ευκαιρίες σαν κι αυτή του Βελιγραδίου να καταλήγουν σε «ναυάγια», τα οποία θα ξεπεραστούν με μια απλή εγχώρια νίκη.

Συγγνώμη από όσους διαφωνούν, αλλά μόνο η Λίβερπουλ και για λόγους που διαφέρουν κατά πολύ από τα κίνητρα του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ ή της ΑΕΚ, έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό. Μάλλον είναι οι μόνοι «κόκκινοι» που μπορούν ακόμη να εμφανίζουν «ψυχωσικά» συμπτώματα για ένα πρωτάθλημα.

Ακούτε τον Νικόλα Ακτύπη μαζί με τον Γιώργο Μαραθιανό στον ΣΠΟΡ FM 94,6 στην εκπομπή Δυο Λέρες Μόνο, κάθε απόγευμα 17:00-18:00 από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x