Nικόλας Ακτύπης

Τι κάνει δηλαδή ο Οτσόα; Φωτιές καταπίνει;

Οι δυσκολίες στην απόκτηση τερματοφύλακα από τον ΠΑΟΚ, που ψάχνει τον δικό του Ρομπέρτο για να χτυπήσει στα ίσια τον Ολυμπιακό στην υπόθεση τίτλος.

Όλα δείχνουν πως ο Ροδρίγο Ρέι θα είναι ο τερματοφύλακας που θα ανακοινώσει ο ΠΑΟΚ τις επόμενες μέρες ή ακόμα και ώρες. Και κάπως έτσι θα κλείσει οριστικά και αυτό που φάνηκε να γίνεται το μεγαλύτερο φλερτ του καλοκαιριού. Εκείνο του δικεφάλου του βορρά με τον Γκιγιέρμο Οτσόα, τον οποίο οι Θεσσαλονικείς πρέσαραν χωρίς όμως να τον πείσουν να φορέσει τα ασπρόμαυρα.

Γράφει ο Νικόλας Ακτύπης

Ο Οτσόα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση τερματοφύλακα. Οφείλει σχεδόν αποκλειστικά τη φήμη του σε τρία πράγματα. Στο… football manager (όπου πάντα ήταν μια αξιόπιστη λύση για τους φανατικούς του video game), στον θρύλο του… εξαδάχτυλου και στην εθνική ομάδα της χώρας του.

Για να μείνουμε στον πραγματικό κόσμο και όχι σε εκείνον των αστικών μύθων και των προσομοιωτών ποδοσφαίρου, η άποψη που έχουν οι περισσότεροι για την αξία του προέρχεται από τις εμφανίσεις του στις διάφορες διεθνείς διοργανώσεις με το Μεξικό. Έτσι κι αλλιώς όταν το France Football το 2007 τον είχε στη λίστα των υποψηφίων για την Χρυσή Μπάλα, ελάχιστοι είχαν πάρει χαμπάρι τα κατορθώματά του με την Αμέρικα.

Στον ΠΑΟΚ τον έμαθαν αρκετά χρόνια μετά κι ενώ στο μεταξύ έχουν μεσολαβήσει όλες οι περιπέτειες της τελευταίας δεκαετίας. Από το 2010 κι έπειτα, σχεδόν μετά από κάθε μεγάλη διοργάνωση, ο κόσμος αναρωτιέται γιατί αυτός ο τερματοφύλακας πέρασε τόσον καιρό σε μια ομάδα επιπέδου της Αζαξιό, γιατί δεν κεφαλαιοποίησε το σπουδαίο τουρνουά που έκανε στο Μουντιάλ του 2014 με μια καλύτερη μεταγραφή (σε σχέση με την Μάλαγα) και γιατί δεν κατάφερε να στεριώσει εκεί. Ούτε καν να διεκδικήσει θέση βασικού, με αποτέλεσμα να δοθεί δανεικός στην Γρανάδα.

Εκεί συνέβησαν δύο σημαντικά γεγονότα όπως μαρτυρά η στατιστική αποτύπωση της σεζόν. Έγινε ο γκολκίπερ που δέχεται τα περισσότερα γκολ σε μία χρονιά στην Primera Division, αλλά ταυτόχρονα εκείνος με τις περισσότερες επεμβάσεις στα 5 μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Με λίγα λόγια, ο Οτσόα μοιάζει για περίπτωση παίκτη που σχεδόν πάντα έπαιζε σε ομάδες χαμηλότερες των δικών του δυνατοτήτων. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΣΠΟΡ FM ένας συνάδελφός του, ο Λουΐτζι Τσενάμο, ο Μεξικανός αυτή τη στιγμή που μιλάμε, είναι καλύτερος ακόμη και από τον Ρομπέρτο. Τον καλύτερο τερματοφύλακα, δηλαδή, που είδαμε τα τελευταία χρόνια στα ελληνικά γήπεδα.

Υπό αυτήν την έννοια μπορεί να εξηγηθεί και η υπομονή που έδειξε στην περίπτωσή του ο ΠΑΟΚ. Κάνοντας πίσω πολλές φορές στις διορίες που του είχε δώσει προκειμένου να πάρει μια απόφαση και να δεχτεί να υπερασπιστεί τα γκολ-ποστ της Τούμπας. Μπορεί ο άνθρωπος να μην… καταπίνει φωτιές, αλλά σίγουρα θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά σε μια θέση πολύ πονεμένη για τον δικέφαλο του βορρά.

Εκεί που συνέχεια έρχεται κάποιος με απαιτήσεις και όνειρα και πάντα ο (μεγάλος άτυχος) Παναγιώτης Γλύκος μπαλώνει τις τρύπες που αφήνουν όσοι δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες. Τώρα όλα δείχνουν πως ο επόμενος που θα κληθεί να το κάνει είναι ο Ροντρίγο Ρέι. Λιγότερο διάσημος από τον Μεξικανό, αλλά διαθέσιμος και κυρίως πρόθυμος. Στοιχείο που σε ομάδες σαν τον ΠΑΟΚ, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x