Ισπανία

O Iάγο Άσπας είναι η Θέλτα!

Μεγάλωσε ποδοσφαιρικά στη Θέλτα, την έσωσε από την διάλυση, την έβγαλε Ευρώπη και φέτος την κράτησε ξανά στην κατηγορία. Ο Ιάγο Άσπας είναι ο ήρωας κάθε ανθρώπου, μικρού και μεγάλου που ζει στο Βίγκο.

Είναι κάποιοι παίκτες που δεν μπορούν να παίξουν αλλού... Όπου και να πάνε θα γυρίζουν πάντα στο σπίτι τους και εκεί θα είναι ξανά οι πρωταγωνιστές... Το όνομά τους είναι συνηφασμένο με την ιστορία της συγκεκριμένης ομάδας. Ο Ιάγο Άσπας είναι ένας από αυτούς. Ο Ιάγο Άσπας είναι η... Θέλτα! Είναι η ζωντανή ιστορία της Θέλτα.

Είναι ο τύπος που άπαντες λατρεύουν στο Βίγκο και τα μικρά παιδιά τον βλέπουν σαν ήρωα... Αυτός ο μικροκαμωμένος τύπος που μέσα στο γήπεδο μοιάζει σαν γίγαντας και αρνείται να δει την αγαπημένη του ομάδα να υποβιβάζεται. Αυτός ο τύπος που στα 19 του έπαιξε για πρώτη φορά με την κυανόλευκη φανέλα.

Αυτός ο τύπος που είχε τα... άντερα να βγει μπροστά κι ας ήταν ένα αμούστακο παιδί, να σώσει την παρτίδα, την κατηγορία και την μεγάλη του αγάπη από την... διάλυση. Και φέτος έχει βαλθεί να κάνει ξανά το ίδιο. Και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να κρεμάσει τα παπούτσια του. Στη Θέλτα και όχι πουθενά αλλού...

Ήταν δεν ήταν εννιά χρονών όταν πήγε στις ακαδημίες της Θέλτα. Έπεσε πάνω σε μια φουρνιά που οι άνθρωποι του συλλόγου την αποκάλεσαν Dream Team. Δεν το έβαλε κάτω ο... μικροκαμωμένος άσσος και δούλευε διαρκώς. Μέχρι που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Πριν καν συμπληρώσει τα 19 του χρόνια, στις 11 Μαΐου του 2006 φόρεσε επαγγελματικά για πρώτη φορά τη φανέλα της Θέλτα. Έστω και της β’ ομάδας στο ματς με την Πουερτολάνο. Ακολούθησε... μπόλικος πάγκος, πέντε συμμετοχές ακόμη την επόμενη σεζόν και εν τέλει έφτασε η ώρα για ανταμοιβή.

inner

Ήταν η 6η του Ιούνη του 2009 όταν ο Εουσέμπιο πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τον Άσπας στο 59ο λεπτό αντί του Όσκαρ Ντίας. Εικοσι δύο λεπτά μετά, ο 21χρονος τότε φορ άνοιξε το σκορ κόντρα στην Αλαβές και έβαλε... φωτιά στο γήπεδο. Η «φωτιά», ομως, έσβησε στο 88’ αφού ο Εξπόζιτο έφερε το ματς στα ίσα και ο υποβιβασμός για τη Θέλτα ήταν πιο κοντά από ποτέ. Ο Άσπας, βέβαια, δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Πήρε το ριμπάουντ μετά από απόκρουση του Ντομίνγκες σε σουτ του Μπερνάρντο και σε κενή εστία στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων σκόραρε το γκολ που έσωσε την Θέλτα από τον υποβιβασμό και την οριστική διάλυση καθώς τα χρέη του συλλόγου ήταν τεράστια. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να πανηγυρίσει αλλιώς το γκολ. Πήδηξε τις διαφημιστικές πινακίδες και έγινε ένα με τον κόσμο της Θέλτα, με τους συντοπίτες του, με τους... φίλους και γείτονές του!

inner

Φυσικά, ήταν το πρόσωπο των ημερών. Ο ίδιος δήλωσε πως οι κόποι του είχαν δικαιωθεί, είχαν πιάσει τόπο. Την ίδια ώρα, ο συμπαίκτης του, Ντάνι Αμπάλο, τον αποθέωνε. «Είναι ο καλύτερος, ο Ιάγο Άσπας είναι ο καλύτερος», ήταν τα μόνα λόγια που έλεγε για τον συμπαίκτη του, ο οποίος είχε ντυθεί... σούπερ ήρωας! O Άσπας έβλεπε το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα. Έπαιζε στην ομάδα της καρδιάς του, αυτή που αγαπούσε από όταν άρχισε να καταλαβαίνει τι σημαίνει ποδόσφαιρο. Και δεν άλλαξε τα συναισθήματά του καμία στιγμή. Ακολούθησε μια φανταστική σεζόν το 2011-12 με 23 γκολ, στην οποία πήρε από το χέρι την Θέλτα και την ανέβασε ξανά στην La Liga.



Και στην αμέσως επόμενη χρονιά, βγήκε ξανά μπροστά! Σκόραρε 12 τέρματα και έδωσε 19 βαθμούς στην ομάδα του από τους 37 συνολικά που πήρε στο πρωτάθλημα, ενώ μοίρασε και έξι ασίστ. Η μία εξ αυτών ήρθε την τελευταια αγωνιστική κόντρα στην Εσπανιόλ. Αφού... άδειασε τον πολύπειρο Καπντεβίλα, έσπασε την μπάλα στο ύψος του πέναλτι στον Νάτσο Ίνσα και αυτός σκόραρε το γκολ που κράτησε την Θέλτα στην κατηγορία, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως θαύμα από τους Ισπανούς που θεωρούσαν... αδύνατο να συμβεί αυτό το γεγονός, δίνοντας στην ομάδα του Άσπας κάτι λιγότερο από... 5% πιθανότητες! Εκείνο το καλοκαίρι αποφάσισε να... μετακομίσει στην Αγγλία για λογαριασμό της Λίβερπουλ. Μια απόφαση που πήρε κυρίως διότι ήθελε να βοηθήσει οικονομικά την ομάδα του, με τα 10 εκατ. ευρώ της μεταγραφής του. Δεν «έπιασε» ποτέ στην Αγγλία, δεν έδειχνε να απολαμβάνει το ποδόσφαιρο και ούτε να προσαρμόζεται. Και η επιστροφή στην Ισπανία, έμοιαζε πιο αναγκαία από ποτέ. Γύρισε αλλά όχι για την Θέλτα. Πήγε στην Σεβίλλη ως δανεικός από τους «reds», πραγματοποίησε μια... δυνατή σεζόν (25 συμμετοχές, 10 γκολ) και εν τέλει επέστρεψε στο Βίγκο για μόλις 5 εκατ. ευρώ!

inner

Η επιστροφή του στο Βίγκο ήταν ένα χαρμόσυνο γεγονός. Το «δικό τους» παιδί ήταν ξανά εδώ, για να βοηθήσει την ομάδα που αγαπά. Γύρισε και δεν πρόκειται να φύγει ποτέ ξανά. Απολαμβάνει ξανά το ποδόσφαιρο, γουστάρει που έχει στην καρδιά του το σήμα της Θέλτα και θα κάνει ότι περνάει από τα... πόδια του για να μην στεναχωρήσει τον κόσμο της. Μια φορά, τους έκανε χαρούμενους με την έξοδο στην Ευρώπη τη σεζόν 2016-17. Όμως, η φετινή χαρά που τους έδωσε, δεν περιγράφεται. Η χρονιά ξεκίνησε αρκετά καλά με 10 γκολ σε 17 παιχνίδια. Έμεινε εκτός για πέντε ματς λόγω τραυματισμού, επέστρεψε κόντρα στην Χετάφε αλλά ένα τσίμπημα στην γάμπα τον άφησε εκτός. Οι γιατροί ήταν καθησυχαστικοί αλλά ο Άσπας έμεινε τελικά εκτός για έναν μήνα ακόμα. «Απ' έξω, είναι ακόμα πιο ενοχλητικό, γιατί δεν μπορείς να βοηθήσεις. Πρέπει, όμως, να μείνεις ήρεμος», είπε μεταξύ άλλων όσο έβλεπε την Θέλτα χωρίς τον ίδιο να μετράει μία νίκη και μία ισοπαλία σε δέκα αναμετρήσεις.

inner

Με δέκα αγωνιστικές να απομένουν και την Θέλτα σε εξαιρετικά δύσκολα θέση, ο Ιάγο Άσπας... έσφιξε τα δόντια! Δεν μπορούσε να μην επιστρέψει στην πιο κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος και σε ένα ματς που ήταν όλη η χρονιά! Η Βιγιαρεάλ είχε ταξιδέψει στο Βίγκο και όποια ομάδα κέρδιζε θα έκανε άλμα παραμονής. Τα πράγματα όμως για τους «θέλτικος» δεν εξελίχθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο καθώς Εκαμπί και Πεντράθα είχαν δώσει προβάδισμα δύο τερμάτων στους φιλοξενούμενους στο τέταρτο. Άπαντες στο «Μπαλαΐδος» έβλεπαν την δεύτερη κατηγορία να... έρχεται. Υπολόγιζαν, όμως, χωρίς το «δικό τους» παιδί. Με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 50ο λεπτό έδωσε ξανά ελπίδες στον κόσμο και στους συμπαίκτες του. Για να έρθει ένα εικοσάλεπτο μετά ο Μάξι Γκόμες να φέρει το σκορ στα ίσα. Και λίγο πριν το φινάλε, στο 86ο λεπτό ο Άσπας ολοκλήρωσε μια μυθική ανατροπή από το σημείο του πέναλτι, βάζοντας ξανά την Θέλτα στο κόλπο της σωτηρίας.

Δευτερόλεπτα μετά έγινε αλλαγή, οι 22.315 φίλαθλοι που βρέθηκαν στις κερκίδες σηκώθηκαν και του χάρισαν ένα τεράστιο χειροκρότημα. Ένα χειροκρότημα αναγνώρισης, δείχνοντας την τεράστια αγάπη που έχουν προς το πρόσωπό του. Ο ίδιος λύγισε. Δεν άντεξε και έβαλε τα κλάμματα. Οι εικόνες που παρακολουθήσαμε από τους τηλεοπτικούς δέκτες ήταν συγκλονιστικές. Ο Άσπας έκλεγε με λυγμούς, οι συμπαίκτες του προσπαθούσαν να τον ηρεμήσουν αλλά... μάταια! Είχε περάσει δύσκολες μέρες ο Ισπανός, δεν μπορούσε να βοηθήσει την ομάδα του λόγω των τραυματισμών του και αυτό τον «σκότωνε». Εν τέλει, ο Άσπας βρήκε δίχτυα ακόμη άλλες οκτώ φορές μέχρι το φινάλε και έσωσε ξανά την Θέλτα, κλαίγοντας αυτή τη φορά από χαρά...

inner

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x