sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Oι αξέχαστοι προημιτελικοί των EURO (video)

Από το 1996, οπότε η διεξαγωγή γινόταν με 16 ομάδες, τα ματς των προημιτελικών παρουσίαζαν πάντοτε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. To sport-fm.gr θυμάται τις πιο ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις για τη φάση των «8».

Το sport-fm.gr επιχειρεί μία αναδρομή στα καλύτερα ματς των τελευταίων πέντε EURO, από τότε δηλαδή που υπάρχουν προημιτελικοί μιας και μέχρι το 1992, η τελική φάση γινόταν με οκτώ ομάδες και οι δύο πρώτοι από κάθε όμιλο πήγαιναν στον ημιτελικό. Σπουδαίοι αγώνες, απίστευτες διακυμάνσεις και φυσικό έντονο ελληνικό χρώμα σε αυτή την αναδρομή.

Του Κώστα Μιαούλη

ΑΓΓΛΙΑ – ΙΣΠΑΝΙΑ 4-2 ΣΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ 0-0 ΚΑΝ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ&ΠΑΡΑΤΑΣΗ (ΓΟΥΜΠΛΕΪ-22/6/1996)

Είναι μια στιγμή που όσοι Άγγλοι την έζησαν θα τη θυμούνται για πολλά χρόνια. Ασφαλώς διότι πήραν την πρόκριση στη διαδικασία των πέναλτι, που τόσες πολλές πίκρες τους έχει προσφέρει. Το ματς δεν διεκδίκησε δάφνες ποιότητας με τους Ίβηρες πάντως να είναι καλύτεροι και να κόβονται δύο φορές σε οριακές φάσεις με οφσάιντ. Ο Στιούαρτ Πιρς θα ευστοχήσει σε πέναλτι στη σχετική διαδικασία και θα πανηγυρίσει έξαλλα, αφού είχε ξορκίσει τα φαντάσματα από την απώλεια του πέναλτι έξι χρόνια πριν, στο Μουντιάλ της Ιταλίας, κόντρα στη Γερμανία. Αυτό ήταν το πρώτο ματς που ίσχυε ο κανονισμός του χρυσού γκολ, αλλά τέρμα δεν σημειώθηκε στην παράταση.



ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΚΡΟΑΤΊΑ 2-1 (ΟΛΝΤ ΤΡΑΦΟΡΝΤ -23/6/1996)

Εξαιρετικό παιχνίδι με τους Κροάτες να χάνουν την πρώτη μεγάλη ευκαιρία με τον Γκόραν Βλάοβιτς. Η Γερμανία θα αξιοποιήσει πέναλτι που θα εκτελέσει εύστοχα ο Κλίνσμαν για το 1-0. Ο Νταβόρ Σούκερ αφού θα εκμεταλλευτεί σοβαρό λάθος της άμυνας των «πάντσερ» θα φέρει το παιχνίδι κάνοντας μια εκπληκτική ντρίπλα στον Κέπκε, πριν ο Ματίας Ζάμερ δώσει οριστικά το προβάδισμα και τη νίκη στους Γερμανούς με ένα σουτ μέσα από τη μεγάλη περιοχή και δεξιά από το τέρμα.




ΟΛΛΑΝΔΙΑ – ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ 6-1 (ΝΤΕ ΚΑΪΠ – 25/6/2000)

Το πιο μεγάλο σκορ που έχει σημειωθεί ποτέ σε νοκ-άουτ αγώνα EURO με τον Πάτρικ Κλάιφερτ να σημειώνει τρία γκολ και τον Μαρκ Όφερμαρς άλλα δύο, ενώ ένα έβαλαν σε βάρος της ομάδας του οι Γιουγκοσλάβοι ή μάλλον αυτό που είχε απομείνει μετά τον εμφύλιο. Ο Γκοβεντάριτσα είχε σημειώσει αυτογκόλ, ενώ για τους ηττημένους ο Σάβο Μιλόσεβιτς στο φινάλε είχε σημειώσει το γκολ της τιμής. Οι Ολλανδοί πάντως δεν κατάφεραν να περάσουν στον τελικό, αφού στην τετράδα οι Ιταλοί τους έβγαλαν εκτός στα πέναλτι.



ΙΣΠΑΝΙΑ – ΓΑΛΛΙΑ 1-2 (ΓΙΑΝ ΜΠΡΕΪΝΤΕΛ – 25/06/2000)

Πανέμορφο ματς ανάμεσα σε δύο σπουδαίες ομάδες. Ο Ζινεντίν Ζιντάν θα βάλει μπροστά την Γαλλία λίγο μετά την συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου, όμως ο Γκαϊθκα Μεντιέτα από την άσπρη βούλα θα διαμορφώσει το 1-1. Πριν βγει το πρώτο μέρος οι «τρικολόρ» με τον Βιεϊρά να δημιουργεί και τον Γιούρι Τζορκαέφ να σκοράρει. Ο Ραούλ λίγο πριν τη λήξη του ματς θα χάσει την ευκαιρία να στείλει τον αγώνα στην παράταση.



ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ – ΑΓΓΛΙΑ 6-5 ΣΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ 1-1 ΚΑΝ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ/2-2 ΠΑΡ. (ΛΟΥΖ -24/06/2004)

Ένα από τα πιο συγκλονιστικά παιχνίδια στην ιστορία των ΕURO και σίγουρα ο πιο όμορφος προημιτελικός. Η Αγγλία θα προηγηθεί νωρίς με ένα γκολ του Μάικλ Όουεν, όμως ο Έλντερ Ποστίγκα επτά λεπτά πριν το τέλος, θα φέρει το παιχνίδια στα ίσια. Στην παράταση ο Νούνο Γκόμες θα δώσει προβάδισμα στην οικοδέσποινα, όμως ο Φρανκ Λάμπαρντ θα ισοφαρίσει. Στα πέναλτι αστοχούν πρώτα ο Μπέκαμ, αλλά στο 3ο πέναλτι θα αστοχήσει και ο Ρουί Κόστα. Ο Ρικάρντο θα αποκρούσει το πέναλτι του Βασέλ και ο ίδιος ο Πορτογάλος γκολκίπερ θα ευστοχήσει για να στείλει την Πορτογαλία στα ημιτελικά.




ΕΛΛΑΔΑ – ΓΑΛΛΙΑ 1-0 (ΧΟΣΕ ΑΛΒΑΛΑΔΕ – 25/06/2004)

Συμπεριλαμβάνεται σε έναν από τους μεγάλους προημιτελικούς λόγω του μεγέθους της έκπληξης, αλλά και της καταπληκτικής εμφάνισης που έκανε η μετέπειτα Πρωταθλήτρια Ευρώπης σε αυτό το ματς που είχε πολλές καλές στιγμές στο πρώτο μέρος, μία προσπάθεια του Κατσουράνη που οριακά έσωσε έξω από τη γραμμή ο Μπαρτέζ. Όμως η προσπάθεια του Ζαγοράκη με την ντρίπλα στον Λιζαραζού και η πανέμορφη κεφαλιά του Χαριστέα, χάρισαν την μεγάλη νίκη στην Ελλάδα που πέταξε εκτός συνέχειας την τότε κάτοχο του τίτλου.





ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ 2-3 (ΣΕΝΤ ΓΙΑΚΟΜΠΣ – 19/6/2008)

Οι Γερμανοί θα μπουν με πολλή δύναμη στο παιχνίδι και θα κατορθώσουν να προηγηθούν πολύ γρήγορα στο ματς με 2-0. Μέσα σε ένα τετράλεπτο ο Σβαϊνστάιγκερ και ο Κλόζε δίνουν αυτό το προβάδισμα με τον Νούνο Γκόμες να μειώνει πριν το φινάλε του πρώτου μέρους. Η «νασιοναλμανσάφτ» θα πάει τη διαφορά ξανά στα δύο γκολ με το 1-3 στο 61’, για να έρθει ένα γκολ του Ποστίγκα στο 87ο και να διαμορφώσει το τελικό 2-3.



ΤΟΥΡΚΙΑ – ΚΡΟΑΤΙΑ 3-1 ΣΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ ΚΑΝ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ 0-0, ΠΑΡΑΤΑΣΗ 1-1 (ΕΡΝΣΤ ΧΑΠΕΛ – 20/6/2008)

Ένας απίθανος προημιτελικός με τους Κροάτες να προηγούνται 1-0 στο 119’ με τον Κλάσνιτς και τον απίθανο Σεμίχ Σεντούρκ να σώζει την παρτίδα για την Τουρκία στο 122’. Η διαδικασία οδηγήθηκε στα πέναλτι με τους Μόντριτς και Ράκιτιτς να αστοχούν και τον Πέτριτς να βλέπει τον Ρουστού να τον σταματά. Η Τουρκία έφτασε για πρώτη φορά σε ημιτελικά EURO όπου ηττήθηκαν στη συνέχεια από τους Γερμανούς.



ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ 4-2 (ΓΚΝΤΑΝΣΚ – 22/6/2012)

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πάει να παίξει δίχως τον φυσικό του ηγέτη Γιώργο Καραγκούνη ένα μεγάλο νοκ-άουτ παιχνίδι με την Γερμανία. Η νασιοναλμανσάφτ θα προηγηθεί με τον Λαμ στο 39ο λεπτό, αλλά ο Γιώργος Σαμαράς θα ισοφαρίσει στο 55’ δίνοντας ελπίδα για ένα ακόμα θαύμα. Ο Κεντίρα στο 61’, ο Κλόζε στο 68’ και ο Ρόις στο 74’ θα «καθαρίσουν» το παιχνίδι για να μειώσει στο φινάλε ο Σαλπιγγίδης με εκτέλεση πέναλτι σε 4-2 στο τελευταίο ματς του Λυμπερόπουλου στην καριέρα του.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x