Running

Εξι συμβουλές από τον γηραιότερο Μαραθωνοδρόμο της Βοστώνης

Πώς ένας 84χρονος συνεχίζει να τρέχει 26,2 μίλια ή αν θέλετε 42,195 χιλιόμετρα; Ακολουθούν οι συμβουλές του έμπειρου αυτού δρομέα, ώστε να πετύχει κανείς κάτι τέτοιο.

Ο Jules Winkler που είναι ο γηραιότερος συμμετέχων στον μαραθώνιο της Βοστώνης υποστηρίζει πως με μια δόση τύχης αλλά και κοινή λογική, μπορεί κανείς να απολαύσει το τρέξιμο για μια μεγάλη περίοδο της ζωής του.

«Δεν είναι και τόσο δύσκολο», υποστηρίζει ο Winkler από το Μέντφορντ της Νέας Υόρκης που έτρεξε στον τεσσαρακοστό πρώτο μαραθώνιό στην καριέρα του το 2016.

Πώς ένας 84χρονος συνεχίζει να τρέχει 26,2 μίλια ή αν θέλετε 42,195 χιλιόμετρα; Ακολουθούν οι συμβουλές του έμπειρου αυτού δρομέα, ώστε να πετύχει κανείς κάτι τέτοιο.

Τέλος στο άγχος

Ο Winkler υποστηρίζει πως στο παρελθόν συνέλαβε τον εαυτό του να βρίσκεται σε πίεση και ένιωθε έντονη απογοήτευση όταν δεν κατάφερνε σε κάποιον αγώνα να πιάσει το χρόνο που επιθυμούσε. Όταν ξεκίνησε να ασχολείται με το κομμάτι της συγκέντρωσης οικονομικής ενίσχυσης για τους αγώνες, είπε: «Αποφάσισα να αφήσω το ρολόι στο σπίτι. Τερματίζοντας τον μαραθώνιο με οποιαδήποτε ταχύτητα, αποτελεί από μόνο του ένα κατόρθωμα. Αυτό το καταλαβαίνεις καλύτερα καθώς μεγαλώνεις σε ηλικία».

Δώστε προσοχή

«Ξέρω πως είναι κάτι κλισέ αλλά πάντα έδινα σημασία στο σώμα μου και ποτέ δεν με κατεύθυνε λάθος». Κάθε φορά που εν ώρα αγώνα ο Winkler ένιωθε κάποια ενόχληση, ελάττωνε ταχύτητα και αν ο πόνος επέμενε, αποφάσιζε να εγκαταλείψει. «Ποτέ δεν πίεσα το εαυτό μου και είμαι χαρούμενος που έπραξα με αυτόν τον τρόπο».

Φάτε με προσοχή, αλλά χωρίς να σας γίνει εμμονή

«Τρώω πολλές φυτικές ίνες και καταναλώνω αρκετό νερό», λέει ο Winkler και συνεχίζει: «Ψωμί, καρύδια, φρέσκα φρούτα αποτελούν τη βάση της διατροφής μου, ωστόσο υπάρχουν φορές που καταφεύγω στο πρόχειρο φαγητό».

Να είστε συνεπείς ώστε να μείνετε δυνατοί

O Winkler τρέχει 4 φορές την εβδομάδα, ενώ πραγματοποιεί μια μεγάλη διαδρομή το Σαββατοκύριακο και παράλληλα τρέχει σε λόφους μέσα στην ίδια εβδομάδα. Εξίσου σημαντικό για εκείνον είναι το cross training. Σηκώνει βάρη από την εφηβική του ηλικία, ενώ παράλληλα ακολουθεί ένα απαιτητικό πρόγραμμα προπόνησης που έμαθε από αθλητές του box στο McBurney YMCA του Μανχάταν όπου εργάστηκε πριν από δεκαετίες.

Συνεχίστε να μαθαίνετε

Επειτα από 5 δεκαετίες που ασχολείται με το τρέξιμο, ο Winkler αναζητά ακόμη νέες τεχνικές και τρόπους. Στην δεκαετία του 1970 παρακολούθησε διαλέξεις στο Μανχάταν από τον αείμνηστο συγγραφέα και αθλητικό φιλόσοφο George Sheehan. Αργότερα έγινε πιστοποιημένος προπονητής. Συνεχίζει να επισκέπτεται το Craftsbury Running Camp στο Βερμόντ κάθε καλοκαίρι όπου συναντά παλιούς φίλους και ανταλλάσει απόψεις για το τρέξιμο. Επίσης διαβάζει όποιο βιβλίο πέσει στα χέρια του σχετικά με το άθλημα. «Πάντα υπάρχει κάτι καινούργιο να μάθεις», τονίζει.

Σπριντάρετε στον τερματισμό

«Όταν με χωρίζει απόσταση από τον τερματισμό όσο ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο, ανεβάζω την ένταση», υποστηρίζει ο Winkler. «Ολοι με ρωτάνε πότε σκοπεύω να τα παρατήσω, η απάντηση είναι πως θα το αποφσίσω μόνο όταν κάτι με αναγκάσει να το κάνω», συμπληρώνει ο 84χρονος δρομέας.

Πηγή: runnfun.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x