sport-fm.gr ΘΕΜΑ

«Stop» στον Γκοϊτόμ και προκρίνεται! (vid)

Η ΑΪΚ Στοκχόλμης συνέτριψε εντός έδρας την Έλφσμποργκ με 4-2 και το sport-fm.gr σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αντίπαλο του Ατρόμητου στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League.

Στο άκουσμα της ΑΪΚ Στοκχόλμης ως προσεχούς αντιπάλου του Ατρόμητου για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League, πολλοί έκαναν λόγο για μια βατή κλήρωση που ανταποκρίνεται σίγουρα στις δυνατότητες των Περιστεριωτών.

Σε κάθε περίπτωση τόσο το όνομα όσο και η ποιότητα των Σουηδών δεν είναι τέτοια ώστε να μετατρέπει την πρόκριση ως μια ανέφικτη υπόθεση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για έναν βατό αντίπαλο, κάτι που αποδείχθηκε και στο ματς κόντρα στην Έλφσμποργκ που είναι και το τελευταίο μέχρι την αναμέτρηση της Πέμπτης.

Η ΑΪΚ συνέτριψε τον αντίπαλό της με 4-2, σκορ που κολακεύει την Έλφσμποργκ, καθώς το κοντέρ ήταν στο 4-0 μόλις στο 40’ με αποτέλεσμα οι παίκτες του Αντρέας Αλμ να «κατεβάσουν» ταχύτητα στο β’ ημίχρονο και να περιοριστούν σε συντήρηση δυνάμεων εν όψει του ματς της Πέμπτης (30/7, 20:00).

Φοβού τον Γκοϊτόμ!

Από το συγκεκριμένο ματς προέκυψαν αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία, καθώς η ΑΪΚ δεν είχε περιθώριο απώλειας κόντρα στην 3η της βαθμολογίας Έλφσμποργκ και αναγκαστικά δεν μπορούσε να «κρύψει» το αγωνιστικό της προφίλ.

Ο Αντρέας Αλμ έμεινε «πιστός» στο 4-4-2 που εφαρμόζει καθ’ όλη τη διάρκεια του σουηδικού πρωταθλήματος και στηρίχθηκε στην επιθετική γραμμή της ομάδας του, εκεί άλλωστε που εντοπίζεται και η μεγάλη δύναμη των Σουηδών. Μοχάμεντ Μπανγκουρά και Ενόκ Γκοϊτόμ συνθέτουν το πιο «καυτό» επιθετικό δίδυμο στο πρωτάθλημα, αφού πρόκειται για δύο ποδοσφαιριστές που είναι πολύ δυνατοί σωματικά, ξέρουν μπάλα και ταυτόχρονα είναι ταχύτατοι. Τα στοιχεία αυτά δίνουν τη δυνατότητα στον τεχνικό της ΑΪΚ να προτιμά με την ίδια ευκολία και πιο επιθετική φιλοσοφία, αλλά και όποτε χρειαστεί να «χτυπά» στην αντεπίθεση.

Ωστόσο, ο Ενόκ Γκοϊτόμ είναι αυτός που καταφέρνει να ανεβάζει επίπεδο την ομάδα της Στοκχόλμης, διότι πάνω του στηρίζεται όλο το παιχνίδι της ΑΪΚ, αξιοποιώντας τους συμπαίκτες του και ταυτόχρονα να σκοράρει και ο ίδιος έχοντας 12 γκολ σε 17 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα. Κόντρα στην Έλφσμποργκ σκόραρε δύο φορές και να δώσει έτοιμο γκολ στον Μπανγκουρά, αφού πήρε παραμάζωμα όλους τους αντίπαλους αμυντικούς. Κι όλα αυτά ενώ πριν και κατά τη διάρκεια του ματς είχε στομαχικές διαταραχές. Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι η Έλφσμποργκ διέθετε την τρίτη καλύτερη του πρωταθλήματος πριν από αυτό το ματς με 16 γκολ παθητικό σε 15 ματς.





Αν, λοιπόν, ο Ατρόμητος καταφέρει να «κλειδώσει» τη δράση του Ενόκ Γκοϊτόμ (που αναμένεται να κληθεί και στην εθνική Σουηδίας για πρώτη φορά στην καριέρα του), τότε θα θέτει με κάθε βεβαιότητα θεμέλιο πρόκρισης για τα play-off του Europa League.

Όσο για τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές, ο Ατρόμητος μπορεί να αισθάνεται τυχερός για το γεγονός ότι ο Ναμπίλ Μπαχούι που είχε μεγάλη ευθύνη για το δημιουργικό και εκτελεστικό πλάνο της ΑΪΚ, αποχώρησε πριν από 15 μέρες για την Αλ Αχλί και ο Στεφάν Ισιζάκι που έχει πάρει τη θέση του δεν είναι το ίδιο ποιοτικός ποδοσφαιριστής.

Ετούχου «κόβει», Οφόρι «ράβει»

Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να αφιερωθεί και στο δίδυμο των χαφ της ΑΪΚ Στοκχόλμης, Ντίξον Ετούχου και Εμπενέζερ Οφόρι που ο ένας συμπληρώνει τον άλλον. Συγκεκριμένα, ο Ετούχου αναλώνεται στην «καταστροφή» του παιχνιδιού του αντιπάλου τόσο μέσω των τρεξιμάτων στο γήπεδο, όσο και μέσω της δύναμής του, αφού στις προσωπικές μονομαχίες φαντάζει πολλές φορές ανίκητος. Όσο για τον 20χρονο Γκανέζο, αποτελεί το «next best thing» για τους Σουηδούς και έχει κυρίως δημιουργικές ικανότητες, ψάχνοντας με κάθετες τους Μπανγκουρά και Γκοϊτόμ. Αρκεί να δείτε το τέταρτο γκολ κόντρα στην Έλφσμποργκ.



Ευχάριστα με Χούιφελντ

Το πραγματικά μεγάλο πρόβλημα της ΑΪΚ Στοκχόλμης είναι η αμυντική της συμπεριφορά, κάτι λογικό αν αναλογιστεί κανείς το… τολμηρό 4-4-2 και το χαμηλό επίπεδο όλων των μονάδων της αμυντικής γραμμής. Το σύνολο του Αντρέας Αλμ έχει δεχθεί 23 γκολ σε 17 ματς και την ίδια ώρα τα προβλήματα τραυματισμών καλά κρατούν.

Συγκεκριμένα, από το βασικό κεντρικό αμυντικό δίδυμο, Σάντμπεργκ και Κάρλσον, μόνο ο πρώτος παραμένει υγιής, με τον δεύτερο να είναι τραυματίας από το ματς της Αρμενίας κόντρα στη Σιράκ ενώ και το μεταγραφικό απόκτημα, Τζος Χούιφελντ, που έχει εμπειρία από Premier League και ήρθε να… συμμαζέψει τα πράγματα αποχώρησε τραυματίας στο ματς με την Έλφσμποργκ.

Παρτενέρ στο κέντρο της άμυνας απέμεινε ο Βραζιλιάνος Άλεξ Περέιρα ο οποίος έχει αποκτηθεί από την ομάδα β’ κατηγορίας Αfc United (πρώην Καφέ Όπερα) ως δανεικός και μάλιστα σκόραρε κόντρα στην Έλφσμποργκ. Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται για κάτι το ιδιαίτερο, έχοντας αγωνιστεί μόνο στη Σουηδία και σε χαμηλότερης δυναμικότητας ομάδες.



Τέλος, στη θέση του τερματοφύλακα υπάρχει ο γεννημένος στην Καλαμάτα, Κυριάκος Σταματόπουλος που στο ροτέισον είναι αναπληρωματικός, αλλά λόγω του τραυματισμού του Κάρλγκρεν έχει κερδίσει θέση βασικού.

Η ενδεκάδα της ΑΪΚ κόντρα στην Έλφσμποργκ:

ΑΪΚ (4-4-2, Αντρέας Αλμ): Σταματόπουλος - Πάβεϊ, Σάντμπεργκ, Χούιφελντ (13’ Άλεξ), Γιόχανσον - Μπλόμπεργκ, Οφόρι, Ετούχου, Ισιζάκι (80’ Λούντχολμ) - Γκοϊτόμ (62’ Μπρούσταντ), Μπανγκουρά

Παύλος Κουστέρης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x