Τάσος Τσατάλης

Αξίζει κάθε τίμημα η φετινή ευρωπαϊκή πορεία της ΑΕΚ

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει στο sport-fm.gr για τη σημασία της φετινής παρουσίας της Ένωσης στο Europa League, ακόμη και με το κόστος που έχει στο πρωτάθλημα.

Φαίνεται σε κάποιους βαρύ το φορτίο της Ευρώπης για την ΑΕΚ. Σκέφτονται το πρωτάθλημα. Το πλεονέκτημα που έχει ο ΠΑΟΚ τόσο καιρό και συνεχίζει να το έχει. Την ώρα που η Ένωση παίζει σχεδόν από την αρχή δυο ματς την εβδομάδα, κατά κανόνα γεμάτα ένταση.

Είναι λάθος αυτή η λογική όμως. Γιατί ακόμη κι αν στην ΑΕΚ στοιχίσει αυτό στο τέλος, αν δηλαδή οι απώλειες και η καταπόνηση που της προκαλούν τα συνεχή πολύ δύσκολα ματς, της στοιχίσουν και το πρωτάθλημα και πάλι η σημασία της ευρωπαϊκής της επιστροφής παραμένει μεγάλη. Και για το άμεσο μέλλον της.

ΑΕΚ σε ρόλο «παρία» της Ευρώπης, ποτέ δεν θα γίνει το μέγεθος που θέλει και σε επίπεδο εσωτερικού ανταγωνισμού.

Και η ΑΕΚ για να αφήσει αυτόν τον ρόλο πίσω της, είχε ανάγκη το γρηγορότερο δυνατό μια πορεία σαν αυτή που κάνει φέτος.

Μια πορεία που την βάζει πάλι στον χάρτη, την βοηθάει για πιο βατές κληρώσεις το καλοκαίρι, την κάνει ενδιαφέρουσα για περισσότερο κόσμο στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική «πιάτσα».

Και είναι και το οικονομικό. Τα πολλά και σίγουρα εκτός προϋπολογισμού φετινά έσοδα, βοηθάνε πολύ στο να έχει η ΑΕΚ καλύτερες προϋποθέσεις για την δημιουργία το καλοκαίρι μιας ομάδας ακόμη πιο ικανής να ανταποκριθεί στην πρόκληση του να είναι ανταγωνιστική σε τρία μέτωπα.

Κάτι που για την ΑΕΚ πρέπει να είναι μόνιμος στόχος, να είναι μια μόνιμη πραγματικότητα.

Το κατάφερε βέβαια σε μεγάλο βαθμό από φέτος η ΑΕΚ. Στην ουσία αυτό που την χώρισε από την απόλυτη πληρότητα και για τους τρεις στόχους, ήταν οι βαριές κι ασήκωτες απώλειες των Μάνταλου και Γιόχανσον, μαζί με την ατυχία που είχε στο τέλος των μεταγραφών του Γενάρη, να μην μπορέσει να κλείσει μια από τις δύο περιπτώσεις εξτρέμ που κυνήγησε.

Ακόμη και πιο πριν, οι περίπου 800 χιλ ευρώ (περισσότερα στην πραγματικότητα) που στοίχιζαν στο μπάτζετ του ποδοσφαιρικού τμήματος τα συμβόλαια του Πατίτο και του Τρίστασον που δεν κάλυπταν τελικά τον Μανόλο, ήταν υπεραρκετά για να έχει στην διάθεση του έναν ή και δύο ακόμη παίκτες για το αριστερό άκρο της επίθεσης, που να εμπιστευόταν περισσότερο.

Αλλά πολύ περισσότερο θα μπορεί να είναι πιο πλήρης για την επόμενη σεζόν, με βάση την φετινή επιτυχία και την αλλαγή που φέρνει στα οικονομικά δεδομένα.

Η ΑΕΚ έχει πάρει πολύ σοβαρά τα σκληρά μαθήματα που την δίδαξε το πολύ πρόσφατο παρελθόν. Αποφεύγει τον γεμάτο παγίδες δρόμο της απόλυτης εξάρτησης από τις οικονομικές δυνατότητες του εκάστοτε επιχειρηματία που συνδέεται μαζί της.

Μαθαίνει να ζει με βάση την οικονομική πραγματικότητα που διαμορφώνουν τα έσοδα της κάθε σεζόν. Αναγκαστικά και με το κάτι παραπάνω, αλλά όχι σε βαθμό τέτοιο που αν ξαφνικά δεν είναι στο τοπίο ο παράγοντας που παρέχει οικονομική εγγύηση, η ομάδα να βρεθεί στον αέρα.

Η Marca χαρακτήρισε πριν λίγες μέρες αυτό που συμβαίνει στην ΑΕΚ ως μια «υποδειγματική αθλητική και οικονομική διαχείριση» και δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Πόσο μάλλον όταν αυτή η διαχείριση βγάζει και τα αποτελέσματα που βγάζει μέσα στο γήπεδο.

Για το συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης της ΑΕΚ, η σημασία της ευρωπαϊκής παρουσίας είναι κομβική.

Κάθε βήμα παραπάνω από αυτό που λογικά υπολόγιζες, αποκτά τεράστια σπουδαιότητα και είναι πολύ μεγάλο «μπόνους» για την συνέχεια. Γιατί κάνει ακόμη πιο εύκολο το να έχεις καλή ευρωπαϊκή παρουσία και την επόμενη σεζόν. Και ανάλογα διαμορφώνει και το στάτους και τις μελλοντικές δυνατότητες της ομάδας κι εντός συνόρων.

Ναι, θα ήταν πιο εύκολα τα πράγματα στο πρωτάθλημα φέτος αν η ΑΕΚ δεν είχε και την Ευρώπη, όπως είναι πιο εύκολα για τον ΠΑΟΚ.

Όμως η φετινή ευρωπαϊκή παρουσία, όσο συνεχίζεται, τόσο κάνει πιο γερά τα θεμέλια για να μπορεί η ΑΕΚ σε βάθος χρόνου να είναι πρωταγωνίστρια παντού. Χωρίς την ευρωπαϊκή πορεία που κάνει, η πιθανότητα η Ένωση να πάρει φέτος το πρωτάθλημα και να είναι απλά μια «φωτοβολίδα», θα ήταν πολύ μεγάλη.

Αντίθετα με τις προϋποθέσεις που βοηθάει να δημιουργηθούν αυτή η φετινή πορεία στην Ευρώπη, η ΑΕΚ μπορεί να αισιοδοξεί βάσιμα ότι χτίζει πολύ γερά θεμέλια, για να έχει τον πρώτο λόγο στον εντός συνόρων ανταγωνισμό, ανεξάρτητα από το τι θα γίνει μεμονωμένα φέτος.

Να γιατί είναι μια σπουδαία βραδιά και η αποψινή, όχι μόνο για λόγους πρεστίζ. Και να γιατί, το να κυνηγήσεις με όλες τις δυνάμεις την πρόκριση και με την Ντιναμό Κιέβου, δεν έχει λιγότερη σημασία από την προσπάθεια για την κατάκτηση του τίτλου φέτος.

Δεν είναι… χαζός ο Μελισσανίδης, που έδωσε και σημαντικό οικονομικό κίνητρο στους παίκτες.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x