Τάσος Τσατάλης

Άργησαν στην ΑΕΚ να πειστούν για το κεντρικό χαφ

Ο Τάσος Τσατάλης στο sport-fm.gr για τον βασικό λόγο που η ΑΕΚ δεν κατάφερε να ολοκληρώσει μια κομβική μεταγραφή.

• Λέγαμε όλες τις τελευταίες μέρες, ακόμη και χθες, πως η κρίσιμη μεταγραφή θα ήταν του κεντρικού χαφ. Λίγο πιο πριν, ανάμεσα στα ματς με την Βίντι, είχα πει πως καθαρά προσωπική εκτίμηση ήταν ότι αυτό που χώριζε την ΑΕΚ από την επιθυμητή ισορροπία στο ρόστερ, ήταν ο κεντρικός χαφ κι ένα εξτρέμ, με χαρακτηριστικά διαφορετικά από τους ήδη διαθέσιμους.

• Μεταγραφή έγινε για τα άκρα της επίθεσης και σημαντική μάλιστα. Με Έλληνα διεθνή, από δυνατό πρωτάθλημα, τη δεύτερη κατηγορία της Ισπανιας, που έχει δώσει αρκετούς παίκτες που ξεχώρισαν στην Ελλάδα. Μιλάω για τον Γιαννιώτα.

• Η μεταγραφή κεντρικού χαφ κατά τη γνώμη μου δεν έγινε, επειδή μέχρι και λίγο πριν το φινάλε της προθεσμίας, δεν είχε εκτιμηθεί σωστά η αναγκαιότητα της.

• Αν έχει κάτι ενδιαφέρον προς συζήτηση, είναι αυτό. Πως παρά την εισήγηση του προπονητή που ήταν διαθέσιμη εδώ και καιρό, οι άνθρωποι του σχεδιασμού και κατ΄επέκταση και ο ίδιος ο Δημήτρης Μελισσανίδης, δεν σιγουρεύτηκαν πως η ομάδα όντως χρειαζόταν χαφ.
• Η κουβέντα για το πόσα χρήματα ξοδεύει η ΑΕΚ σε μεταγραφές, είναι το ίδιο άκυρη όσο είναι από την αρχή αυτής της πορείας.

• Με τα χρήματα που δίνει τώρα στα υψηλότερα της συμβόλαια, εύκολα θα είχε σήμερα τον χαφ που χρειαζόταν. Δεν κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση όπως έπρεπε. Αυτό ήταν το θέμα και τίποτε άλλο.

• Κάποιοι όμως έχουν «επαναστατήσει» πολύ, δεν το σηκώνουν αυτό που γίνεται ρε αδερφέ.... Να έχεις πάρει πρωτάθλημα, να παίζειςChampions League,να φτιάχνεις γήπεδο, αλλά να μην έχεις πάρει αμυντικό χαφ. Αγανακτούν οι άνθρωποι.

• Και κάποιοι δεν θέλουν να θυμούνται βέβαια και παριστάνουν πως συμβαίνουν πρωτοφανή πράγματα.

• Η κατάσταση έχει ομοιότητες με αυτή που υπήρχε όταν η ΑΕΚ στην τελευταία χρονιά που έπαιξε Champions League, όταν εξασφάλιζε την πρόκριση απέναντι στην Χαρτς, έκλεινε τις μεταγραφές με τον ελεύθερο Ουντέζε και τον δανεικό Ντελίμπασιτς κι όχι με τον Ιμπαγάσα, που ήταν στο προσκήνιο, όπως θα θυμούνται πιστεύω οι περισσότεροι.

• Στην πρεμιέρα της στο Champions League, με την Μίλαν στο «Σαν Σίρο, εκείνη την σεζόν, η ΑΕΚ κατέβηκε με την εξής 11άδα: Σορεντίνο, Παουτάσο, Τζιωρτζιόπουλος, Τσιρίλο, Μόρας, Έμερσον, Λυμπερόπουλος, Καπετάνος, Δέλλας, Σέζαρ, Ντελίμπασιτς.

• Δηλαδή με 9 παίκτες από την προηγούμενη σεζόν. Οι οποίοι έγιναν 10 στους 14 που χρησιμοποιήθηκαν συνολικά, γιατί μπήκε ως αλλαγή και ο Βλάνταν Ίβιτς.

• Η ΑΕΚ νίκησε στον αντίστοιχο αγώνα της Αθήνας εκείνη τη σεζόν την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, με 8 παίκτες από την προηγούμενη σεζόν στο βασικό σχήμα.

• Η ΑΕΚ εκείνης της σεζόν με την προοπτική του Champions League, που έγινε πραγματικότητα, είχε σέντερ φορ τον Λεωνίδα Καμπάνταη, που είχε βγάλει τις δύο προηγούμενες σεζόν δανεικός.

• Η ΑΕΚ ανοίχτηκε περισσότερο το επόμενο καλοκαίρι, με ελεύθερους παίκτες βέβαια, αλλά δίνοντας και το μεγάλο συμβόλαιο στον Ριβάλντο. Δεν έπαιξε Champions League λόγω Σεβίλλης, έχασε το πρωτάθλημα στα χαρτιά κι όλα κατέρρευσαν.

• Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον, να έδινε σήμερα 3-4 εκατομμύρια από τα λεφτά της ΑΕΚ ο Μελισσανίδης - αφού θα είχε κάνει πριν και πολύ ...large συμβόλαια σε μια σειρά από Έλληνες και ξένους βετεράνους - για να πάρει τον Τζιμπούρ του 2018 και μετά από 20 μέρες να ... μας χαιρετήσει αφού εξέφραζε και την πικρία του για τον κόσμο και να μας πει «σας αφήνω πάντως πολύ καλούς παίκτες ως περιουσιακά στοιχεία, μπορείτε να τους πουλήσετε και να ξεχρεώσετε». Όπως ακούσαμε να λέγεται τότε.

• Βέβαια δεν θα το κάνει αυτό ο Μελισσανίδης.

• Γιατί έχει αυστηρό στόχο από την αρχή την οικονομική ισορροπία και την αυτοτέλεια της ΠΑΕ ΑΕΚ κι έχει ήδη κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να την καταστήσει ξανά πρώτη, για να την πετάξει στα σκουπίδια με τόση ευκολία και να αποχωρήσει.

• Γιατί φτιάχνει γήπεδο... εκεί που δεν γινόταν κι ενώ club κορυφαίου επιπέδου διεθνώς, πλήρωσαν με βαρύ τίμημα την διαδικασία κατασκευής νέου γηπέδου, κατά βάση με ίδια κεφάλαια, η ΑΕΚ και το φτιάχνει έτσι και πήρε πρωτάθλημα και παίζει Champions League κι έχει κάνει επτά μεταγραφές φέτος.

• Φυσικά κανείς δεν είπε πως είναι ωραίο να μένουν κενά. Ειδικά μετά την εξασφάλιση του Champions League. Και κανείς δεν είπε πως είναι μη κατανοητή η αρνητική αντίδραση.

• Για μπάλα μιλάμε άλλωστε, Champions League βλέπει ο άλλος, μεταγραφές θα σκεφτεί, τι θα σκεφτεί; Για τον περισσότερο κόσμο το ποδόσφαιρο είναι μια επιφανειακή υπόθεση, δεν έχει κανένα λόγο να το ψάξει και ιδιαίτερα.

• Απλά τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα για όποιον σκεφτεί ψύχραιμα και καταλάβει πως η ΑΕΚ λειτουργεί με ένα συγκεκριμένο τρόπο, που ως βάση δεν θα αλλάξει. Με αυτόν τον τρόπο έχει φτάσει εδώ που έχει φτάσει.

• Και το ζητούμενο δεν πρέπει να είναι να αλλάξει τον τρόπο της, αφού είναι δεδομένο πως δεν θα αλλάξει, αλλά να τον βελτιώσει. Κι όταν κάτι δεν γίνεται καλά, όπως τώρα στο φινάλε των μεταγραφών, να το βελτιώνει για να δουλέψει καλύτερα την επόμενη φορά.

• Ευτυχώς η ΑΕΚ έχει την τελευταία 5ετία την πολυτέλεια να δουλεύει ήσυχα πάνω στην βελτίωση της κι όχι να ασχολείται με την επιβίωση της.

• Γι' αυτό και προσωπικά θα επιμείνω και θα το πω ξανά πως το θέμα εδώ δεν είναι αν και πόσα χρήματα ήταν διατεθειμένοι να ξοδέψουν στην ΑΕΚ στο τέλος των μεταγραφών.

• Αλλά είναι το γιατί δεν πείστηκαν πως ήταν αναγκαία η συγκεκριμένη προσθήκη στα χαφ. Που για μένα ήταν το μόνο ζητούμενο. Και γιατί κατ' επέκταση δεν υπήρχαν οι επιλογές που έπρεπε να υπάρχουν, πάντα στα μέτρα και την φιλοσοφία του συλλόγου.

• Το λάθος εδώ είναι πως εύκολα και χωρίς να διαταραχθεί καμιά οικονομική ισορροπία, θα μπορούσε να είχε γίνει ό,τι χρειάζεται η ομάδα και να μην ασχολείται κανείς με πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν. Αλλά τώρα χωρίς στην ουσία κάποιο σοβαρό λόγο, δίνεται δικαίωμα να λέγονται όσα λέγονται.

ΥΓ1: Ο Μοράν τον οποίο έφερα στο επίκεντρο χθες από νωρίς το πρωί και τελικά επέστρεψε στην αποστολή, είναι έτσι κι αλλιώς στο επίκεντρο αυτής της ιστορίας, έχω την εντύπωση. Η παρουσία του και το συμβόλαιο του, μαζί με αυτό του Αϊντάρεβιτς, ενδεχομένως έκαναν τους υπεύθυνους του σχεδιασμού, διστακτικούς στο να βάλουν πιο δυνατά στο προσκήνιο το θέμα της μεταγραφής κεντρικού χαφ.

Εγώ έχω να πω πως δεν μπορούν να βγαίνουν όλες οι μεταγραφές. Δεν έγινε και τίποτε τρομερό που δεν δείχνει ως τώρα να βγαίνει ο Μοράν. Ο Ολυμπιακός είχε σχεδόν μια 18άδα αποτυχημένες μεταγραφές να προπονούνται μόνοι τους στο Ρέντη όλο το καλοκαίρι. Και τι έγινε; Κι όμως, βρέθηκε ο τρόπος για πολλούς, όχι για όλους, να φύγουν κι ας είχαν συμβόλαια.

Γιατί στην ΑΕΚ είναι τόσο δύσκολο και φαίνεται τόσο βουνό, να βρει τρόπο να γλιτώσει από δυο συμβόλαια; Να βρει έστω μια ομάδα για δανεισμό, κάτι τέλος πάντων.

Η λύση στην προκειμένη περίπτωση δεν ήταν να «κρυφτεί» το ό,τι ενδεχομένως δεν βγαίνει ο Μοράν, αλλά να αξιοποιηθεί όλο το χρονικό περιθώριο που υπήρχε το καλοκαίρι. Ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που και ο Ουζουνίδης έδειξε να παίρνει απόφαση να μη στηριχθεί πάνω του. Για να βρεθεί μια λύση για το παιδί και την ομάδα, που θα έκανε πιο εύκολα τα πράγματα και στις οικονομικές ισορροπίες.

Αντίθετα, χρειάστηκε ο ίδιος ο Μοράν να ζητήσει να φύγει, χωρίς τελικά να τα καταφέρει, ζχωρίς άλλη προσπάθεια του club να βρεθεί διέξοδος. Κοντά στις 700 χιλιάδες ευρώ συνολικά ο Βάσκος και ο Αϊντάρεβιτς, χωρίς αγωνιστικό αντίκρισμα κι από τους δύο και με τον Μοράν τώρα να παίρνει ξανά το βάρος να αποδείξει πως κάτι μπορεί να κάνει. Στην πραγματικότητα ...έφυγε και γύρισε ξανά.

Τώρα, μακάρι να αποδείξει πως μπορεί να συμπληρωθεί με αυτόν ικανή τετράδα. Προς το παρόν δεν έχουμε όμως ενθαρρυντικές ενδείξεις κι αυτό ήταν το ρίσκο με την ιστορία του αμυντικού χαφ από την αρχή. Και η ομάδα το παίρνει, χωρίς να είναι απαραίτητο να το πάρει.

ΥΓ2: Καλό είναι η Τρίπολη να βοηθήσει να χαλαρώσουμε λίγο κι όχι να επιβαρυνθεί κι άλλο η κατάσταση. Με εξαίρεση τα ντέρμπι βέβαια, είναι το πιο δύσκολο ματς του πρωταθλήματος, απέναντι στην εξαιρετική ομάδα του επίσης εξαιρετικού Σάββα Παντελίδη.

ΥΓ3: Δεν ζήτησε ο Ουζουνίδης τίποτε φοβερό και τρομερό. Όπως και να το κάνουμε, απάντηση δεν μπορεί να βρεθεί γιατί στάθηκε τόσο δύσκολο να πείσει πως είναι αναγκαίο το κεντρικό χαφ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x