Τάσος Τσατάλης

Ευτυχώς που τελείωσε με γκρίνια το ΑΕΚ – Λεβαδειακός...

Ο Τάσος Τσατάλης στο sport-fm.gr, για τα προβλήματα που συνεχίζει να έχει η Ένωση, παρά τις νίκες και το ένα καλό, ενόψει του ματς της Κυριακής.

• Η ΑΕΚ είχε ανάγκη ένα παιχνίδι που θα προκαλούσε πάλι προβληματισμό, πριν μπει στο πρόγραμμα με τα πολύ απαιτητικά ματς των αμέσως επόμενων εβδομάδων.

• Αυτό έγινε με τον Λεβαδειακό. Αν και κατά τη γνώμη μου και με μια δόση υπερβολής. Γιατί στην ουσία είναι ένα ματς στο οποίο η ΑΕΚ ήταν καλή στο πρώτο ημίχρονο. Μετά, μέχρι το 60΄-65΄και πάλι έκανε αρκετά πράγματα έτσι ώστε να καθαρίσει το ματς, αλλά χαρακτηρίστηκαν από επιπολαιότητα οι περισσότερες προσπάθειες.

• Και στην τελική ευθεία, με το ρευστό 1-0, εμφανίστηκαν τα ψυχολογικά «μείον» που φυσικό είναι να υπάρχουν πλέον, σε μια ομάδα που έκανε τόσες γκέλες μαζεμένες σε μικρό χρονικό διάστημα στο τέλος του 2018.

• Εκεί όντως η εικόνα ήταν κακή, κανείς δεν καταλάβαινε τι έκαναν οι παίκτες της ΑΕΚ στο γήπεδο, οι αλλαγές είχαν και δεν είχαν λογική, τα κλασικά εκνευριστικά γυρίσματα πίσω με την παραμικρή πίεση, στα οποία η Ένωση είναι μακράν η πρωτοπόρος ,έκαναν την εμφάνιση τους και είχαμε και τις αποδοκιμασίες.

• Κάπως έτσι, η ομάδα οδηγήθηκε στα αποδυτήρια σε κακή ψυχολογία. Χάλια ήταν όλοι κι όχι μόνο ο Κλωναρίδης στον οποίο έπεσε κυρίως το ενδιαφέρον. Και ίσως αυτό το «χάλια» να είναι η καλύτερη βάση για να ξεκινήσει προετοιμασία για τον ΠΑΟΚ η ομάδα.

• Γιατί κινδύνευε σοβαρά η ΑΕΚ να πάει με μια λάθος ψυχολογία σε αυτό το ματς που κρύβει πάρα πολλούς κινδύνους και με μια εικόνα στρεβλή.

• Γιατί έχει τέσσερα ματς στο πρωτάθλημα, στα οποία απλά έχει αλλάξει διάταξη και τίποτε περισσότερο και το μόνο που έχει αποδειχθεί, είναι πως αυτή η ομάδα είχε προφανή τρόπο να αλλάξει την μοίρα της όταν κρίθηκαν τα πάντα στο πρωτάθλημα.

• Η ΑΕΚ δεν έμεινε μακριά από την κορυφή, επειδή το ρόστερ της δεν είναι επαρκές ή της λείπει η απαραίτητη ποιότητα. Μιλάμε για την ελληνική Super League, όχι την Primera Division.

• Έμεινε μακριά από την κορυφή επειδή έχασε βαθμούς με Ατρόμητο, Παναιτωλικό και Λάρισα χωρίς να παίξει ποδόσφαιρο στα πέντε από τα έξι ημίχρονο και φυσικά γιατί ήταν απαράδεκτη απέναντι στον Παναθηναϊκό.

• Αν κάτι μας δείχνουν αυτά τα ματς, με δύο σημαντικές εκτός έδρας νίκες μεταξύ τους, σε Γιάννινα και Νέα Σμύρνη, είναι πως αυτή η ομάδα αν υπήρχε κάποια θετική αντίδραση στην διαχείριση της στο κρίσιμο διάστημα, δεν θα ήταν και το όγδοο θαύμα του κόσμου, να πάρει 6-7 βαθμούς παραπάνω τουλάχιστον.

• Έτσι ώστε να είναι στην χειρότερη, στην θέση που είναι ο Ολυμπιακός τώρα και να μπορεί να μιλάει έστω και θεωρητικά σα να έχει κάποιες ελπίδες για τον τίτλο. Ακόμη και με την τιμωρία, η ΑΕΚ θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον στην θέση του Ολυμπιακού, αν υπήρχε κάποιο ίχνος διαχείρισης της δύσκολης αγωνιστικής φάσης.

• Κάτι που πιστεύω θα είχε παίξει ρόλο και στις μεταγραφές ως κίνητρο.

• Στην πραγματικότητα μέσα στο 2019, ο προπονητής απλά έχει αλλάξει διάταξη, η ομάδα που ακόμη διαθέτει μεγάλο απόθεμα ποιότητας, βρίσκει γκολ νωρίς στα παιχνίδια της, κερδίζει εύκολα ή δύσκολα, ωστόσο ποιος μπορεί να πει πως έχει δει μια ομάδα που παρουσιάζει πρόοδο σε συγκεκριμένα αγωνιστικά στοιχεία, μέσα και στην νέα διάταξη;

• Αντίθετα, αν δει κανείς προσεκτικά όλα τα παιχνίδια, θα διαπιστώσει πως η ΑΕΚ είναι άνετη, όσο ο αντίπαλος δεν βγάζει αντίδραση κι έχει παθητική προσέγγιση.

• Όμως πάντα έχει πρόβλημα στην αντίθετη περίπτωση και υπάρχουν διαστήματα που χάνεται η μπάλα και «θολώνουν» τα πάντα.

• Επιπλέον, η αλλαγή της τακτικής προσέγγισης, μαζί με τα καλά αποτελέσματα, συνοδεύεται κι από στοιχεία όπως ο υπερβολικός περιορισμός του rotation.

• Ναι, το ρόστερ έχει μικρύνει. Ναι, υπάρχουν «τρύπες» όπως στην θέση του «κόφτη». Αλλά ακόμη είναι μακριά από το επίπεδο του να μπορεί να βασίζεται μόνο σε 12-13 παίκτες, όπως συμβαίνει πλέον.

• Σε ένα διάστημα που ενώ συνεχίζει με δύο ματς την εβδομάδα, πλέον στα προσεχή περιλαμβάνονται ΠΑΟΚ, Ατρόμητος και Ολυμπιακός.

• Οπότε αν δεν υπήρχε τουλάχιστον αυτό το διάστημα προς το τέλος του χθεσινού ματς, να θυμίσει στους πάντες, πως η ΑΕΚ εξακολουθεί να είναι μια ομάδα υπό διαχείριση με σοβαρές ακόμη παθογένειες , το ματς με τον ΠΑΟΚ θα ήταν δέκα φορές πιο επικίνδυνο.

Υ1: Ακόμη και την περίοδο που γινόταν ο χαμός με τις δηλώσεις, ποτέ δεν έπαψα να σημειώνω πως σε αγωνιστικό επίπεδο, ο προπονητής του ΠΑΟΚ έχει αποδειχθεί από τα δυνατά του πλεονεκτήματα. Ο Λουτσέσκου όμως δεν είναι μόνο αυτό.

Απ' ότι βλέπω είναι πλέον και ο εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ προς τα έξω, αυτός που εκφράζει δημόσια την πολιτική του συλλόγου, είτε με δική του πρωτοβουλία, είτε όχι. Αν μπορεί αυτό να το διαχειριστεί ( που σε έχει κάνει να αμφιβάλλεις πολύ) ο Ρουμάνος ενόψει του ματς της Κυριακής, έχει καλώς. Αν όχι, θέλει προσοχή από πλευράς της ομάδας της Θεσσαλονίκης, γιατί κανέναν δεν ωφελεί να πάμε στο παιχνίδι με υπερβολική ...άνοδο θερμοκρασίας. Πραγματικά δεν υπάρχει λόγος.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x