Τάσος Τσατάλης

Η ΑΕΚ έμεινε φαβορί και η μόνη που δίνει βαθμούς στην Ελλάδα

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για την ευρωπαϊκή βραδιά της Ένωσης, το ματς της Τρίπολης και την ανάγκη να ενεργοποιηθεί το συντομότερο ο Κονέ … για κρυφτεί πιο πίσω ο Αϊντάρεβιτς

***Μια κανονική ΑΕΚ, με Σιμόες ή Γαλανόπουλο αντί του Αϊντάρεβιτς βασικά και με περισσότερη φρεσκάδα, θα είχε πάρει άνετα την Αούστρια.

***Μια ΑΕΚ με εννιά παίκτες στους έντεκα να έχουν ξεκινήσει και στο υπέρ – απαιτητικό σε όλα τα επίπεδα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και με τον Αϊντάρεβιτς μέσα, δεν μπορούσε να κάνει από το ξεκίνημα το παιχνίδι που θα της επέτρεπε να καθαρίσει από νωρίς μάλιστα με τον συγκεκριμένο αντίπαλο.

***Πιστεύω μάλιστα πως ήταν και τακτική επιλογή του Μανόλο, να μην πάει σε «τούρμπο» ξεκίνημα, έχοντας στο μυαλό την κόπωση και να υπολογίσει στις στιγμές που θα μιλούσε η μεγάλη επιθετική ποιότητα. Κάτι που έγινε στην πραγματικότητα.

***Σε αυτό το μοτίβο και με μια τέτοια στιγμή που μίλησε η ποιότητα, βγήκε η φάση του 1-0. Αυτό που δεν μπορούσε να υπολογίσει ο Χιμένεθ ήταν η απώλεια και του Τσόσιτς.

***Με τον Αϊντάρεβιτς μέσα η ΑΕΚ έχει κάνει τα χειρότερα της παιχνίδι φέτος. Δεν είναι τυχαίο. Δεν υπάρχει ομάδα σε μίνιμουμ ανταγωνιστικό επίπεδο, που να έχει το περιθώριο να παίζει με τέτοιο παίκτη στα κεντρικά χαφ. Η ΑΕΚ μέχρι το 53΄που επιτέλους βγήκε ο Σουηδός, είχε την κούραση της, έπαιζε και με δέκα.

***Με τον Αϊντάρεβιτς μέσα και μάλιστα χωρίς Σιμόες ή Γαλανόπουλο, δεν μπορείς να ξεκινήσεις πίεση από τον άξονα και δεν μπορείς να ανεβάσεις γραμμές, γιατί στην μετάβαση από επίθεση σε άμυνα, θα γελάσουν και οι πέτρες. Και το χουμε δει αυτό.

***Εδώ σε «set» άμυνα και το παιδί δεν μπορούσε να είναι παρά απλός παρατηρητής. Και στα δυο γκολ της Αούστρια, είναι μέσα σε καθοριστικά σημεία των φάσεων.

***Σε μια συζήτηση που είχαμε στο ημίχρονο με φίλους συναδέλφους από τον sportfm, είπα πως δεν πίστευα ότι ο Χιμένεθ θα τον έβγαζε στο ημίχρονο, αλλά επειδή λογικά θα παρουσιαζόταν στην ίδια τραγική κατάσταση, θα γινόταν αλλαγή περίπου στο δεκάλεπτο.

***Και κατέληξα πως το ζήτημα ήταν να μη φάει γκολ η ΑΕΚ στο διάστημα που θα παρέμενε στο γήπεδο ο Αϊντάρεβιτς. Το έφαγε όμως πρώτα και μετά τον έβγαλε.

***Γιατί τον έβαλε θα πει κάποιος. Τι να πω… Ήταν και η Τρίπολη, είδα και τον Γαλανόπουλο να έχει δεμένο το δεξί γόνατο, έπρεπε να κάνει μια επιλογή ο Χιμένεθ, έκανε αυτή.

***Το παιδί δεν φταίει βέβαια. Απλά δεν είναι γι’ αυτό το επίπεδο και σίγουρα όχι σε αυτή την θέση. Το ζήτημα είναι η επιλογή του Μαϊστόροβιτς να τον φέρει εδώ σαν «8άρι». Όπως και το πότε θα ενεργοποιηθεί ο Κονέ, για να πάει ο Αϊντάρεβιτς ακόμη πιο πίσω στο «rotation».

***Παρόλα αυτά, το ό,τι δηλαδή έπαιζε για 53 λεπτά με δέκα παίκτες, την κούραση, την απώλεια του Τσόσιτς, την σε βάρος της ανατροπή, η ΑΕΚ είναι τόσο καλύτερη ομάδα από την Αούστρια κι έχει χτίσει πλέον τέτοια ψυχολογία, που μπορούσε μέχρι το 70’ το πολύ (μάλλον και νωρίτερα), να έχει κάνει την ανατροπή.

***Ο τερματοφύλακας και η αστοχία, δεν της το επέτρεψαν.

***Αλλά όταν είσαι κοντά στο 90’ και χάνεις, ενώ παίρνει βαθμό και η Ριέκα στην Μίλαν και τελικά ολοκληρώνεται η αγωνιστική κι έχεις πάρει βαθμό, ενώ κερδίζει και η Μίλαν, το φινάλε είναι καλό.

***Η ΑΕΚ παραμένει φαβορί. Είναι θετικό πως η ομάδα που την ακολουθεί στους τρεις βαθμούς είναι η Αούστρια κι όχι η Ριέκα, που μάλλον είναι καλύτερη.

***Είναι επίσης η ομάδα που στις δύο πρώτες αγωνιστικές των ομίλων συνεχίζει να δίνει βαθμούς στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, το κάνει εδώ και τέσσερα σερί ματς, μαζί με τα δύο με την Μπριζ.

***Τώρα το θέμα είναι η Τρίπολη. Που με τον Παντελίδη έχει πάρει βαθμούς σε Ολυμπιακό και Ξάνθη και δεν έχει ακόμη νίκη στο πρωτάθλημα. Δυο ήττες στην έδρα της από ΠΑΣ και Λαμία και τρεις ισοπαλίες εκτός. Τα δύο προαναφερόμενα και στην Λάρισα.

***Με τον Παντελίδη αναμενόμενα οι Αρκάδες έχουν σφίξει. Δεν είναι η αφελής ομάδα του Βεργέτη, σύμφωνα με όσα είδα στο Καραϊσκάκη και στα Πηγάδια.

***Πάει η ΑΕΚ σε μια έδρα, που σε 8 ματς στο πρωτάθλημα, ο απολογισμός είναι 4 ήττες, 2 ισοπαλίες και 2 νίκες. Κακή έδρα για την ΑΕΚ δηλαδή.

***Το μόνο παρήγορο, είναι πως η τελευταία φορά που κέρδισε εκεί, παραπάνω από 6,5 χρόνια πίσω, τον Γενάρη του 2011, προπονητής της ήταν ο Μανόλο Χιμένεθ. Με 0-3 η νίκη.

***Είχαμε έξω δεδομένα Τσιγκρίνσκι, Λαμπρόπουλο, Γιακουμάκη, Κονέ. Προστέθηκαν Σιμόες και Λόπες, τώρα και ο Τσόσιτς. Επτά στο σύνολο παίκτες με προδιαγραφές ενδεκάδας.

***Από αυτούς σοβαρή ελπίδα υπάρχει να γυρίσει ο Λόπες στην Τρίπολη. Επειδή ο Γκάλο έδειξε από την Αούστρια ήδη, πως δεν είναι το καλύτερο του τα συνεχόμενα ματς - παρά το ότι προσπάθησε πολύ κι αυτός - αν παίξει ο Πορτογάλος και «μισός» έστω, θα είναι σημαντικό.

***Στα υπόλοιπα δεν βλέπω δυνατότητα να αποφύγει ο Χιμένεθ το ρίσκο να πάει για τρίτο σερί 90λεπτο τον Γιόχανσον.

***Εννοείται να ξεκινήσει ο Γαλανόπουλος. Δηλαδή αν είναι να ξεκινήσει ο Αϊντάρεβιτς, καλύτερα να ασχοληθούμε από τώρα με το επόμενο ματς, μετά την διακοπή, στην Ξάνθη.

***Στην άμυνα ο Τζανετόπουλος έχει ήδη 70 λεπτά με την Αούστρια πίσω του.

***Να πούμε πως μπήκε χωρίς κανονική προθέρμανση, χωρίς παιχνίδια στα πόδια του , εκτός από το 90λεπτο με την Λαμία στο κύπελλο κι εύλογα ήθελε χρόνο να βρει τα πατήματα του. Αλλά με τον Αϊντάρεβιτς μπροστά του, δεν τον είχε.

***Στις θέσεις μπροστά, δεν υπάρχει κανένας που να μην χρειάζεται ξεκούραση. Αλλά πόσους μπορείς να αφήσεις έξω; Δύο τουλάχιστον από τους τέσσερις λογικά θα είναι μέσα.

***Φουλ 90λεπτα με Ολυμπιακό και Αούστρια έχουν ο Μάνταλος και ο Αραούχο, σχεδόν το ίδιο ο Λάζαρος που φάνηκε και ο περισσότερο επηρεασμένος και 135 συνεχόμενα λεπτά ο Λιβάγια.

***Από τις εναλλακτικές λύσεις, πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν θα είναι διαθέσιμος ο Κλωναρίδης.

***Χρόνο έχει πάρει τελευταία ο Μπακασέτας, λίγο με τη Λαμία στο κύπελλο ο Τρίστασον και καθόλου ο Πατίτο.

***Αλλά το κλειδί για μένα θα είναι πάλι η ψυχολογία.

***Δηλαδή να πάει η ομάδα σε αυτό το δύσκολο ματς, με επίγνωση πως είναι η τελευταία παρτίδα για να ολοκληρωθεί μια πολύ σκληρή προσπάθεια που χρειάστηκε να κάνουν ανάμεσα στις δύο διακοπές. Να ολοκληρωθεί με σχεδόν απόλυτη επιτυχία.

***Μια προσπάθεια σε πολύ δύσκολες συνθήκες με σοβαρά αγωνιστικά προβλήματα λόγω των απουσιών. Ένα διάστημα που δεν μπορούσε η ΑΕΚ να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες του ρόστερ της από πλευράς βάθους.

***Σε ένα ματς που ο αντίπαλος θα προετοιμαστεί σίγουρα για να χτυπήσει στην κούραση της, ίσως και σε συγκεκριμένες θέσεις που έχει τις πιο σοβαρές απουσίες, η Ένωση πρέπει να βγάλει το «ατσάλι» των δύο τελευταίων αγώνων στο ΟΑΚΑ και να ψάξει με όποιο ρεαλιστικό τρόπο μπορεί ένα μεγάλο «τρίποντο». Γιατί θα είναι πολύ μεγάλο, αν έρθει.

***Και βέβαια σε καμιά περίπτωση να μη χάσει.

***Κάτι τελευταίο. Δεν βλέπω πως δεν θα είχε κερδίσει η ΑΕΚ, αν ο Πολωνός διαιτητής σε δυο περιπτώσεις δεν είχε χαρίσει την δεύτερη κίτρινη στον Αμπντουλαχί. Τον εξέθεσε ο Φινκ, που αμέσως μετά την δεύτερη περίπτωση, τον έβγαλε.

***Το σημειώνω γιατί καλή η κουβέντα για το γκολ της ισοφάρισης του Λιβάγια, αλλά προηγήθηκε κι αυτό.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x