Τάσος Τσατάλης

Η ΑΕΚ ξέρει να παίζει και μπάλα και «ξύλο»

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει για τα δύο διαφορετικά στοιχεία του αγωνιστικού χαρακτήρα της ΑΕΚ, που συνδυάζονται μοναδικά και κάνουν συναρπαστική κι απρόβλεπτη την εμπειρία του να την παρακολουθείς.

***Όταν είδα μια εξέδρα ολόκληρη, γύρω στα 300 άτομα που κάθονταν σε ακριβότερες θέσεις, κάτω από μας στα δημοσιογραφικά του «Ερνστ Χάπελ», να σηκώνονται σαν ελατήρια από τις θέσεις τους και να πανηγυρίζουν σα να είχε μπει γκολ, την αντρίκεια έξοδο του Τσιντώτα και το μπλοκάρισμα της μπάλας στην τελευταία φάση του ματς, ένιωσα σα να είχε ξορκίσει η ΑΕΚ …ένα κάρο φαντάσματα που την κυνηγούν δεκαετίες.

***Όλα αυτά τα σημάδια, που όταν είσαι ταυτισμένος με την ΑΕΚ, σε κάνουν να τρέμεις την στραβή, την κακή στιγμή που όλα θα ανατραπούν ακόμη κι από το πουθενά σε βάρος σου.

***Το ότι δεν έκλεισες την πρόκριση στην Αθήνα δυο φορές, το ότι έχασες γκολ που δεν χάνονται, το ότι σου ακύρωσαν κανονικό τέρμα.

***Ακόμη και το βράδυ της Πέμπτης. Το ματς που με καθαρό μυαλό καταλαβαίνεις πως κύλησε μια χαρά, αλλά την ώρα που παιζόταν, το έβλεπες στο όριο, στο ένα γκολ, που θα μπορούσε να έρθει με οποιονδήποτε τρόπο και να φέρει την καταστροφή αναπάντεχα.

***Η σκέψη αν θα πληρώσεις τη νέα τεράστια ευκαιρία του «Τσίνο».

***Όχι. Τίποτε από όλα αυτά, τελικά.

***Η ΑΕΚ «καθάρισε» το ματς παίρνοντας τα μικρότερα δυνατά ρίσκα, με τον δικό της τρόπο, με την φιλοσοφία που αντιμετωπίζει τέτοια ματς ο Μανόλο Χιμένεθ, χωρίς τίποτε να πάει στραβά.

***Είχε να αντιμετωπίσει κυρίως τον εαυτό της, το δικό της φυσιολογικό άγχος και νίκησε.

***Μια μάχη από την οποία στο παρελθόν, πρόσφατο και πιο μακρινό, έχει βγει χαμένη πολλές φορές. Μια ομάδα – «υπέρβαση», μια ομάδα «ανατροπή». Που χτίζει έναν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα, από αυτόν που είχαμε συνηθίσει.

***Δεν ξέρω πόσους εκτός ΑΕΚ κάνει χαρούμενους αυτό, αλλά το ποιος κάνει σωστά αυτά που πρέπει και ποιος όχι, φαίνεται από το ότι τέσσερα χρόνια μετά την απόλυτη καταστροφή, η Ένωση είναι η μόνη ελληνική ομάδα που προχωράει στην Ευρώπη.

***Είναι πρώτη στην Ελλάδα, είναι αυτή πλέον που κάθε αντίπαλος εντός συνόρων… ονειρεύεται να κερδίσει για να αποδείξει κάτι.
Η ΑΕΚ του «Ερχόμαστε», στο «Ερνστ Χάπελ» της Βιέννης… μεγάλωσε ακόμη πιο πολύ.

***«Μεγαλώνει» μαζί της, μια ομάδα παικτών, οι περισσότεροι χωρίς εμπειρία ανταγωνισμού υψηλού επιπέδου, χωρίς παραστάσεις από την Ευρώπη μέχρι και λίγο καιρό πριν.

***Μαθαίνουν να γίνονται κυρίαρχοι, μαθαίνουν να κάνουν υπερβάσεις, μαθαίνουν στο να τους αντιμετωπίζουν πλέον οι αντίπαλοι, σαν την ομάδα που είναι τίτλος τιμής να την κερδίσεις.

***Και είναι μεγάλη κατάκτηση αυτό.

***Η ΑΕΚ πέρασε από την Βιέννη με μια τακτική περιορισμένου ρίσκου, φυσικό απότοκο της τάσης προσαρμογής στις ειδικές απαιτήσεις κάθε αντιπάλου ξεχωριστά, που διακρίνει την φιλοσοφία του Μανόλο Χιμένεθ.

***Αλλά έχει ήδη δείξει πως ξέρει να επιβάλλεται με όποιο τρόπο απαιτεί η περίσταση.

***Έχει παίξει καμιά ελληνική ομάδα καλύτερο ποδόσφαιρο από αυτό που έπαιξε η ΑΕΚ απέναντι στην κυρίαρχη σήμερα στο Βέλγιο Μπριζ;

***Έχει δει κανείς πιο κυριαρχικό ποδόσφαιρο από ελληνική ομάδα φέτος, από αυτό που έπαιξε η ΑΕΚ απέναντι στον Ολυμπιακό, στα διαστήματα που ανέτρεψε την κατάσταση απέναντι σε Αούστρια και Ριέκα επίσης; Στο «διπλό» στην Κροατία;

***Πιστεύω η απάντηση είναι όχι. Η ΑΕΚ έχει πάρει αυτό που χρειάζεται ως τώρα, με όποιο τρόπο θέλει. Όταν πρέπει… να πατήσει τον αντίπαλο, τον… πατάει.

***Όταν πρέπει να προσαρμόσει το παιχνίδι της στο παιχνίδι του αντιπάλου και να περιορίσει τα ρίσκα, ξέρει να το κάνει επίσης.

***Κανείς δεν μπορεί να πει πως η ΑΕΚ του Χιμένεθ, ως τώρα επιβάλλεται μέσα από συντηρητική προσέγγιση, όπως έγινε κατά βάση στην Βιέννη.

***Είναι μια ομάδα που μπορεί… να βολεύεται σε οποιαδήποτε μορφή μπορεί να έχει από την αρχή ή να αποκτήσει στην πορεία ένα ματς.

***Γιατί έχει τον προπονητή που ξέρει να το κάνει αυτό κι έχει τους παίκτες με τα χαρακτηριστικά, που τους επιτρέπουν να προσαρμόζονται σε διαφορετικού είδους απαιτήσεις.

***Έχει παίκτες και με ποιότητα, αλλά και με χαρακτήρα.

***Που μπορούν και να παίξουν το ποδόσφαιρο που θα καθηλώσει τον αντίπαλο, αλλά μπορούν να ανταποκριθούν με… σκληράδα και σφρίγος, όποτε το ματς πάει εκεί.

***Ξέρουν να παίξουν μπάλα, αλλά ξέρουν να παίξουν και «ξύλο».

***Γι’ αυτό αρέσει η ΑΕΚ. Γι’ αυτό συναρπάζει, γι’ αυτό είναι απρόβλεπτη.

***Σπάνια στην ιστορία της, μπορεί και ποτέ, ήταν σε θέση η Ένωση να συνδυάζει αυτά τα χαρακτηριστικά με τον τρόπο που το κάνει μέχρι τώρα φέτος.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x