Τάσος Τσατάλης

Η ΑΕΚ που δεν πρέπει να «κρυφτεί» και ο «μπαμπάς» Μανόλο

Ο Τάσος Τσατάλης εξηγεί γιατί οι μεγάλες απώλειες στην ΑΕΚ αντιμετωπίζονται με αποφασιστικότητα και σίγουρες κινήσεις στα μεταγραφικά, αλλά και γιατί ο Χιμένεθ έκανε «ματ» στην διαχείριση με Βράνιες.

***Τρίτη σεζόν στην Super league, η αγωνιστική ταυτότητα της ΑΕΚ, ο «κορμός» της που λέμε, αυτό που διαμορφώνει τι είδους ομάδα είναι και τι ποδόσφαιρο παίζει, καθορίζεται από την τριάδα Μάνταλος, Γιόχανσον, Σιμόες.

***Μέσα σε δυο βδομάδες, στην πρώτη σεζόν που δείχνει ικανή να διεκδικήσει πρωτάθλημα, χάνει τους δύο από τους τρεις.

***Καλείται… με βίαιο τρόπο να αλλάξει. Θέλει δεν θέλει. Δεν μπορεί να είναι ίδια ομάδα χωρίς τους δύο από αυτούς τους τρεις.

***Γεννιούνται τεράστια θέματα. Και για το πώς θα το αντιμετωπίσεις στον επόμενο ενάμισι μήνα και για το τι θα κάνεις με τις μεταγραφές.

***Μια σημείωση εδώ. Πρόσφατα έγραψα εδώ, και ίσχυε 100%, πως και με τον Γιόχανσον ενεργό, ο Χιμένεθ σκεφτόταν σοβαρά μεταγραφή κεντρικού χαφ. Πολύ σοβαρά.

***Κυρίως γιατί λόγω ψυχοσύνθεσης, δεν αισθάνεται καλά με περιπτώσεις παικτών που λόγω συμβολαίου ο ίδιος θεωρεί πως είναι με … το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω.

***Δεν έχει δώσει δικαίωμα ο Γιόχανσον, αλλά είναι στοιχείο της φιλοσοφίας του Χιμένεθ αυτό και δεν αλλάζει.

***Οπότε η αναζήτηση έχει ξεκινήσει ήδη, πριν συμβεί το νέο κακό.

***Αλλά δεν είναι εύκολα τα πράγματα για την ΑΕΚ. Γιατί είναι και μεταβατική περίοδος στον σχεδιασμό της Ένωσης.

***Καλός ή κακός, πετυχημένος ή όχι, ο Μαϊστόροβιτς είχε διαμορφώσει μια δική του ατζέντα. Υπήρχε ένα μοντέλο λειτουργίας συγκεκριμένο που είχε παγιωθεί, ένας τρόπος λειτουργίας. Αυτά δεν υπάρχουν πλέον.

***Υπάρχει τώρα ο Νίκος Λυμπερόπουλος, που στην δεύτερη φορά στην ΑΕΚ, θέλει … να απαντήσει σε όσους θεωρούν πως… δεν το έχει με τις επιλογές ξένων παικτών.

***Αλλά τώρα ξεκινάει αυτή την διαδικασία. Είναι μικρό το διάστημα ακόμη που βρίσκεται στην ομάδα και τα ζητήματα μεγάλα.

***Έχει βουνά μπροστά του. Καλείται να πάρει αποφάσεις για κρίσιμες κινήσεις πλέον, μετά τις απώλειες που βγήκαν. «Πακέτο» με συζητήσεις για συμβόλαια, που πρέπει να κλείσουν.

***Και για έναν τεχνικό διευθυντή σε μεγάλη ομάδα, δεν είναι μόνο η διαδικασία της αναζήτησης, είναι και η διαδικασία της απόφασης μεγάλη δοκιμασία.

***Στην χρονιά που η ΑΕΚ ήταν στην Γ΄Εθνική κι έφτιαχνε την ομάδα για την Β΄Εθνική, τα πράγματα ήταν αρκετά απλά.

***Οι περιπτώσεις που ασχολήθηκε ήταν γνωστοί παίκτες. Ποδοσφαιριστές που μπορούσαν να έχουν άποψη οι πάντες στην ΑΕΚ. Και ο Μελισσανίδης και ο Μπάγεβιτς που τότε ακόμη είχε λόγο σε αυτά.

***Δεν ήταν δύσκολη διαδικασία ούτε η επιλογή, αλλά ούτε και η απόφαση. Τώρα δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.

***Και η αντίδραση δεν πρέπει να είναι φοβική μπροστά σε αυτή την πρόκληση. Δηλαδή να πάμε στο «δεν χρειαζόμαστε αυτό, δεν χρειαζόμαστε το άλλο», «θα παίξει αυτός, θα παίξει εκείνος, έχουμε παίκτες».

***Η ΑΕΚ έχει χάσει τα δύο από τα τρία καλύτερα χαφ της. Παίκτες σημεία – αναφοράς.

***Αν μπορούσαν να αναπληρωθούν, δεν θα έπαιζαν τόσο. Δεν θα ήταν τόσο πολύ… σημεία αναφοράς.

***Σαφώς υπάρχουν λύσεις κι από μέσα, αλλά όταν χάνεις δύο επιλογές πρώτης – πρώτης γραμμής και δεν ψαχτείς σοβαρά και αποφασιστικά για ενίσχυση, τότε συνειδητά λες «πάω ένα επίπεδο κάτω». Και βλέπουμε τι θα γίνει.

***Και στην φάση που είναι τώρα η ΑΕΚ, δεν έχει δικαίωμα να το πει αυτό. Χρειάζεται σοβαρή ενίσχυση στο κέντρο.

***Παράλληλα με την τελική εκτίμηση του Χιμένεθ για το ποιος ή ποιοι μπορούν να βγουν πιο μπροστά, από τους υπάρχοντες.

***Δύσκολη η μεταγραφική περίοδος του Γενάρη φυσικά και δύσκολες προκλήσεις για την ΑΕΚ και τον Λυμπερόπουλο. Αλλά έτσι είναι η ζωή στα μεγάλα κλαμπ.

***Να πούμε κάτι και για Χιμένεθ με Βράνιες.

***Πολύ σωστός ο χειρισμός του Σεβιγιάνου τεχνικού.

***Μέσα σε ένα περίεργο κλίμα που πήγαινε να διαμορφωθεί, πως στον Βράνιες δηλαδή… θα κουνήσουν απειλητικά το δάχτυλο, ο Χιμένεθ επέλεξε την «πατρική προσέγγιση», με γνώμονα το καλό και την ισορροπία της ομάδας, που εκείνος γνωρίζει τι απαιτεί καλύτερα από τον καθένα.

***Το ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν μπορεί να γίνουν ξανά ανεκτές, είναι αυτονόητο. Και φυσικά ειπώθηκε μεταξύ άλλων, από τον προπονητή.

***Τι θα κέρδιζε όμως η ΑΕΚ αν ο Χιμένεθ έλεγε απλά στον Βράνιες «σε έχω στο στόχαστρο, την επόμενη φορά τελείωσες»; Αν του έλεγε δηλαδή μόνο το αυτονόητο σε απειλητικό τόνο και τέλος…

***Το πιο βασικό ήταν να ακολουθήσει η ομάδα την γραμμή του προπονητή σε αυτή την περίπτωση. Αυτό κι έγινε και ο Χιμένεθ έφυγε απόλυτα ικανοποιημένος από την συνάντηση με τον Βράνιες.

***Και δεν το έκρυβε κιόλας μετά την συζήτηση που είχαν. Κάτι θα ξέρει περισσότερο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x